Letölthető az AMD Catalyst 13.11 Beta9.2-es driver

A legfrissebb Catalyst segít az R9 290(X) videokártyák teljesítményingadozásán, de emellett egyéb hasznos újításokat is felvonultat, így mindenképpen érdemes kipróbálni.

Letölthető az AMD Catalyst 13.11 Beta9.2-es driver

Az AMD Catalyst 13.11-es driveréből már rengeteg béta készült és a jelek szerint még mindig nem ért véget a béta áradat, ugyanis megérkezett a Catalyst 13.11 Beta9.2 is, ami ezúttal egy igen-igen fontos újítást hoz.

Nemrégiben beszámoltunk róla, hogy az R9 290(X) videokártyák esetében egyes termékek lassabbak, mint mások, amelynek okát nagyvonalakban ki is fejtettük. Az AMD nem sokkal azután, hogy a hiba napvilágot látott, megígérte, kivizsgálja a probléma okait és hamarosan megoldást is kínál rá, méghozzá egy friss driver keretén belül.

Nos, a Catalyst 13.11 Beta9.2 az a friss driver, ami az említett jelenségre orvosságot kínál: a driverben módosították a PowerTune működését, így a hűtőventilátor fordulatszáma szűkebb tartományon belül váltakozik, mint eddig. A különböző R9 290(X) modelleknél tapasztalt, olykor-olykor nagyobb mértékű fordulatszám-különbségek a ventilátorok eltérő karakterisztikája miatt alakultak ki, de az új driverrel - a módosításoknak köszönhetően - már kiküszöbölhető a probléma, vagyis az egyes ventilátorok működése végre egységes lesz. Ez a módosítás minden bizonnyal hatékonyabb hűtést és így jobb, egységesebb teljesítményt is eredményez. Persze a teljesítmény alakulását a gyártásból eredő GPU karakterisztika-különbségek némileg továbbra is befolyásolhatják majd, de az egyes kártyák közötti különbségek így is néhány százalékon belül maradhatnak.

A PowerTune optimalizáció mellett egyéb fontos újítás is helyet kapott az új driverben. A Call of Duty: Ghost esetében az optimalizációk hatására nőtt az élsimítás alkalmazása melletti teljesítmény és természetesen a játékhoz tartozó CrossFire profil is frissült. További jó hír, hogy a driver tartalmaz néhány hibajavítást is, amelyek a DirectX 9-es alkalmazások alatt jelentkező rendszerösszeomlások okait szüntetik meg.

A Catalyst 13.11 Beta9.2 a Radeon HD 5000-es, 6000-es, 7000-es, illetve az R7-es és R9-es sorozatú asztali videokártyákhoz, valamint a Radeon HD 5000M-től Radeon HD 8000M-ig terjedő mobil videokártyákhoz egyaránt elérhető, sőt, a különböző asztali- és mobil APU egységek integrált videó vezérlőit is támogatja. Az új driver Windows 7 SP1, Windows 8 és Windows 8.1 operációs rendszerekkel kompatibilis, letöltéséhez pedig ide kell ellátogatni. Az új driver természetesen az összes eddigi Catalyst 13.11 béta kiadás újításait hibajavításait és optimalizációit tartalmazza.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward