Letölthető az Opera Mini 8.0

Az Opera Software hosszú kihagyás után rántotta le a leplet a legújabb Miniről, ami ennek megfelelően sok hasznos újítást vezet be.

Letölthető az Opera Mini 8.0

Az Opera Mini sokáig etalonnak számított a mobiltelefonos böngészők körében, és a norvég Opera Software terméke az elmúlt évek alatt szinte minden kiemelten fontos mobilplatformon felbukkant. A program azzal tett szert hatalmas elismerésre – és ezzel együtt felhasználói táborra –, hogy rendkívül kevés adatforgalmat generált a munkája során, a csomagok ugyanis erősen tömörítve kerültek a felhasználó telefonjára, a tömörítésről pedig a vállalat saját szerverei gondoskodtak.

Mostanra azonban, az okostelefonok terjedésével, és a mobilhálózatok sávszélességének négyzetes növekedésével rengeteget esett az alkalmazás népszerűsége. Az Opera ráadásul már minden mobilos böngészőjébe beépítette (kevésbé agresszív formában ugyan) az adattömörítési eljárást, ezzel előkészítve az Opera Mini esetleges félreállítását. A továbbra is sokak által favorizált Mini az elmúlt időszakban nem is kapott sok frissítést, így már-már azt hihették a tulajdonosok, hogy hamarosan véget érhet a támogatás, de ez egyelőre biztosan nincs így, ugyanis a napokban befutott az Opera Mini nyolcas verziója. Az Opera Mini 7.1-es kiadásának helyét fogja átvenni a mostani újítás a BlackBerry és a Java alapú rendszerek esetében. Androidon továbbra is marad a 7.5 a legfrissebb elérhető variáns, míg az iOS-t futtató mobilokon a 7.0-s Opera Mini a legújabb. Sajnos egyelőre arról nem szólt a fáma, hogy ezeknek az esetében mikor indulhat hódító útjára az Opera Mini 8.0. Az viszont kiderült, hogy az Opera Software továbbra sem tervezi a Windows Phone támogatását semmilyen tekintetben, a döntést nem indokolták – feltételezhetően akadályokba ütközne a tömörítési megoldások használata.

Az új Opera rendkívül sokat váratott magára, ám ennek megfelelően cseppet sem elhanyagolható változásokon esett át. A telepítést követően az első újítás, ami fel fog tűnni a tulajdonosoknak, hogy a grafikus felhasználói felületet jelentősen átrajzolták. Az új variánsnál búcsút intettek a búskomor színvilágnak, valamint nagyobb terület jut a releváns tartalmaknak, tehát a weboldalaknak, mert a kezelőszervek kisebbek lettek. Ezeken felül az alsó gombsorban más sorrendbe lettek rendezve a billentyűk, a frissítést meg lecserélték egy, a Speed Dialhoz ugró „parancsikonra”.

Megjelent immáron itt is az úgynevezett privát böngészési mód. Ez lényegében úgy működik majd, mint minden más böngészőben, tehát lehetőséget biztosít arra, hogy a személyes és egyéb adatok (pl. előzmények, jelszavak) mentését elkerülve lehessen internetezni.

Lesz a funkciók között éjszakai mód is, mely a fényerőt a sötét környezethez igyekszik igazítani a komplett megjelenítő elsötétítésével. Ez különösen akkor jön jól, ha az adott készülék nem tudja automatikusan szabályozni a kijelzőjének fényerejét.

Végül a fizikai gombsorral rendelkező gépezetek esetében további extrával is szolgálnak, hiszen lesznek gyorsgombról végrehajtható műveletek (a * megnyomásával például azonnal aktiválható az előbb említett éjszakai mód).

„A 250 millió Opera Mini felhasználónak nagyjából a fele még nem okostelefont, hanem valamilyen featurephone-t használ, és a mai nappal a böngészés ezeken még jobb lett” – jelentette ki Christian Uribe, az Opera Software munkatársa, aki egyben az Opera Mini termékmenedzsere is. „Az Opera Mini 8.0-nak köszönhetően sok új dolgot ki lehet próbálni, beleértve az éjszakai és privát módokat, de nekünk az is fontos, hogy az Opera Minire öröm legyen ránézni. Ezért is alakítottuk át úgy, hogy egy friss, új megjelenése legyen, ami illeszkedni fog az Opera mobilos böngészőinek családjába.”

Az Opera Mini 8.0 letöltéséhez a felhasználóknak a mobiltelefonjukról (ez fontos) kell meglátogatni az m.opera.com weboldalt. Innen pillanatok alatt elérhető a szükséges telepítő.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward