Letölthető a Radeon Software 16.4.2-es kiadása

Az új driver végre teljes AMD XConnect támogatással érkezik, de ezzel együtt rengeteg hibajavítást is kapott, amelyek főleg a CrossFire módot érintik.

Letölthető a Radeon Software 16.4.2-es kiadása

Az AMD egy új Radeon Softare Crimson Edition sorozatú drivert tett elérhetővé, amely a 16.4.2-es verziószámot viseli, egyik legnagyobb újítása pedig az, hogy teljes támogatást kínál az AMD XConnect technológiájához. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Thunderbolt 3-as porton keresztül gyorsan és egyszerűen csatlakozhat az adott rendszerhez Radeon sorozatú videokártyát tartalmazó külső videokártya ház, de az egység leválasztása is hasonlóan egyszerű. Az XConnect technológiához előzetes támogatást már március óta kínál a cég, most azonban a teljes támogatás is elérhetővé vált. Külső videokártyát kezelő konfigurációt elsőként a Razer mutatott be a Blade notebook személyében, amelyhez Core névvel érkezett egy külső videokártyát fogadó ház. Az Intel korábban bejelentett Skull Canyon NUC egysége szintén támogatja a külső videokártya használatát, igaz, ez a konfiguráció majd csak májusban lesz kapható.

A teljes XConnect támogatásban rejlő lehetőségek kiaknázásához persze több követelményt is teljesítenie kell az adott konfigurációnak. Először is a Thunderbolt firmware esetében legalább v.16-os verzióra van szükség, a konfigurációnak pedig értelemszerűen Thunderbolt 3-as portot is tartalmaznia kell. A konfigurációnak megfelelő BIOS kiterjesztésekkel támogatnia kell a külső videokártyák használatát, operációs rendszer terén pedig csak a Windows 10 10586-os vagy frissebb kiadása jöhet szóba. A külső videokártya házban csak Radeon™ R9 Fury, Nano vagy 300-as sorozatú videokártya kaphat helyet.

Az új driver ezen felül friss vagy frissített CrossFire profilokat is kapott, amelyek az Elite Dangerous-höz, illetve a Need For Speed 2016-os kiadásához passzolnak. A sort néhány hibajavítás zárja:

- AMD CrossFire módban a The Division alatt esetenként villódzás volt tapasztalható

- Aktív AMD CrossFire mód esetén DOTA2 alatt keret nélküli teljes kijelzős és exkluzív teljes kijelzős üzemmód között váltva képhiba, illetve villódzás volt tapasztalható

- Néhány DirectX 9-es alkalmazás esetén nem lehetett kikapcsolni az AMD CrossFire módot a Radeon Settings-en keresztül

- Egy alkalkamzás-összeomlás utáni helyreállítást követően egyes termékeknél magas állapotban maradhattak a GPU órajelek

- Néhány AMD Radeon™ R9 380 tulajdonos a vártnál alacsonyabb ventilátor-fordulatszámot tapasztalhatott

- A Power Efficiency kapcsoló a Radeon Settings-ben néhány olyan terméknél is megjelenhet, amelyeknél nem volt támogatott a funkció

- A Radeon Settings frissítés-kereső funkciója nem mindig találta meg a legutóbbi frissítést

- Néhány játék nem jelent meg a Radeon Settings Gaming füle alatt

- A jobb kattintással megjeleníthető asztali menüből szoftverfrissítés után eltűnhetett a Radeon Settings opció

- A Steam®VR Performance Test villódzhatott aktív CrossFire mód esetén

- CrossFire módban Fallout 4 alatt akadozásra, illetve képhibákra kellett számítani egyes AMD videokártyák esetén

- Hitman alatt CrossFire módban képhibák voltak tapasztalhatóak

- Hitman alatt az egyes pályák betöltésekor akadozás vagy fagyás volt tapasztalható aktív CrossFire mód esetén

- Hitman alatt CrossFire módban negatív teljesítmény-skálázódás jelentkezett

Az új driver Windows 7 SP1, Windows 8.1 és Windows 10 operációs rendszerhez érhető el, termékek frontján pedig a GCN alapú asztali- és mobil videokártyákat, valamint a GCN alapú asztali- és mobil APU egységeket támogatja, ahogy azt már megszokhattuk. Ez azt jelenti, hogy videokártyák terén a Radeon 7700 / 7700M modellektől felfelé, APU egységek terén pedig a Kaveri, illetve újabb modellekhez telepíthető a 16.4.2-es kiadás, ami 32-bites és 64-bites változatban egyaránt megjelent. Az időzítés persze nem véletlen: a korábbi információk alapján mától érhető el kereskedelmi forgalomban a Radeon Pro Duo, amelyhez a driver egyébként teljes támogatást nyújt.

Az AMD Radeon Software Crimson Edition 16.4.2 letöltéséhez ide kell ellátogatni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward