LG 34UC97: Meghajlított óriás

Az LG fogta az extra szélesvásznú csúcsmonitorát, és még jobban felturbózta. Az eredmény lenyűgöző, de nem tökéletes.

LG 34UC97: Meghajlított óriás

Ívelt képernyők

Hajlítani vagy nem hajlítani: ez itt a kérdés (Vigyázat, erősen szubjektív!)

Hát ezt is megértük, megérkezett szerkesztőségünkbe az első hajlított monitor, és persze kitől mástól, mint az LG-től. Arról persze megoszlanak a vélemények, hogy mennyi értelme van egy képernyőnek ívet adni, és most előkaphatnám az összes PR szöveget, amit az elmúlt hónapokban hallottam (pl. követi a szem természetes görbületét), de inkább megkímélek ettől mindenkit, és elmesélem a szubjektív tapasztalataimat. Először egy sajtóeseményen volt szerencsém találkozni az LG első nálunk is kapható hajlított kijelzőjével, egy 55 colos TV-vel. Maga az elképzelés tetszett, valahogy az egész természetesnek hatott, de volt egy nagy problémája a koncepciónak: távolról már egyáltalán nem volt látványos a dolog, és hát egy TV esetében senki sem fogja garantálni, hogy pont középen ülünk majd. Éppen ezért megmaradt a fejemben drága különlegességnek a dolog, ha egyszer nyerek a lottón, majd veszek egy 100 colos példányt a világkörüli utam előtt, és jó lesz nekem.

Van viszont a kijelzőknek egy olyan piaca, ahol a termékek előtt általában csak egy ember ül, méghozzá viszonylag közel hozzájuk. Ezen a piacon az LG elég erősen nyomul az extra szélesvásznú megjelenítőivel, amiknél még több értelme lehet a görbítésnek. Természetesen a monitorokról van szó, melyek között az LG 34 colos óriásai mindenkinek tetszettek a szerkesztőségben, aki látta őket, úgyhogy nagyon kíváncsian vártam a hajlított variánst, ami sajnos egy kicsit megkésve esett be hozzánk, de cserébe hetekre ráülhettem. Úgy éreztem itt az idő bepótolni azt a hatszáz filmet, amit még nem láttam, de érdekel, hiszen lett egy mini IMAX-em. Ebből persze nem lett semmi, de legalább viszonylag hosszabb távú tapasztalataim lettek a monitorral, ez a cikk is rajta készült. Na de vissza az alapkérdéshez, mert kicsit elkalandoztam: van értelme a hajlításnak? A rövid válasz az, hogy van. Amikor párom először meglátta a 34UC97-et, kitúrt a székemből, elszórakozott vele öt percig, majd közölte, hogy úgyis ideje fogyóznom, meghúzzuk egy időre a nadrágszíjat, merthogy kell egy ilyen. A „wow” effekt tehát erősen megvan első pillantásra, de… nem tudom honnan gondolta, hogy ő kapná meg a monitort. Tény lett, hogy az első pár perc után mindenki szívesen a magáénak tudott volna egy ilyen kijelzőt, de aztán megmondtam nekik mennyibe kerül (mindjárt mindenki másnak is elmondom, csak egy kis türelmet kérek). Amire viszont igazán kíváncsi voltam, hogy 1-2 hét után, amikor már hozzászokik az ember ehhez a luxushoz, is képes-e magával ragadni. Nekem személyesen volt egy félelmem az egésszel kapcsolatban: hogy nagyon jó lesz játékra és filmnézésre, de nem lesz furcsa táblázatokat és doksikat nézegetni egy ívelt képernyőn?

Nos, erre szerencsére hamar megkaptam a választ: egyáltalán nem, sőt, tökéletes! Viszont hazudnék, ha azt mondanám, hogy ahogy teltek a napok, nem szoktam volna annyira hozzá, hogy már szinte fel sem tűnt a dolog. Ez lett az alap. Csak akkor eszméltem rá, hogy mennyire, amikor visszapakoltam az asztalra a „kis” 24 colos, Full HD-s monitoromat, és elkezdett hiányozni minden. Az átmérő, a felbontás, és igen az íveltség is, de csak kb. ebben a sorrendben. Két azonos képességű és árú monitor közül hezitálás nélkül az íveltet választanám, de jelenleg még ez a különlegesség nem ingyen jön, és így már csak elgondolkodtató. Egy 16:9-es képernyőn pedig nem sok látszódhat belőle, így lehet, hogy nem fognak gomba módjára szaporodni az ilyen megoldások. A CES-en mindenesetre elég sok hajlított monitorról lehetett hallani, úgyhogy az idei év akár annak a próbája is lehet, hogy a fogyasztók vágynak-e erre, hiszen elég sok minden fulladt ki elég gyorsan az utóbbi években, nehéz kitalálni, hogy mi az, ami sok ember fantáziáját indítja be.

Na de most már itt az ideje foglalkozni magával a monitorral, a következő oldalon a fizikai tulajdonságait vesszük górcső alá!

Fizikai jellemzők

Fizikai jellemzők

Leszámítva a kávát, az új monitor nem nagyon hasonlít elődeire. Már miközben kiemeljük a dobozából, fel fog tűnni, hogy jóval vaskosabb az aljánál, és felfelé egyre vékonyodik. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy alul papíron elég jó hangfalak vannak, és bár a panel hajlított, a mögötte lévő nyák a vezérléssel valószínűleg nem az. Az anyagminőséggel kapcsolatban vegyes érzelmeink vannak. A szélek fémből vannak, a talp is nagyon masszív, de a hátlap maradt műanyag, még ha erősnek is tűnik (de a sarkokon néha kicsit kattogott). Alapból talán nem kötözködnék túl sokat, de a prémium kategóriában már kicsit fura ez, és igazából a 34UM95 hátlapja impozánsabbnak hatott. Még szerencse, hogy nem nézzük sokat ezt az oldalát a kijelzőnek.

Az összeszerelés gyorsan megy, csak 2-2 csavar fogja össze a különböző részeket, amik sajnos semmi extrára nem képesek. Magasságállítás abszolút nincs, forgatni sem lehet a panelt, mindössze a döntögetés maradt, ami körülbelül az alap manapság. Ezzel viszont volt egy kis probléma. Lehet, hogy csak én érzem így, de mintha a monitor mindig egy picit felfelé nézne, nem lehet teljesen függőleges pozícióba rakni (ebből következik, hogy a gyári adatokban megadott -5 fokos döntés a tesztpéldánnyal nem ment). Nem kell semmi komolyra gondolni, de pár percig zavaró volt. A talp viszont betonstabil, néhány gumitappancs is van rajta. Abszolút nem csúszkál, de ebben valószínűleg közrejátszik a termék súlya is, mert nem egy pehelysúlyú versenyző. Gyárilag egyébként más állványra vagy falikarra nem pakolhatjuk át a 34UC97-et, de az LG-től be lehet szerezni egy olyan extra elemet, amivel megkapja a szabványos lyukakat a monitor.

A bemenetek és kimenetek már ismerősek lehetnek a 34UM95-ről. Két HDMI, két Thunderbolt, egy DisplayPort és egy jack audio kimenet várja, hogy használatba vegyük őket (HDMI és DP kábel van is gyárilag a dobozban). Az USB hub viszont megváltozott, ezúttal csak kétportos, igaz cserébe mind a kettő 3.0-s szabványra épül. Mondjuk az egésznek túl sok értelme nem lesz, mert hátul vannak, így jó esetben vagy semmi nem kerül rájuk, vagy csak az egér-billentyűzet kombó, amiket nem igazán hat meg a nagyobb sávszélesség. Kapunk egy műanyag takarólapot is a hátlaphoz, amivel elrejthető az összes csatlakozó, de akkor aztán főleg nem férünk hozzá az USB csatlakozókhoz. Ami viszont jó hír, hogy ezúttal már minden aljzat lefelé néz, így nem állnak ki hátrafelé a kábelek (a takarólap miatt nem is lehetne). Ha egy kötegelővel a talpazat nyakához kötjük a felhasznált kábeleket, akkor viszonylag szépen el lehet tüntetni őket.

Az OSD vezérlésére megmaradt alul középen a kis joystick, ami nagyon kényelmes megoldás, és a bekapcsolt állapotot jelző LED is itt található, így abszolút nem zavaró a fénye, de ha akarjuk, ki is kapcsolhatjuk a menüben (készenléti állapotban ettől még tovább villog majd). Ami viszont továbbra is határozottan frusztráló tud lenni, az a DisplayPort bemenet működése. Ha nem aktív, mert ki van kapcsolva a monitor, vagy szimplán másik bemenetre váltunk, akkor a gépünk úgy fogja érzékelni, hogy eltűnt a kábel túlsó feléről a képernyő. Mit csinál ilyenkor például egy Windows? Ha nincs más rádugva, akkor csak csendesen sírdogál a sarokban, hogy nem tudja a világnak mutogatni a csempéit, majd amint visszakapcsoljuk a monitort, helyreáll a rend, még halljuk is a figyelmeztető jelzést, hogy hurrá, új hardver bukkant fel. De mi van akkor, ha éppenséggel van a videókártya másik kimenetére is dugva valami? Nos, ilyenkor a rendszer automatikusan azt gondolja, hogy a sötét felhasználó kitépte a kábelt működés közben, sebaj, váltsunk át tartalékra! Az a tartalék jó eséllyel jóval kisebb felbontású lesz (esetemben egy 1366*768-as TV), így a megnyitott ablakaink előfordulhat, hogy némileg összekuszálva fognak megjelenni a visszakapcsolás után. Automatikusan visszaáll tehát a rendszer az eredeti képernyőre, csak néha egy kis kavarodáshoz vezethet az össze-vissza kapcsolgatás. Alternatívának persze ott vannak a HDMI bemenetek, de azok a monitor natív felbontását (3440*1440) nem képesek kihajtani 60Hz-en, csak 50-en, így el lehet dönteni melyik a kisebbik rossz.

Az alsó hangszórók 7 wattosak, és olyan reklámszöveg tartozott hozzájuk, hogy az elvárásaim valahol egy jobb TV hangfalai körül voltak. Sajnos a valóság viszont az, hogy inkább a gyengébb TV-k megoldásaival érdemes hasonlítgatni őket, egy sok éves Creative GigaWorks T20-as hangfalszett már csak szomorú együttérzéssel néz rájuk, és ezen a MaxxAudio nevű szoftveres szabályzás sem segít, amivel változtathatunk egy kicsit a hangzáson. Eltűnik egy kicsit tőle az enyhe dobozhang, de ugyanúgy nem lesz igazán telt semmi. Szükségmegoldásnak nem rosszak ettől függetlenül, az átlag monitoros csipogóknál jobbak, de nem azt a szintet nyújtják, amit itt elvár az ember, úgyhogy érdemes a képernyő mellé pakolni legalább egy jó sztereó rendszert.

OSD, szoftverek, képminőség, sebesség

OSD

A menü most is elég egyszerű, az alapbeállításokat pillanatok alatt elérhetjük. Az alap kör alakú menüben a Reader Mode helyét átvette a Maxx Audió, de előbbit ettől még megtaláljuk az OSD-ben. Most is csak arra jó, hogy kicsit szürkés-sárgás árnyalatba tolja a színeket, hogy hasonlítson a fehér háttér egy könyv lapjára. A képaránykezelés PBP használata nélkül tökéletes, az alacsonyabb felbontások is szépen skálázódnak, de a Picture By Picture, azaz kép a kép mellett szolgáltatás messze van a perfekttől. Választhatunk persze, hogy mik legyenek egymás mellett, melyik bemenet hangja szóljon a hangszórókon, de a képaránykezelés lehetne jobb is, ugyanis ha aktív a PBP akkor már csak az Original és Wide módok között válogathatunk. Előbbi pixelpontos megjelenítést jelent, így kisebb felbontásnál nem használja ki a teljes rendelkezésre álló helyet, míg utóbbi egy HDMI bemenet esetében csak vertikálisan húzta szét a képet sok felbontás esetében, ami elég fura volt… Ezen a fronton még lenne min csiszolni.

Van még automatikus kikapcsolás időzítő is a menüben, kalibrálásnál pedig a színek akár hattengelyes skálán is kapcsolgathatóak. Apropó színek, a kézi beállítás mellett három séma is van a menüben (Photo, Cinema, Game), amiknél nem a színhű megjelenítés a lényeg, de elég látványosak tudnak lenni.

Szoftverek

Ezúttal nincs túl sok extra, csak a Screen Split jár a monitor mellé, ami viszont még mindig nagyon hasznos tud lenni. Segítségével két kattintással megadhatjuk, hány zónára bontsa fel a szoftver a monitort, és utána csak elég az egyes zónákba behúzni egy ablakot, és az akkor automatikusan elfoglalja majd a teljes rendelkezésre álló helyet. Ez azért jó, mert a Windows-zal csak a jobbra-balra egy-egy fél képernyős ablak felállást könnyű megoldani nagyon gyorsan, ha kicsit komplexebb ablak elrendezést akarunk csinálni, az már nem túl egyszerű.

Képminőség

Már a gyári beállításokon nagyon szép volt a 34UC97-es képe, ami a kalibrálás után csak még jobb lett, bár szabad szemmel nehezen volt már észrevehető a különbség. Az átlag delta E 1 alatt volt, és a legmagasabb is csak 3 környékén (a kék színnél), úgyhogy elégedettek lehetünk. A háttérvilágítás villódzásmentes, ahogy az manapság illik a jobb monitoroknál. Kalibrált képernyőn a legkisebb fényerő, amit mértünk 49cd/m^2, a legnagyobb pedig 282cd/m^2 volt. A fényerőeloszlás nem tökéletes, erre valamennyire számítottunk is a hajlított kijelző miatt, de szabad szemmel, ha van valami a képernyőn, és nem a teljes feketeséget nézzük, akkor ez nem látszik. Fekete képernyőn a sarkok kicsit foltosak.

Sebesség

Papíron 5ms-os az IPS panel, és szemre ezt kb. tartja is, aki nem igényli a leggyorsabb monitorokat, annak játékra is tökéletes a 34UC97-es.

Verdikt

Verdikt

Az extra szélesvásznú monitorok között jelenleg az LG 34UC97 jelenti a csúcsot, ez nem is kérdés. Az biztos, hogy a Delltől és a HP-tól majd lesznek kihívói, de egyelőre egyeduralkodó az LG megoldása, még ha sajnos nem is tökéletes. Magát a hajlított panelt nagyon szerettük, azzal nem volt gond: a képminősége csodás, a mérete lenyűgöző, és bizony, még az enyhe ív is nagyon megnyerő benne. A probléma inkább a körítéssel van, ami nem képes felnőni a panelhez, és az ajánlott fogyasztói árhoz, ami jelenleg 350 ezer forint (az iPonon ez 300 ezer forint környékét jelenti a jobb napokon). Örültünk volna HDMI 2.0-s bemeneteknek, vagy akár annak is, ha a DisplayPortot problémák nélkül lehetett volna használni. Az állványzat nagyon az alapokra szorítkozik, és az anyagminőség is csak egy erős közepes, a hangszórók pedig nem képesek szállítani azt, amit ígérnek. Ezek nagy része persze csak apróság, hiszen a legfontosabb elem, a képernyő teljesíti az elvárásainkat, de úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi árszintjén a 34UC97 lehetett volna maximalistább is.

Éppen ezért annak, aki nem igényli a nagyobb felbontást (tehát pl. főleg filmnézésre és játékra használná a képernyőt, és nem munkára) még mindig az LG34UM65 lehet a nyerő választás ebben a méretben. Feleennyibe kerül és csodálatos képe van annak is, csak épp 2560*1080-as felbontása. A türelmesebbek pedig várhatnak a FreeSynces variánsra, de azt még nem tudjuk mennyibe fog kerülni. Ha szükség van a nagyobb felbontásra, már csak azt kell eldönteni, hogy kell-e az ív a képernyőre, ami jelenleg 50 ezer forintos felárat jelent a 34UM95-höz képest. Aki élőben látja, annak biztos tetszeni fog, úgyhogy igazából innentől kezdve ez eléggé pénztárcafüggő. Jobban belőtt árral biztos hogy egy nagyon kövér ajánlott plecsnit kapna tőlünk a 34UC97, így csak be kell érje azzal, hogy nagyon megszerettük, amíg nálunk volt.

Az LG 34UC97-et az LG hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward