Lezárult a Nokia felvásárlás

A finn gyártó nagy része immáron hivatalosan is a Microsoft részévé vált, a Lumia modellek jövőjéről egyelőre nem sokat tudni.

Lezárult a Nokia felvásárlás

A Microsoft egyre erősebb szereplővé válik az okostelefonok világában is, és a mostani üzlet lezárultával már nemcsak a szoftver fejlesztését tarthatják teljes felügyelet alatt, hanem részben a hardverekét is.

A redmondiaknál valószínűleg már hosszú ideje érett az a gondolat, hogy saját vassal álljanak elő, hiszen ez szinte minden mobilos rendszert fejlesztő vállalatnál megvan valamilyen formán. Az Apple és a BlackBerry mindig is magának fejlesztette a hardvert, a Google pedig más gyártókkal lépett partnerkapcsolatba a referencia modellek létrehozásának érdekében. A Microsoftnak nagyon kapóra jött, hogy a Nokia képében egy elképesztően erős gyártó is a Windows Phone pártjára állt 2011 februárjában. Ráadásul a Nokia annyira meg tudott erősödni a WP zászlaja alatt az elmúlt évek során, hogy jóformán egybeforrt a neve a Microsoft operációs rendszerével, illetve pontosabban a Lumia márkanévvel. 2013-ra minden annyira összeállt, hogy meg is érkeztek az első pletykák, amik a Nokia és a Microsoft házasságát vetítették előre, és ahogy teltek-múltak a hónapok, a szóbeszédből valóság lett, és szeptemberben hivatalosan is bejelentette a Microsoft a felvásárlási tervét. A több milliárdos üzletet világszerte vizsgálták a versenyhatóságok, ahogy az ilyen esetekben megszokott, és végül mindenki jóváhagyta a felvásárlást. Az Egyesült Államok és Európa hamar rábólintott a két fél terveire, Kínában azonban eléggé elhúzódott a vizsgálat, ám végül mindent rendben találtak.

A felvásárlás során csaknem 5,5 milliárd euró cserélt gazdát, így az elmúlt évek egyik legnagyobb üzletének számít ez a mostani – persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy elnézve a Nokia néhány évvel korábbi helyzetét, igencsak kedvező árról van szó. A Microsoft a Nokia Devices and Services divízióért 3,79 milliárd eurót fizetett, míg a fennmaradó 1,65 milliárdért cserébe különböző szabadalmakra tett szert. Kiemelendő, hogy a finnek szabadalmaira nem véglegesen tehette rá a kezét a Microsoft, hanem csak licenceli azokat. Ez azt jelenti, hogy a Nokia megtartotta magának a bejegyzett szellemi tulajdonokat, és ha más vállalatok használni szeretnék ezeket, akkor nekik továbbra is a Nokia ajtaján kell kopogtatniuk, nem pedig Redmondban.

Satya Nadella és Stephen Elop

Mi változik a jövőben? Újra fontos szerephez jut a Microsoftnál Stephen Elop, akinek nem ismeretlenek a redmondi irodák, hiszen a szoftveróriásnál dolgozott korábban két évig, 2008 és 2010 között. Elop feladata a Microsoftnál most a hardverekért felelős részleg vezetése lesz, ahova nem csak az újonnan megszerzett mobilok, hanem egyebek mellett például a konzolok is tartoznak. Több mint 25 ezer munkavállalót vesz át Elop mellett a Microsoft, akiknek nagyjából a fele a különböző gyárakban dolgozott, és persze fog is.

Minden átmegy, ami eddig Nokia volt? Nos, azért nem egészen. Marad a Nokia Solutions and Networks hálózati berendezésekkel foglalatoskodó divízió, és a dél-koreai Masanban, illetve az indiai Chennaiban található gyáregység is. Továbbá, úgy festett, hogy a főbb szakemberek sem távoznak a Nokiától a Microsofthoz, ám a híresztelésekkel ellentétben a mostani megállapodás szerint néhányan (21 fős „táborról” van szó) mégis Redmondban folytatják.

Azt egyelőre nem lehet még biztosan tudni, hogy a felhasználók mennyi változást fognak látni a mostani felvásárlásból eredően, de pletykákból nincs hiány. A Microsoft vélhetően átemeli majd a saját nevére a jövőben érkező okostelefonokat, míg a Lumia márkanevet megtartják, így nagyjából egy éven belül jöhetnek a Microsoft Lumiák. A legmeredekebb találgatások ugyanakkor azt vizionálják, hogy a néhány hete, a Windows Phone 8.1-gyel karöltve leleplezett Lumia 930, 630 és 635 modellek az utolsók ilyen néven, és a soron következő telefonok máris Microsoft Mobile-ként fognak kereskedelmi forgalomba kerülni. Akárhogy is legyen, fontos kiemelni, hogy nagy változtatás legfeljebb csak a felszínen fog egyelőre történni, ugyanis lényegében a gyártásért és a fejlesztésért is szinte ugyanazok a szakemberek fognak a továbbiakban is felelni, akik eddig is tették ezt.

A Microsoft három éven belül a piac egyötödére szeretne szert tenne. Ez reális célnak tűnik, tekintve a mostani helyzetet, hiszen a legutóbbi kimutatások alapján Európában már átlépte a Windows Phone a tíz százalékos határt, és a világ más tájain is egyre jobb szereplést tud felmutatni a rendszer a két legnagyobb riválissal, az Androiddal és az iOS-sel szemben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward