Letölthető a Catalyst 12.9 béta kiadása

A 12.9-es driver végleges változatának megjelenésére még várni kell, de a béta kiadás már letölthető.

Letölthető a Catalyst 12.9 béta kiadása

A Catalyst 12.9 béta legnagyobb újítása, hogy segítségével elérhetővé válik az AMD vadonatúj Enduro technológiája, aminek a Radeon HD 7000M típusú mobil videokártyával szereltmobil rendszerek tulajdonosai fognak örülni.

Az AMD Enduro technológiájáról dióhéjban annyit érdemes tudni, hogy az Nvidia már jól ismert Optimus eljárásának koncepcióját követi: a technológia segítségével a rendszer dinamikusan, automatikusan képes váltani az IGP és a GPU között attól függően, hogy az adott feladatra éppen melyik a legalkalmasabb. Az Enduro jóvoltából értékes akkumulátoridő takarítható meg, ugyanis mindig a leghatékonyabban használható videó vezérlőre támaszkodik a rendszer. Az Enduro az Optimus-hoz hasonlóan alkalmazásprofilokra alapoz, amelyek a Catalyst Control Centeren belül érhetőek el. A felhasználók maguk is meghatározhatják, hogy az adott szoftver éppen melyik videó vezérlőn fusson.

A noteszgép-centrikus Enduro funkció mellett egyéb érdekességet is tartogat a Catalyst 12.9 bétája, ez pedig nem más, mint némi teljesítménynövekedés.  Az egyetlen GPU-val ellátott rendszerek esetében a Lost Planet 2 akár 10%-kal gyorsabban futhat, mint az előző driver kiadással, ami mindenképpen jó hír.

 

Ezen felül friss Catalyst alkalmazásprofilok is rendelkezésre állnak, amelyekről az alábbiakat érdemes tudni:

 

[list type="unordered"]

[*]World of Warcraft - Mist of Pandaria (DX11, DX9): Crossfire módban, magas minőségi beállítások alkalmazása mellett nem jelentkezik többé textúra vibrálás.

[*]World of Warcraft - Mist of Pandaria (DX9): A Catalyst Control Centeren belül engedélyezett élsimítás esetén nem számíthatunk többé hibákra.

[*]World of Warcraft - (DX9): Nem jelentkezik többé teljesítményprobléma a kliens 64-bites változatának használatakor.

[*]Tribes Ascend: Növekvő Crossfire teljesítmény

[*]F1 2012: Növekvő Crossfire teljesítmény, nincs többé textúra vibrálás a tükröződések esetében.

[/list]

Ezeken kívül néhány hiba is kijavításra került, amelyekről az alábbi felsorolás ad képet:

 

[list type="unordered"]

[*]Három- és négyutas CrossfireX konfigurációk: a felhasználóknak többé nem kell szembesülniük a vártnál alacsonyabb teljesítménnyel egyes DirectX 10-es és DirectX 11-es játékok esetében. Magyarul javul a skálázódás.

[*]FireFox webböngésző használatakor megszűnik a Crossfire konfigurációk esetében korábban tapasztalt hiba.

[*]Az Overdrive engedélyezésével nem növekednek minden teljesítményszint esetében az órajelek.

[/list]

A hibajavítások mellett jó hír, hogy elérhetővé válik az AMD Video Converter támogatás Windows 7 és Windows Vista alatt is. Az érdeklődők a Catalyst 12.9 béta változatát innen tölthetik le Windows Vista, Windows 7 és Windows 8 operációs rendszerekhez.

Persze fontos szem előtt tartani, hogy az új driver csak és kizárólag Radeon HD 5000-es sorozatú, illetve annál újabb mobil- és asztali videó vezérlőkhöz használható. Az újdonság a különböző APU egységek integrált videó vezérlőjét is támogatja, a Radeon HD 5000-es sorozat előtti videokártyákat és videó vezérlőket azonban nem.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward