Leszámol a jelszavakkal az új 802.11ac WiFi router

A Keewifi-hez elég közel tartani a csatlakoztatni kívánt okostelefont, táblát vagy noteszgépet, a kapcsolat azonnal felépül.

Leszámol a jelszavakkal az új 802.11ac WiFi router

A Kickstarteren feltűnt egy érdekes router, amely a Keewifi nevet viseli. Az elegáns kis kiegészítő legérdekesebb tulajdonsága, hogy jelentősen megkönnyíti a jelszó-kezelést: a routerhez való csatlakozáshoz nincs szükség jelszavak használatára, egyszerűen csak a router fölé kell tartani a csatlakoztatni kívánt WiFi-s eszközt, a kapcsolat máris létrejöhet, hála a szabadalmaztatott eljárásnak. Ehhez még NFC támogatás jelenlétére sincs szükség.

A jelenlét-alapú technológiát használó újdonság 802.11 ac/a/b/g/n WiFi támogatást kínál, maximális adatátviteli sávszélessége pedig 867 Mbps. Készítői szerint a Keewifi üzleti szintű hardvert és szoftvert alkalmaz, ami stabilitás és biztonság szempontjából mindenképpen jó hír lehet. Az új router valódi Plug & Play megoldás, azaz nem kell beüzemelésekor felhasználói kézikönyvet olvasni, és a webes felhasználói kezelőfelület felkeresésére és hosszadalmas konfigurálgatásra sincs szükség: csak bekapcsoljuk a routert, fölé tartjuk a csatlakoztatni kívánt eszközt, majd el is felejthetjük az eszközt, hiszen csendben, automatikusan teszi tovább a dolgát. A legnagyobb feladat a router helyi hálózathoz való vezetékes vagy vezeték nélküli csatlakoztatása lehet - persze ez sem bonyolult, hiszen csak egy kábelt kell csatlakoztatni, vagy meg kell adni a helyi WiFi hálózat hozzáférési adatait. A csatlakoztatott konfigurációk később automatikusan kapcsolódnak majd a routerhez, nem kell újra fölé tartani őket. A teljes beüzemeléshez az ígéret szerint nincs szükség többre 30 másodpercnél.

A routerhez alap esetben csak akkor lehet csatlakozni, ha az adott WiFi-s eszközt közel tartjuk a tetején lévő szinkronizációs panelhez – azok az eszközök, amelyek fizikailag távol vannak, nem tudnak felcsatlakozni a helyi vezeték nélküli hálózatra. A router működését iOS és Android alatt egyaránt egy-egy ingyenes alkalmazással tudjuk vezérelni, amelyekben minden fontosabb beállítás elérhető.

Létrehozhatunk WiFi hálózatonként hat különböző vendéghálózatot, engedélyezhetjük, mely eszköz csatlakozhat a hálózatra, megszabhatjuk, mennyi ideig élhet a kapcsolat, kitilthatunk egyes eszközöket, de akár arra is van mód, hogy például egy asztali gép csatlakozását manuálisan engedélyezzük, amit ugye nehéz lenne a router fölé emelni.

Igény esetén a routerhez a klasszikus jelszavas módszerrel is csatlakozhatunk, ha szükséges – akár WPA/WPA2 titkosítás mellett is. Amennyiben a működésben bármiféle rendellenesség jelentkezik, csak meg kell nyomni az eszköz elején elhelyezett Zen gombot, majd elindul egy hibakereső és javító algoritmus, ami a leggyakoribb hibajelenségeket próbálja orvosolni.

A Keewifi a készítői elmondása alapján nem egy testreszabott OpenWRT operációs rendszert használ, hanem egy egyedi, Linux alapú szoftvert, amihez nagymértékben módosított, üzleti szintű minőséget kínáló WiFi driver tartozik. A 2,4 GHz-es és 5 GHz-es frekvenciatartományon belül egyaránt működő kétsávos Keewifi router Gigabites Ethernet portot is kapott, igény szerint pedig akár jelismétlőként is használható, méghozzá egyszerűen. Akár több Keewifi routert is egymáshoz kapcsolhatunk, ha nagyobb területet kell vezeték nélküli hozzáféréssel lefedni. Az újdonság támogatja a Beamforming eljárást, ami még stabilabb, még nagyobb teljesítményű WiFi kapcsolatot garantál. A termék microUSB porton keresztül kapja az áramot, külső tápadapteren keresztül.

A Keewifi router jelenleg is gyűjti a támogatásokat: a kitűzött 50 000 dolláros célösszeghez már nem kellett sok a cikk írásának pillanatában.

Az első 200 támogató 59 dollárért, az első 500 69 dollárért, a többiek pedig 79 dollárért juthatnak hozzá a termékhez. A Keewifi várhatóan a következő év júliusában kerülhet a boltok polcaira, ám ára akkor már 99 dollár lesz.

A kínai fejlesztőcsapat Kisslink névvel már készített egy 802.11 a/b/g/n routert, amelynek már készen áll a kísérleti gyártásra, ám az a termék kifejezetten a helyi kínai igényeket célozza.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward