Lenovo ThinkPad T530: Ennyit a hagyományokról?

Megérkezett a Lenovo legújabb ThinkPadje, amely az idők folyamán egyre divatosabb külsőt kapott konkurensek ellen egy szinte változatlan formával szál harcba.

Lenovo ThinkPad T530: Ennyit a hagyományokról?

1. Bevezető és specifikáció

Cikket írni egy Lenovo ThinkPadről legalább akkora kihívás, mint elemezni egy Volkswagen Golfot. Mindenki tudja, hogy a végletekig unalmas és szinte tökéletes a célcsoport számára, modellváltásnál nagyon óvatosan nyúlnak csak hozzá, mégse teheti meg a média, hogy ne számoljon be róla. Nagy szerencse, hogy a Lenovo-nál a T530 nem csak egy fajta ráncfelvarrás, hiszen azon kívül, hogy immáron Ivy Bridge architektúrára épülő Intel processzorokat is szerelnek a készülékbe a kifutó Sandy Bridge-ek mellett, történtek apró és kevésbé apró változtatások is, ezeket fogjuk boncolgatni a következő pár oldalon.

Galéria megnyitása

A T szériás ThinkPadeket már az IBM korszakban is nagy tisztelet övezte és ez a notebook részleg eladása után sem változott: ha üzleti gépekről van szó, a ThinkPadek mindig is a középpontban vannak, mind a vásárlók, mind a média etalonként tekint rájuk. Talán éppen ezért van az, hogy az elmúlt pár évben alig mertek változtatni a klasszikus formán, maradtak a bevált receptnél, ám ezúttal nem nézhették tétlenül a HP és a Dell megújulását. Ennek köszönhető az, hogy a 2012-es modellhez bizony hozzányúltak, bár a változást csak a gép kinyitása után fogjuk észrevenni.

Galéria megnyitása

Bár a T530-at – tekintettel arra, hogy az új Ivy Bridge alapú Core i3 processzorok még nem jelentek meg – kapni kifutó szériás Intel központi egységekkel is, mi természetesen a teljesen új platformra épülő megoldást választottuk. Újdonságnak számít, hogy a 15,6”-os kijelzővel rendelkező gépet már nem rendelhetjük 1600x900-nál kisebb felbontású panellel, igaz, IPS-sel sem, így az egyik szemünk továbbra is sír. Szintén száműzték az eSATA csatlakozót, a helyét USB 3.0-s portok vették át, valamint búcsút mondhatunk a koravén digitális video kimeneteknek, ugyanis mindössze egy Mini Display Port került a hatalmas gép oldalára, amelyhez természetesen átalakítót nem mellékelt a Lenovo, így annak beszerzéséről nekünk kell gondoskodnunk. Gyárilag minden T530 rendelkezik mobil szélessáv előkészítéssel, így ha utólag úgy döntünk, hogy szükségünk van ilyen eszközre, elég az apró modemet megvennünk, a többi már a gépben van. Először láthatunk SATA 6Gbps csatlakozóval ellátott mobil merevlemezt, kíváncsiak vagyunk, mennyivel gyorsabb az eddig nálunk járt megoldásokhoz képest. Ami a videokártya felhozatalt illeti, a processzorba integrált Intel HD Graphics 4000-en kívül az NVIDIA Quadro NVS 5200M-et választhatjuk még, amely a kifutó GeForce GT 540M sebességét hozza, így lassúnak semmiképpen sem nevezhető. A 3 év garancia természetesen alap, plusz pénzért kiterjeszthetjük 4 évre, illetve vásárolhatunk az akkumulátorra is kiterjesztett jótállást (hiszen a telepre alapból csak egy év jár).

Galéria megnyitása

A készülék mellé gyakorlatilag semmit nem kapunk, hiszen a 60W-os tápegységet kiegészítőnek nem igazán neveznénk. Furcsa, hogy a korábban teljesen sztenderdnek számító pót stick a pöcökegérhez ezúttal kimaradt a csomagból.

2. Hardver és hangzás

A ThinkPadek többek között legendásan jó hűtésükről is híressé váltak, bár kapásból tudnánk nem egy olyan modellt mondani, amelyik kilóg a sorból. A T530 viszont nem ilyen, hiszen mind üresjáratban, mind maximális terhelés mellett elfogadható hőmérsékleti értékeket produkál, amely a gyakorlatban 45, illetve 83 fokot jelent – meglepő, hogy eddig egyetlen olyan Ivy Bridge alapú gép nem járt nálunk, amely maximális terhelés mellett könnyedén maradt volna 80 fok alatt. Míg normál használat mellett kellemesen csendes a készülék, addig komolyabb terhelés mellett már beindul a ventilátora, igaz, inkább egy erősebb háttérzajhoz hasonlítható ilyenkor a helyzet. Ami a leginkább imponáló a ránézésre átlagosnak tűnő hűtőrendszerben, az az alsó burkolatnál keresendő, amely még ebben a borzasztó nyári hőségben is éppen, csak langyos volt.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Windows 7 pontszámokat tekintve semmit nem tudunk meg érdemben a gépről, legfeljebb annyit, hogy a mai kívánalmaknak sebesség tekintetében könnyedén megfelel. Ahogy az lenni szokott, a 4 GB memóriát egyetlen modul formájában kapjuk meg, így a 8 GB-ra való bővítést akár házilag is elvégezhetjük. Amennyiben NVIDIA Quadro-val szerelt modellt választanánk – a tesztgép nem ilyen volt – úgy természetesen lehetőségünk van kihasználni az NVIDIA Optimus technológiáját, így a dedikált videokártya csak abban az esetben fog bekapcsolni, amikor kifejezetten szükség van az erejére.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az 500 GB-os SATA 6Gbps-os csatlakozóval rendelkező merevlemez nagyon gyorsnak bizonyult, talán a leggyorsabb mobil HDD, amelyet láttunk az elmúlt időszakban, ráadásul 32 MB-os cache memóriája se mindennapi. A melegedése átlagos, a zajszintje viszont sajnos nem. Komolyabb igénybevétel mellett bizony simán hallató volt a mágneses tároló működése és ez nem az ultra halk hűtési rendszernek köszönhető. Ettől függetlenül elégedettek voltunk vele, hiszen ezen kívül nem találtunk fogást rajta. Természetesen, ahogy a legtöbb üzleti gép, úgy a T530 is rendelhető SSD-vel, méghozzá két verzióban. Az egyik eset, amikor a beépített merevlemez helyett választjuk a flash memóriás meghajtót, így a DVD helyére lehetőségünk van egy tárolásra használt merevlemezt tenni. A második eset, amikor megelégszünk azzal, ha csak a rendszer főbb gyorsítótárai kerülnek az SSD-re, eben az esetben egy 32 GB-os egységet kapunk, de nem az elsődleges merevlemez helyett, hanem mellé az alaplapra.

A hangszórókról kár lenne hosszú sorokat írni, a feladatukat tökéletesen ellátják, a masszív burkolat ad egy fajta akusztikai pluszt a hangkeltőknek, de az átlagnál valójában alig jobbak.

3. Ergonómia és kinézet

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Külsejét tekintve elsőre nem nagyon érzékelhető a változás a korábbi szériákhoz képest, hellyel-közzel a három éves T500 is ugyanígy fest, nagyon mereszteni kell a szemünket, hogy lássuk, hogy egy 2012-es modellel van dolgunk. Persze megközelíthetjük úgy is a dolgot, hogy ami egyszer bevált, azon kár változtatni, nem idegen ez a fajta mentalitás más gyártóktól sem, elég, ha az Apple alumíniumból készült MacBookjára gondolunk, amely szintén lassan három éve van a piacon változatlan formában. Mondanunk se kell, hogy a legújabb ThinkPad mindenhol matt borítást kapott, ráadásul a mérnökök megtartották ezt a tipikusan ThinkPadekre jellemző érdes anyagot is. Nem változott a zárszerkezet, azaz a jobb oldalt elöl található reteszt elhúzva tudjuk kinyitni a gépet. A zsanérok továbbra is magnézium ötvözetből készülnek és tapasztalatok alapján nagyon sokáig kibírják, mielőtt elkezdenének egy kicsit is gyengélkedni. Megmaradt a klasszikus dokkoló csatlakozó, illetve szintén nem változott az Ultrabay-es cserélhető optikai meghajtó, melynek helyére nem csak tároló egységeket, hanem második számú akkumulátort is tehetünk (ezen kívül lehetőségünk van a mezei hatcellás telep helyett kilenccellásat kérni/vásárolni, így a T530 ideális esetben akár 14 óráig is kibírja egyetlen feltöltéssel). A merevlemez és a memóriák cseréjét könnyedén elvégezhetjük, így szerelhetőség szempontjából egy átlag felhasználónak nem jelenthet kihívást a gép.

Galéria megnyitása

Kinyitva jön az első sokk, hiszen a klasszikus billentyűzetnek hűlt helyét találjuk, helyette a ThinkPad Edge szériából ismert ún. szigetes kialakítású klaviatúrát kapjuk. Bár a konzumer szériánál nem szokott gond lenni vele, egy üzleti szériás gépnél meglehetősen furcsa látvány volt az első pár percben, főleg annak tudatában, hogy a klasszikus ThinkPad billentyűzet szinte már mindenkinek beleégett a retinájába, így az újdonságot alaposan szokni kell majd. Nem elhanyagolható ugyanakkor a tény, hogy a ThinkLight mellett immáron kérhetünk rendes billentyűzet háttérvilágítást is, ezt a régi klaviatúrával biztos, hogy nehezebb lett volna kivitelezni a gombok merőben eltérő kialakítása miatt (a tesztpéldány csak az előbbivel rendelkezett). A korábbi szériákhoz képest a ThinkLight is fejlődött, hiszen a webkamera mellé tett fényforrás fehérszínű fényt bocsát ki és LED-es technológiát alkalmaz, így fénye meglepően erős, ugyanakkor nem szabályozható, ahogy eddig sem volt az. Magáról a klaviatúráról pozitívan tudunk csak nyilatkozni, a szinte tökéletes alátámasztást sikerült átmenteni az elődökből, egyetlen helyen találkoztunk apró instabilitással, ez pedig az Esc gomb feletti rész, de ez érdemben nem zavarta a gépelés komfortérzetét. A korábbi gombkiosztás is a múlté, egy az egyben az Edge széria elrendezései köszönnek vissza, igaz, az Escape és a Delete gombok valamivel nagyobbak a többi funkciógombnál, így tényleg könnyebb őket eltalálni anélkül, hogy a klaviatúrára tévedne a tekintetünk. Bár a sajtófotókon még a klasszikus kékes-lilás színben pompázott a Think Vantage gomb a billentyűzet felett, a tesztpéldányon se a szín, se a felirat nem volt jelen, igaz, aki használt már valaha ThinkPadet, az pontosan tudja, mire való a hangerő szabályzók melletti gomb, aki pedig még nem, az a leírásból könnyedén megtudhatja. Mindenesetre furcsa, hogy ezt az ismertetőjelet is kiölte a cég a legújabb szériából, de elképzelhető, hogy a mi példányunk egy nagyon ritka kivétel volt ezen a téren.

Galéria megnyitása

A touchpad viszont megmaradt a korábbi sorozatokból, így se a régi, se az új tulajdonosoknak nem okozhat gondot a használata, hiszen az érdes felület itt nem csak a jó minőség érzetet, hanem a jó használhatóságot is garantálja. Multi-touch műveletekből ugyan viszonylag keveset támogat, de még nem láttunk olyan ThinkPad tulajdonost, aki a csípő nagyítást vagy a nagyítást hiányolta volna szeretett portékájából. A gombok halkan és iszonyatosan puhán járnak. Nagyon örültünk neki, hogy az Edge-nél és a T420si-nél látott a gép elejéig kinyúló kezelőszerveket nem ültették át a T530-ba, hanem megmaradtak a klasszikus kialakításnál – bölcs döntés volt ez a mérnökök részéről.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Csatlakozókból nem vagyunk túlságosan jól eleresztve, hiszen a kimenetek közel fele USB port (melyek közül csak a hátul lévő sárga színű képes a gép kikapcsolt állapotában tölteni a rácsatlakoztatott eszközt). A képek böngészése után sejthető, hogy Smartcard olvasót még kérhetünk, de a válogatás szabadsága itt nagyjából véget is ért.

A 15,6”-os 1600x900 pixeles kijelző majdhogynem fantasztikus. Egyrészt matt, ami már önmagában plusz pont, másrészt olyan elképesztő színvilága van, hogy ha hirtelen amnéziában szenvednénk, simán rámondanánk, hogy minden idők egyik legjobb TN típusú LCD panelje, amit notebookokba tettek. Egyetlen igazi problémája van, ez pedig a túlságosan mély fekete szín, amely a valóban sötét részeket képes olykor elnyelni, ezen szoftveresen ugyan lehet javítani, de nagyon körültekintően kell piszkálni a megfelelő kapcsolókat, hogy a kijelző erényeit ne romboljuk le vele. A látószögek is simán az átlag felett vannak, bár ez főleg oldal irányból igaz. A fényerő tartomány alfától omegáig állítható, az alsó lépcsők között talán lehetett volna kisebb a különbség, de tekintettel arra, hogy ez minden korábbi ThinkPadnél így volt, nem is várhattunk volna mást. A webkameráról felesleges szót ejteni, megbújik a remek kijelző felett, teszi a dolgát, de ennél se többet, se kevesebbet nem tud.

4. Teszteredmények

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A tesztek során értelemszerűen az üzemidőre voltunk leginkább kíváncsiak, hiszen egy üzleti gépnél nem feltétlenül szempont a szintetikus tesztek alatt elért eredmény, sem a videokártya tempója. A processzort és a rendszerelemeket vizsgáló tesztek egyébként sem mutattak semmi különlegeset.

Galéria megnyitása

Sokkal érdekesebb a gyár által megadott bő 7 órás üzemidő kérdésének vizsgálata. Minimális fényerő és terhelés mellett valóban igaznak bizonyult a marketingfogásnak is tekinthető szöveg, ugyanis bő 8 óráig húzta a T530, más kérdés, hogy valós használat mellett ezt képtelenség lesz megközelíteni, de az 5-6 óra az viszonylag szerény önuralommal is összejöhet. Nagyfelbontású filmet a beépített kijelzőn legalább három óráig nézhetünk, míg szűk másfél óránál hamarabb szinte semmilyen körülmények között nem meríthető le a készülék.

5. Értékelés

Bár a billentyűzet megváltozott, a ThinkPad T530 pontosan ugyanaz a precíz szerkezet maradt, mint ami volt visszamenőleg sok-sok generáción keresztül. Tény, hogy a nagy hőségben a hűtőrendszere nem muzsikált olyan fényesen, mint vártuk, de jogos negatívumot nem igazán tudunk felhozni vele kapcsolatban. Még az árát se neveznénk túlzottnak, hiszen a konkurencia se méri érezhetően olcsóbban adni felsőkategóriás üzleti gépeit. Az összes korábbi előnyét sikerült átmenteni a T családnak ebbe a gépbe, igaz, ez nem csak a belsőre, hanem a külsőre is egyaránt elmondható. Minden kétséget kizáróan jelenleg a Lenovo büszkélkedhet a legrégebbi dizájnnal a piacon, hiszen a T500 óta szinte változatlan formában él tovább a minőségi üzleti gépek etalonja. Viszont ők is tudják azt, amit mi: ez így van jól! Amíg a HP és a Dell elmozdult a divat irányába, addig a Lenovo-nál valószínűleg megtiltották minden mérnöknek, hogy komolyabban elkezdjen satírozni a virtuális ceruzával. A legújabb ThinkPad T család egyértelműen ajánlott vétel, hiszen mellényúlni szinte lehetetlen vele, igaz, a notebookok Golfja címet legfeljebb a következő modellváltásnál tudja majd lemosni magáról a gyártó.

Galéria megnyitása

A Lenovo ThinkPad T530 típusú notebookot a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:

+ nagyfelbontású, matt kijelző remek színvilággal

+ jó billentyűzet, amely saját háttérvilágítással is megvásárolható

+ jó touchpad

+ vitathatatlanul jó minőségérzet

+ gyors merevlemez

+ USB 3.0

+ a szokásos üzleti gépekre jellemző pozitívumok (cserélhető optikai meghajtó, dokkoló csatlakozó, bivaly erős zsanérok)

+ hosszú üzemidő

+ 3 év garancia, amely tovább bővíthető akár az akkumulátorra is

Kontra:

- a kijelzőn az igazán sötét részek hajlamosak elveszni a mély fekete szín miatt

- a Mini DisplayPort egyértelműen rossz választás, hiszen a legtöbb eszközhöz csak átalakítóval csatlakoztatható

- a tesztelt gépben lévő merevlemez komolyabb igénybevétel mellett lehetett volna halkabb is

Galéria megnyitása

Hivatalos honlap: Lenovo

Vásárlás: iPon webáruház

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap