Letölthető az Office 2013 Consumer Preview kiadása

Megérkezett a várva várt Office 2013 Customer Preview kiadása, amit mindenki kipróbálhat, aki kíváncsi az új Office-ra.

Letölthető az Office 2013 Consumer Preview kiadása

Az Office 2013 Customer Preview egy sajtórendezvény keretén belül mutatkozott be a nagyközönség előtt, amelyen a Microsoft elnök-vezérigazgatója, Steve Ballmer mutatta be az új szoftvercsomag legfontosabb tulajdonságait. A Preview változat innen tölthető le, méghozzá háromféle változatban: Office 365 Otthoni prémium, Office 365 Kisvállalati prémium és Office 365 ProPlus. Minden változat esetében Windows 7-es operációs rendszerre van szükség a futtatáshoz, de a szoftvercsomag természetesen a Windows 8 eddig kiadott tesztváltozatain is elindul. A felsoroltakon kívül egy Office 365 Enterprise kiadás is jelen lesz a kínálatban, ami üzleti felhasználóknak készült.

Ahogy az várható volt, a fejlesztés alkalmával főszerepet játszott a Windows 8 integráció kérdése, így a Word, az Excel és a PowerPoint kezelőfelülete is megújult annak érdekében, hogy jobban passzoljanak a Metro stílushoz. Ezzel együtt az alkalmazások érintőkijelzővel is jobban együttműködnek, sőt, a hagyományos ujj-alapú érintő vezérlés mellett érintőceruzával is hatékonyan kezelhetőek, ami például kézírás alkalmával fontos. Az új irodai szoftvercsomag esetében a OneNote és a Lync az első két olyan alkalmazás, amelyek teljes egészükben átalakultak annak érdekében, hogy megfeleljenek a Metro stílus dizájnbeli követelményeinek. Az alábbi képen a One Note látható:

Steve Ballmer ezzel együtt az új Office programcsomag ARM támogatását is kiemelte. A Windows 8 RT operációs rendszerrel ellátott ARM alapú táblák esetében, amelyek október folyamán jelennek meg, már alap esetben is elérhető lesz az Office Home and Student 2013 kiadása, míg a többi Windows 8-as operációs rendszernél külön kell majd megvásárolni az irodai szoftvercsomagot, ahogy eddig.

A felhő alapú szolgáltatások integrációja szintén fontos szempont volt. A Microsoft állítása szerint a dokumentumok mentése mostantól alapértelmezetten a SkyDrive tárhelyre történik, de az Office emlékszik a beállításokra, a gyakran használt fájlokra és az egyedileg használt könyvtárakra is, természetesen minden rendszer és minden eszköz esetében. Azok a felhasználók, akik éppen nem férnek hozzá fő asztali számítógépükhöz, akár teljes funkcionalitású alkalmazásokat is streamelhetnek egy Windows alapú, internetkapcsolattal is rendelkező PC-re.

A Word esetében új olvasási üzemmód érkezik, amely automatikusan alkalmazkodik a különböző méretű kijelzőkhöz, emellett lehetőséget biztosít a tartalom kicsinyítésére és nagyítására is, sőt, a dokumentumon belül még videó folyam megtekintésére is van mód. A PowerPoint megújított prezentációs nézettel érkezik, ami a jelenlegi mellett a következő diát is megmutatja, sőt, a prezentáció idejét és a jegyzeteket is elénk tárja - mindezt egy képernyőn. A prezentáció alatt érintéssel és tollal egyaránt lehet nagyítani, de a diákat rajzzal is kiegészíthetjük.

A kapcsolatainkat könnyedén elérhetjük a személyes kártyák segítségével, amelyek egységes képet kínálnak kapcsolatainkról és a névjegyekről. A személyes kártyák tartalmazzák a jelenlét információt fényképpel és

állapotfrissítésekkel, elérhetőségekkel és a Facebook és LinkedIn hírfolyamokkal.

Ezzel együtt a Microsoft az Office 2013 SharePoint és Microsoft Dynamics szoftvereibe beleintegrálta a vállalati közösségi hálózat, a Yammer szolgáltatásait is, ami a közös munka szempontjából lesz fontos. A cég az új Office mellé a Skype-ot is mellékelni kívánja, sőt, az Office 365 tulajdonosok számára még lebeszélhető Skype perceket is kínálni fog. A jelenlegi tervek szerint az előfizetés keretén belül havi szinten 60 lebeszélhető percet kapunk (world minutes).

Sajnos az nem derült ki, hogy a Microsoft pontosan mikor indítja hódító útjára az Office 2013-as kiadását. Mindössze annyi biztos, hogy ősszel hull le a lepel a komplett Office 2013-as termékcsaládról, sőt, az egyes kiadások várható ajánlott végfelhasználói áráról is.

A kínálatban felhő alapú Office 365 Otthoni prémium, Kisvállalati prémium és ProPlus előfizetési lehetőségek egyaránt lesznek, amelyek részeként a felhasználók hozzáférést nyernek a Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher és Access alkalmazásokhoz. Emellett az előfizetők jogosultak lesznek az újabb verziókra és a felhasználónkénti akár 5 PC, vagy Mac licencre, valamint a mobil eszközökön történő használatra. Az eszközök közötti szinkronizáció szintén biztosított lesz, azaz a PC-s munkát ugyanonnan folytathatjuk például egy tábla PC-n, ahol azt abbahagytuk.

A három új változat a következő:

[list type="unordered"]

[*]Office 365 Otthoni prémium – melyet családoknak és otthoni felhasználóknak szán a Microsoft. Ez a szolgáltatás további 20GB SkyDrive tárhelyet és havi 60 perc Skype hívást (world minutes) tartalmaz.

 

[*]Office 365 Kisvállalati prémium – melyet kisvállalatoknak szán a Microsoft. Ez az előfizetés tartalmaz üzleti e-mailt, megosztott naptárakat, webes eszközöket és HD webkonferencia funkciókat is.

 

[*]Office 365 ProPlus – amit a közepes és nagyvállalatoknak szán a Microsoft, akiknek szüksége van a fejlett üzleti funkciókra és a felhő alapú telepítés és felügyelet rugalmasságára.

[/list]

Az Office 2013 Consumer Preview – vagy ha úgy tetszik, Office 15 Consumer Preview – innen tölthető le.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward