Lenovo Thinkpad T400s: T400 fogyókúrán

A nagy sikerű T400 már tiszteletét tette nálunk, most a vékonyított kivitelen a sor, hogy tovább öregbítse a széria jó hírnevét.

Lenovo Thinkpad T400s: T400 fogyókúrán

I.Bevezető és specifikáció

Három hónappal ezelőtt járt nálunk – kicsit megkésve – a Lenovo T400-as Thinkpadje és dicsérő szavakkal búcsúztunk el tőle, ráadásul árcédulája se volt annyira szemet kápráztató, hogy ne nyilvánítsuk ajánlott vételnek. A cégnél úgy döntöttek, hogy a sikerszériát megcsinálják vékonyabb és könnyebb kivitelben, így született meg jelen tesztünk alanya, a T400s.

Galéria megnyitása

Iszonyúan erősre sikerült az anorexiás T400 belseje, igaz ezért meg is kéri az árat a Lenovo, de ugye valamit valamiért. Az 1,7 kg-os tömeg páratlan ebben a kategóriában, ráadásul a hat cellás akkumulátor is vékony kialakítást kapott, így nem lóg ki semmilyen irányban a gépből (és meg sem emeli). Bár eSATA-t, Bluetooth-t és újjlenyomat-olvasót is kapunk, sajnálatos, hogy ebbe az árba nem fért bele a 3G-s HSDPA modem. HDMI szintén nincs, meglepő módon Display Portot kapunk helyette (a szokásos analóg csatlakozó mellett), ami jelen állás szerint nem egy jó biznisz, hiszen a csúcskategóriás Dell monitorokat leszámítva gyakorlatilag egyetlen TFT sem rendelkezik ilyen bemenettel (5 ezer forintért vásárolhatunk viszont a gyártó által készített rövid DVI átalakítót).

Galéria megnyitása

A notesz mellé a szokásos leírásokat kapjuk a töltő és az akkumulátor társaságában. Driver CD nincs, recovery partícióról való visszaállítás viszont van.

II.Hardver és teljesítménytesztek

Kíváncsiak voltunk, hogy az iszonyú erős processzort a meglehetősen vékony házba zárt hűtőrendszer hogy fogja lejegelni és milyen hangerővel, de újfent csalódnunk kellett a Lenovo-ban…pozitívan. A rendes T400-ban egy hasonló fogyasztású, de valamivel lassabb egység dolgozott és se a zajszinttel, se a hőmérséklettel nem volt gond. Itt a hangerő szintén elképesztően alacsony, viszont az üresjárati (amúgy zseniális) 36 fok terhelés esetén akár 74-ig is felszökhet, amely egyébként teljesen átlagos eredmény, nem számít kirívónak. Maga a burkolat ebből semmit nem ad át, a tesztelés alatt gyakorlatilag végig langyos volt az egész gép.

Galéria megnyitása

A processzor brutális erejéhez nem férhet kétség, a Lenovo nagyon jól választott, amikor az SP9600 mellett döntött, hiszen fogyasztása mindössze 25W, teljesítménye viszont a legjobb mobil processzorokéval vetekszik. A videokártya játékon kívül minden másra elég, a legtöbb videoformátumot gyorsítja.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A merevlemez meglehetősen lassú, ez jól látható a grafikonokon. Egészen addig a pillanatig lenéznénk, amíg ki nem derülne, hogy egy 1,8”-os példányról van szó, ugyanis ennél nagyobb nem fér bele a fogyókúrán átesett T400-ba. Opcionálisan választhatunk SSD-t is a mágneses meghajtó helyett, ám ezt csak 128 GB-os kiszerelésben tudjuk megtenni, ráadásul horror áron. Költséghatékony megoldás sajnos nincs, ugyanis webáruházunkban az egyetlen elérhető 1,8”-os belső SSD a Samsung műhelyéből származik, ám annyit kérnek a 64 GB-os meghajtóért, amennyiből kijön a 128 gigás verzióval szerelt T400s is, így mi inkább azt ajánlanánk.

Galéria megnyitása

A CPU erejét a fenti grafikon mindennél jobban tükrözi, az ellenfél a nemrég bemutatott Dell Studio XPS M1340-ben lévő Core 2 Duo P8600 volt. Az egyetlen komolyabb különbség a fotófeldolgozást szimuláló Everest Photoworxx tesztjében volt, ebben nagyon jól jött a plusz cache.

III.Ergonómia

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Nehéz dolog egy Thinkpadnél újdonságokra felhívni a figyelmet, mi mégis megpróbálkozunk a lehetetlennel. A notesz fedőlapján semmi érdemlegeset nem fedezünk fel, viszont az alja tartogat meglepetéseket. Ott van mindjárt a dokkolónak a csatlakozója, így otthon vagy munkahelyünkön rendes asztali munkaállomást varázsolhatunk az utazós gépből. Mindjárt ott van a másik oldalon egy kapcsoló, amellyel az Ultrabay-es DVD-írót szedhetjük ki, helyére egy 24 Wh-s háromcellás akkumulátort vagy egy második merevlemezt/SSD-t tehetünk (külön beépítő kerettel, amely nem része a csomagnak, ahogyan a plusz akksi sem). A középen található csavar kitekerésével mindössze a WLAN-hoz, a memóriákhoz és a 3G modem hűlt helyéhez férünk hozzá, a merevlemez cseréhez ki kell vennünk az akkumulátort és a jobb alsó sarokban található csavart el kell távolítanunk, majd az így levehető lemez mögül egyszerűen csak ki kell húznunk a meghajtót. Ez azért van ilyen bonyolultan megoldva, mert a T400s is megkapta a masszív Rollcage vázat.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A billentyűzetet majdnem egy mondatban le lehetne rendezni, viszont van egy apróság, amiért a jó klaviatúra még jobb lett. A sűrűn használt Escape és Delete gombok ugyanis dupla akkorára híztak, mint a többiek, így lehetetlen nem eltalálni őket, elég, ha csak a közelükre bökünk, biztos ott találjuk a gomb valamelyik sarkát. A hangerőszabályzókon kívül egy mikrofon némító gomb is helyet kapott középtájon.

Galéria megnyitása

A touchpad sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, gyakorlatilag a T400s leginkább vitatható része. Először is érzékenysége furcsa, de nem ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy túlságosan alulra került az egész szerkezet. Ahol más gépeknél az ember már javában taperol (akár megszokásból, akár mert úgy esik kézre), itt nem talál semmit, csak egy műanyag fekete csíkot a felső gombok és a tapipad között. Hosszútávon biztos meg lehet szokni (bár ahhoz hátrébb kell ülni, hogy az ember ne húzza hátra a kezét), de rövid távon szörnyen kényelmetlen.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A notebook két oldalán mindössze egyetlen USB csatlakozót és egy elég kényelmetlen helyre került 34 mm-es Express Card aljzatot találunk, minden más a gép hátsó részére került. Már említettük, hogy HDMI helyett Display Port került a T400s-re, nagyságrendileg 5 ezer forintért kapunk gyári, nagyon rövid átalakító kábelt, ha az analóg D-Sub nem felelne meg az igényeinknek. Az eSATA port USB-ként is használható, a harmadik, sárga színben pompázó USB foglalat pedig speciális képességgel bír. Képes ugyanis arra, hogy kikapcsolt és hibernált állapotban is töltse a rádugott készüléket, ehhez a BIOS-ban profilt is társítottak, amellyel három beállítás között lépkedhetünk: Blackberry, iPod or iPhone, Other USB. Ha tehát olyan eszközünk van, amely nem tartozik bele az első két kategóriába (pl. egyéb mobiltelefon), akkor válasszuk az Other USB-t. Fájó pont a memóriakártya-olvasó hiánya, hely ugyanis lett volna neki bőven. Mikrofon bemenetet a webkamerán kívül nem kapunk, így hangfelvételre ezúttal csak azt tudjuk használni.

A 14,1”-os kijelző megkapta a magasabb felbontást (1440x900) és a LED-es háttérvilágítást is. Alapvetően a kontraszt kicsit erőltetett, így nem árt visszavenni belőle, maximális fényerőnél (ami egyébként kisüti az ember szemét) pedig inkább érezzük vakítónak az elénk tárt képet, mint világosnak. A fényerő tartomány egyébként nagyon széles skála között mozog, így mindenki megtalálja a számítását, bár a minimális és ahhoz közeli értékek még sötét szobában is éppen csak elegendők. Látószögek tekintetében a vízszintes tartomány jó, a függőleges viszont átlagos, de még inkább az alatti, nagyon hamar sötétedni (alulról), illetve világosodni (felülről) kezd. A panel nem kapott csillogós bevonatot, így a Thinkpad rajongók fellélegezhetnek.

Galéria megnyitása

A webkamera nagyon szép képet produkált, a mellette lévő ThinkLight (billentyűzet megvilágítás) pedig elmaradhatatlan kelléke minden komolyabb Thinkpadnek. Ahogy régebben is, most is kékes-fehér színe van, úgy látszik a gyártó végleg leszámolt a sárga izzókkal.

IV.Üzemidő és értékelés

A 44 Wh-s teleptől nem igazán tudtuk mit várjunk, mert elég erős belsőt kapott a vékonyka gép. Minimális fényerőnél a dokumentum-olvasós teszt 4 óra 40 percig futott, ami csalóka, hiszen alig lehetett látni belőle valamit. A Power Manager szoftver szerint ilyenkor a gép 8W-ot evett, ami inkább nem áll messze a 9W-os igazságtól. Maximális fényerőn ugyanez a teszt közel egy órával rövidítette meg a gép üzemidejét, a mérőszoftver szerint a gép ebben az esetben 11W-ot kért. Maximális fényerő és maximális terhelés mellett 1 óra 15 percig maradt életben a T400s, de ilyen használatnak aligha lesz kitéve valaha is ez a gép. Az 50%-os fényerőn való böngészés nagyjából 3,5-4 óráig kivitelezhető, így az átlagos üzemidőnél ezekkel az értékekkel számoljunk. A DVD-író helyére betehető második akkumulátor (nagyjából 40 ezer forint) +50%-ot képes hozzáadni a vékony négycellás telep teljesítményéhez, így akár 6-7 óráig is használhatjuk a szerkezetet.

Galéria megnyitása

A Lenovo Thinkpad T400s méltó reinkarnációja a T400-nak. Gyakorlatilag nem tudunk róla rosszat mondani, minden, ami nem a touchpaddel kapcsolatos az jónak titulálható. Az 1,7 kg-os tömeg, a kiváló panel, a nagyon halk működés, a remek bővítési és felhasználási lehetőségek, stb-stb. Egyedül az árral nem vagyunk kibékülve, a közel 400 ezer forintos cédula picit soknak tűnik, igaz az X300/X301 se olcsóbb, ráadásul gyengébb is, így végülis nem panaszkodhatunk (csak ha összehasonlítjuk a rendes T400-zal). Igazán kemény mobilitásra csak a kiegészítő akkumulátorral együtt képes, amely még hozzájön az amúgy sem alacsony árhoz. Mindentől függetlenül viszont kategóriájában állva hagy bármilyen egyéb gépet, így különösen ajánlott.

Pro:

+ halk

+ gyors

+ könnyű

+ matt kijelző

+ remek billentyűzet

+ dokkolható

+ UltraBay

+ ThinkLight

+ USB Charge (töltés kikapcsolt állapotban)

Kontra:

- ergonómiailag rossz helyen lévő touchpad

- Display Port átalakító nélkül

- igazán hosszú üzemidőre csak a kiegészítő akksival képes

- 3G modem csak opcionális

- memóriakártya-olvasó hiánya

A Lenovo Thinkpad T400s-t a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Hivatalos honlap: Lenovo

Vásárlás: iPon webáruház

V. Specifikáció és teszteredmények

Specifikáció:

Processzor: Intel Core 2 Duo SP9600 2,53 GHz 6 MB cache 1066 MHz FSB

Memória: 3 GB Samsung+Elpida DDR3-1066 CL7-7-7-20

Chipset: Intel GS45

Videokártya: Intel GMA X4500MHD

Hangkártya: Conexant HD Audio

Kijelző: 14,1” (1440x900, matt)

Merevlemez: Toshiba MK2529GSG (250 GB, 5400 RPM, SATA-II)

Optikai meghajtó: Optiarc AD-7910S DVD-RW

Hálózati kártya (LAN): Intel 82567LM Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): WiFI STA 802.11n (?)

e-SATA: van

HDMI: nincs

Mobil internet: nincs (előkészítés van)

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: nincs

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 6 cellás 44 Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Business SP1

Tömeg: 1,7 kg

Ár (a cikk megjelenésekor): 380 ezer forint

Teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 1743

Cinebench10: 1211

Memória olvasás: 6620 MB/s

Memória írás: 5531 MB/s

Memória másolás: 4751 MB/s

Memória késleltetés: 85,4 ns

CPU Queen: 10682

CPU PhotoWorxx: 12063

CPU Zlib: 32597 kB/s

CPU AES: 9360

FPU Julia: 4672

FPU Mandel: 2399

FPU SinJulia: 1252

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap