Letölthető az AMD Gaming Evolved app 4.0-s változata

Emellett a Raptr szoftver friss kiadása is elkészült, ami nem csak AMD, hanem Nvidia videokártyákhoz is használható.

Letölthető az AMD Gaming Evolved app 4.0-s változata

Az AMD és a Raptr illetékesei alig több, mint egy hónappal ezelőtt mutatták be saját játékmenet rögzítő megoldásukat, amely akkoriban még a Game DVR nevet viselte, és az AMD Gaming Evolved Client névre keresztelt alkalmazásában foglalt helyet. Az akkoriban bemutatott kiadás még csak egy béta változat volt, amely tartalmazott néhány kisebb hibát, ám ezek nagy részét az elmúlt hetek folyamán szerencsére kijavították, így a friss, még mindig csak béta állapotban elérhető szoftver már zökkenőmentesebben használható.

A Game DVR funkciót kínáló komponens mostantól GVR, azaz Game Video Recorder néven folytatja pályafutását, és természetesen ezúttal is az AMD Gaming Evolved Client részét képezi, amely immár a 4.0-s verziószámnál tart. Az alkalmazás egyelőre még nem tökéletes, legalábbis erre a konklúzióra jutott az AnandTech gyorstesztje.

Ahhoz, hogy a GVR funkció működjön, a szoftvernek érzékelnie kell, hogy az adott játék – ami egyébként a kompatibilitási listán is szerepel – telepítve van-e, plusz azt is érzékelnie kell, hogy a játék elindult-e, különben nem aktibálódik a játékmenet rögzítése. A kompatibilitási listán jelenleg 5000 játék szerepel, ami meglehetősen impozáns érték. A rendkívül gazdag listára szükség is van, ugyanis hivatalosan nincs lehetőség a lista saját kezű bővítésére, így létfontosságú, hogy a listán szereplő játékok támogatása hibátlanul működjön.

Az AnandTech munkatársai 12 játékot próbáltak ki, amelyek közül 11-nél működött a GVR funkció, a 12. címnél azonban problémába ütköztek: a szoftver sehogy sem akarta érzékelni a Bioshock Infinite elindulását, így a GVR funkció nem működött. Ugyanezekkel a játékokkal az Nvida GeForce Experience szoftverének ShadowPlay szolgáltatása – ami GeForce videokártyákhoz kínál játékmenet rögzítő funkciót – hiba nélkül működött. Reméljük, idővel a jelenlegi hibákat is kijavítják.

A GVR szolgáltatás legújabb kiadásának érkezésével a felhasználói kezelőfelületet is átszabták egy kicsit. A folyamatosan működő Replay és az igény szerint bekapcsolható Record funkciót kellően elkülönítették egymástól, így ezek a szolgáltatások egymástól függetlenül indíthatóak el és állíthatóak le. A Gaming Evolved Client 4.0-s kiadásában a videóminőséget befolyásoló beállítások is külön fülre kerültek, így a szoftver sokkal átláthatóbb lett. A játékmenet mikrofonos kommentárral, illetve webkamerás videóval is kiegészíthető – utóbbinál a webkamera képe PiP módon jelenik meg a sarokban.

A játékokban látható HUD ikonokat is átszabták, így a Replay és Record funkciókkal kapcsolatos információk remekül áttekinthetőek, valamint az is látszik, éppen melyik aktív. Persze a HUD igény esetén el is rejthető, így nem zavarja a játékot. A GVR szolgáltatás segítségével készített videók könnyedén megoszthatóak YouTube-on, illetve a Raptr közösségi hálózatán is, ha szükséges.

Az AMD Gaming Evolved Client 4.0-s változatát innen lehet letölteni a Radeon sorozatú videokártyákhoz, illetve a különböző AMD APU egységekhez.

Megérkezett az új Raptr kliens is

Az AMD Gaming Evolved Client mellett a legfrissebb Raptr kliens is elkészült, ami ráadásul nem csak AMD videokártyákat, hanem az Nvidia legfrissebb videokártyáit is támogatja. A szóban forgó szoftver az adott videokártya hardveres kódoló egységére támaszkodva (Nvidia NVENC/AMD VCE) rendszerlassulás nélkül rögzíti az adott játékmenetet, méghozzá korlát nélküli hosszúságban – a videó maximális hosszág csak a rendelkezésre tárhely mennyisége szabja meg. Emellett ebben az appban is van Instant Replay funkció, amely a játékmenet utolsó 20 percét rögzíti, méghozzá teljesen automatikusan. Extra funkció, hogy a felvételt mikrofonos kommentárral és webkamerás képpel tovább lehet gazdagítani – utóbbi PiP (Picture in picture – kép a képben) módon jelenik meg a kész videón.

A Raptr alkalmazása több, mint 5000 játékot támogat, szemben az Nvidia GeForce Experience alkalmazásával, amelynek kompatibilitási listáján csak 169 játék szerepel. Igen ám, de a GeForce Experience cserébe lehetőséget biztosít arra is, hogy a hivatalosan nem támogatott játékokat manuálisan vegyük fel a listára, sőt, a GeForce Experience még az asztali történéseket is képes rögzíteni, így a GeForce tulajdonosok – érthető módon – szinte biztosan nem cserélik le a gyári appot a Raptr szoftverére.

A Raptr kliens legfrissebb változata innen tölthető le. Az AMD Radeon videokártyák és APU egységek tulajdonosai a gyártó specifikus AMD Gaming Evolved klienst töltsék le a fentebbi linkről.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward