Lezárul egy korszak: lekapcsolják az iWiW szervereit

A "magyar Facebook" bezárja virtuális kapuit, ugyanis népszerűsége folyamatosan csökken, de ez a Facebook térhódítását látva abszolút nem meglepő.

Lezárul egy korszak: lekapcsolják az iWiW szervereit

Az iWiW 12 éve, akkoriban még WiW néven indult hódító útjára, most azonban úgy tűnik, véget ér pályafutása, ugyanis a megváltozott felhasználói szokások miatt már nem éri meg életben tartani a szolgáltatást, amit egyébként viccesen magyar Facebooknak is neveznek.

A 2002-ben, még a Facebook éra előtt elindított WiW anno komoly újítás volt, hiszen újszerű kapcsolattartást biztosított az ismerősök és a barátok számára. Nem sokkal később nyilvánosan is elérhetővé vált a Facebook, ami idővel az iWiW vesztét okozta – de ne szaladjunk ennyire előre.

Az iWiW fénykora 2005 és 2010 között volt, amikor a magyar közösségi oldal igen komoly forgalmat bonyolított. 2006 folyamán az iWiW a T-Online birtokába került, méghozzá nem kevesebb, mint egymilliárd forintért. A közösségi oldal két évvel később beleolvadt az Origóba.

A régi, sokak által jól ismert logó

Az új tulajdonosnak köszönhetően dinamikusan fejlődött a közösségi oldal, ám idővel beérte a sokkal nagyobb költségvetésből működő Facebook, ami több szempontból is vonzóbbnak bizonyult. Az iWiW pályájának csúcsán 4,7 millió taggal rendelkezett, akik közül 1,5 millióan voltak aktívak, a baráti és ismerősi kapcsolatok száma pedig összesen félmilliárd volt. A csúcsot követően a Facebook beérte az iWiW-et, majd szépen lassan át is pártoltak a felhasználók a népszerű amerikai közösségi oldalra, ahol nem csak magyarokkal, hanem külföldiekkel is tarthatták a kapcsolatot. A Facebook számos beágyazott alkalmazást is kínál, amelyek meglehetősen népszerűek. Az iWiW késve próbálta felvenni a versenyt a Facebookkal: fejlesztői egyebek mellett új dizájnt is bevetettek a siker érdekében, ám ennek fogadtatása nem volt valami pozitív.

Itt még jól ment a szekér

Teltek-múltak a hónapok, illetve évek, míg nem elérkeztünk napjainkba, amikor eljött az idő, hogy az iWiW végleg bezárja virtuális kapuit. A tavaly még nyereségesen működő közösségi weboldal idén június 30-án végleg megszűnik, ugyanis a jelek szerint már nem érdemes további pénzt és időt ölni bele. Utóbbira remek magyarázat, hogy napjainkban már csak nagyjából 70 000 felhasználó lép be napi szinten, a tagok közül pedig leginkább a középkorú és idős felhasználók mutatnak aktivitást.

A bezárás előtt június 25-ig aktiválható lesz egy úgynevezett időkapszula szolgáltatás, amelynek köszönhetően minden személyes adatunkat lementhetjük a weboldalról (kapcsolatok, beszélgetések, feltöltött fotók), így a tartalmak nem vesznek el, csak a közösségi hálózat szűnik meg. Az időkapszula által lementett tartalmak egy zip fájlba kerülnek, kicsomagolás után pedig az iWiW-éhez hasonló felületen, offline módban lehet őket megtekinteni. Fontos, hogy az időkapszulát időben igényelni kell, ugyanis várhatóan sokan megrohamozzák majd a szolgáltatást, így a csomag elkészítése órákba, vagy akár napokba is kerülhet. Ezt persze nem kell a PC előtt ülve kivárni – érkezik majd egy e-mail, ha letölthető a csomag. Az Origo szerint a felhasználóknak törölniük sem kell magukat, hiszen az iWiW szerverein tárolt adataik a leállás napján véglegesen megsemmisülnek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward