Leszerepeltek a magyar webáruházak

Leszerepeltek a magyar webáruházak

Átlagon alul szerepeltek a magyarországi online boltok azon a fogyasztóvédelmi felmérésen, amelynek során az európai hatóságok azt vizsgálták, hogy a szórakoztató elektronikai cikkeket kínáló webáruházak teljesítik-e a jogszabályokban előírt információadási kötelezettségeiket. Az Európai Bizottság által koordinált, 28 ország 369 webáruházára kiterjedő májusi vizsgálatok során itthon az összes górcső alá vett üzlettel, vagyis mind a tízzel gond akadt. Németországban 29-ből 21, Lengyelországban 10-ből 8, Hollandiában pedig 13-ból 10 bolt esetében találtak hiányosságot.

Európai szinten az ellenőrzött webáruházak 55 százalékánál tapasztaltak hiányosságokat a tagállami hatóságok. A problémás honlapok kétharmadánál a fogyasztói jogokkal (az elállási joggal) kapcsolatos tájékoztatás volt hiányos, illetve megtévesztő, míg az esetek 45 százalékában a honlap félrevezetően tájékoztatott a vételárról (például azért, mert nem szerepelt utalás a szállítási költségre vagy egyéb, a fizetéssel összefüggő költségre vonatkozóan). Az európai vizsgálat 65 olyan webáruházat talált, ahol nem, vagy csak hiányosan szerepeltek a kereskedő adatai (neve, székhelye, elérhetőségei).

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szerint itthon a honlapok jellemzően a fogyasztók elállási jogával, valamint a jótállás, szavatosság feltételeivel kapcsolatos tájékoztatás terén vétettek. A társhivatalok többségéhez hasonlóan az NFH sem tette közzé az elmarasztalt weboldalak listáját. Három hatóság, az izlandi, a norvég és a lett kevésbé volt szemérmes, az általuk megnevezett honlapok között megtalálható a Vodafone és a Pixmania oldala is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward