Lenyűgöző újítások a Google térképszolgáltatásainál

A Google Earth háromdimenziós épületekkel bővül, a Street View esetében pedig növekszik a lefedettség.

Lenyűgöző újítások a Google térképszolgáltatásainál

Google Earth: új eljárás, amellyel automatikusan 3D-s épületképek készíthetőek

A Google szakemberei egy friss, ütőképes technológia segítségével érik el, hogy az egyes városok épületeiről automatikusan, emberi beavatkozás nélkül készülhessenek háromdimenziós fotók – hála az intelligens algoritmusoknak és a jól megtervezett fényképészeti eljárásnak. Az újítás nagyon hasonlít a C3 Technologies által alkalmazott technológiára – ez az a cég, amelyet az Apple tavaly felvásárolt. A pletykák szerint az Apple a WWDC alkalmával már bejelentheti saját térképszolgáltatását is, ami a Google Maps helyét veheti át az iOS mobil operációs rendszerben. Utóbbit csak érdekességként említettük meg, most inkább nézzük azt, hogy miként valósítja meg a Google az egyes épületek háromdimenziós képének elkészítését.

 

A Google repülőgépek segítségével oldja meg a fényképezést, amelyek 45 fokos szögből, négy különböző irányból készítenek képet az épületekről – ezt előre gondosan megtervezett repülési mintával valósítják meg, amelyben több átfedés is van. Az így elkészített képeket aztán algoritmusok illesztik össze, amelyek meghatározzák az épület végső formáját és színét. A folyamat teljesen automatikusan zajlik, a 3D-s képek készítéséhez emberi beavatkozásra egyáltalán nincs szükség. A rendszer elég intelligens ahhoz, hogy felismerje, hogy mely képrészletek vannak takarásban, illetve árnyékban. A Google reményei szerint a kétdimenziós térkép- és vektoradatok, valamint a háromdimenziós képek kombinálásával pontosabbá – és főleg látványosabbá – válhat a helymeghatározás.

[bold]

A Google Earth mellett a Street View-ról is esett néhány szó[/bold]

 

A jelek szerint a Google utcakép megjelenítő szolgáltatása a nem is oly távoli jövőben olyan területeket is lefedhet majd, amelyeket eddig nem tudott. A cég egy teljesen új fényképező eszközt készített, ami Street View Trekker névre hallgat és egy nagyobbacska futurisztikus hátizsák formájában érkezik.

Az emberi erővel mozgatható szerkezet olyan helyeken is készíthet fotókat, ahova biciklivel, illetve egyéb járművel nem egyszerű, és esetenként nem is lehet eljutni. Az Android alapú szerkezet két akkumulátorral rendelkezik, amelyek a rendszert egész nap képesek ellátni energiával. A 40 fontnyi, azaz nagyjából 18,2 kilogrammnyi tömegű szett hurcolása valószínűleg fárasztó feladat lesz. Az alacsony fogyasztású Android rendszer 15 darab 5 megapixeles fényképezőgéphez kapcsolódik – az egységek által készített képet pedig helyi merevlemezre menti a rendszer. A kész képeket a Google elemzi és összeilleszti, majd ezután fel is kerülhetnek a webre.

Az újdonsággal készített első képek megjelenésére még várni kell, de az biztos, hogy a szerkezet érdekes helyekre fog eljutni. Segítségével nemzeti parkokban, a Grand Canyon-ban, kastélyokban, romoknál és egyéb érdekes helyeken is készülhetnek majd fotók.

 

A Google a fenti szolgáltatásokat minden platformon szeretné kínálni, még iOS alatt is - akkor is, ha az Apple a Google Maps helyett saját natív térképszoftvert ültet mobil operációs rendszerébe. Utóbbi esetben natív iOS alkalmazásként érkezik a Google Maps, csak úgy, mint a már meglévő Google Earth app.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward