Lenovo Thinkpad T400: A tűzben edzett férfi

A Lenovo üzletembereknek szánt 14,1"-os notesze járt nálunk. Szinte elpusztíthatatlan.

Lenovo Thinkpad T400: A tűzben edzett férfi

I. Bevezető és specifikáció

A Lenovo időről időre igyekszik megújítani népszerű szériáit, esetenként bevezet egy látszólag újat. A T400/T500 szériát kifejezetten mobil felhasználásra tervezték, minden létező védelmet beleépítettek, amit csak lehet, ennek megfelelően adataink a lehető legnagyobb biztonságban vannak nemcsak a támadókkal, de a fizikai bántalmakkal szemben is. Remek opciós lehetőségek, magas vételár, nagyjából ez jellemzi az új sorozat kisebbik tagját, melyet pár napig magunkénak tudhattunk.

Processzor: Intel Core 2 Duo P8400 2,26 GHz 3 MB cache 1066 MHz FSB

Memória: 2x1 GB DDR3-1066 CL7-7-7-20

Chipset: Intel GM45

Videokártya: Intel GMA X4500MHD

Hangkártya: Conexant Cx20561 HD Audio

Kijelző: 14,1” (1280x800, AntiGlare-Type, Lenovo B141EW04 V7)

Merevlemez: Western Digital WD1600BEVS-08VAT1 (160 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA)

Optikai meghajtó: HL-DT-ST GSA-U20N DVD-RW

Hálózati kártya (LAN): Intel 82567LM Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel WiFi Link 5300AGN 802.11n

e-SATA: nincs

HDMI: nincs

Mobil internet: nincs

Modem: van

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: van

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 6 cellás 57 Wh

Operációs rendszer: Windows XP Professional SP2 + Windows Vista Business

Tömeg: 2,14 kg

Ár (a cikk megjelenésekor): 258 ezer forint

Az adatlapot böngészve megállapítható, hogy egy teljesen átlagos noteszgéppel van dolgunk, legalábbis ami az alkatrészek listáját jelenti. A Lenovotól nem idegen a két operációs rendszer használata, alapértelmezés szerint egy SP2-es Windows XP-vel nyitunk, amelyet lehetőségünk van lecserélni egy Windows Vista Business-re, az ehhez szükséges termékkulcsot a gép alján találjuk, viszont lemezt nem kapunk a termék mellé és a rendszervisszaállítás is csak Windows XP-re működik. A T400 rendelkezik az Intel Active Management Technology és vPro technológiáival, így a távoli konfiguráció menedzsment ezentúl semmiféle problémát nem fog jelenteni.

A termék mellé csak a legszükségesebb dolgokat kapjuk meg, az igazán nagy durranás a szoftveres felhozatal, amivel a Thinkpad igazán a többiek fölé tud kerekedni.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Ahogy az szokás, egy Thinkpad (tisztelet a kivételnek) nem csaphat éktelen lármát, így a T400 is nagyon csendben kelt életre és ezt a jó tulajdonságát a hosszú percekig tartó 100%-os hevítés után törte csak meg – de még ilyenkor is halkan dolgozott, miközben egyik alkatrész sem sült meg a burkolat alatt. A processzoron üresjáratban 36-40, terhelés alatt 64-65 fokot mértünk, a merevlemez pedig 37 fokon üzemelt, amely a kánikulában nem számít rossz eredménynek.

Ami a leginkább megkülönbözteti a Lenovo üzleti szériás gépeit egy hagyományos notebooktól az a Rollcage váz és a termékhez adott szoftveres plusz. Az előbbiről ejtünk majd pár szót a következő oldalon, a szoftveres részt viszont itt tárgyaljuk ki.

Már a BIOS is sokkal több beállítást enged meg, mint egy hagyományos noteszgép, testreszabhatóságban talán a Dell Latitude családja tud csak hasonló precizitást felmutatni. Az operációs rendszeren belül ezen kívül számos olyan alkalmazás segít a finomhangolásban, amelyet a Lenovo maga fejlesztett. Itt most nem az Acer-féle csicsás felület mögé bújtatott Windows alapfunkciókra kell gondolnunk, hanem olyan extrákra, amikkel többek között az akkumulátoros üzemidőt tudjuk növelni. A Battery Stretch használatával például áramtalaníthatjuk a vezetéknélküli hálózati kártyát, a Bluetooth modult, de még az optikai meghajtót is. A különböző energiasémák létrehozása is precízen történik, a processzorsebességtől kezdve a kijelző fényerején át mindent megadhatunk a rendszernek (gyakorlatilag úgy, mint egy Windows Vista profilban, csak XP alatt).

A merevlemez szokatlanul kicsi, legalábbis ami a kapacitást illeti – de ez nem meglepő, a Lenovo sosem kényeztette tárhellyel felhasználóit. A megcélzott rétegnek valószínűleg még sok is lesz a 160 GB-os Western Digital Scorpio Blue merevlemez, hiszen se HD videóvágásra, se fullHD filmek tárolására nem fogják használni a T400-at. Az előtelepített Windows XP-n egyébiránt egyetlen partíció állt rendelkezésre, a visszaállításra használt rész pedig rejtett maradt a felhasználó elől (ahogy a többi gépnél is lenni szokott). Kedvenc HDD szériánk most sem hagyott cserben minket, a WD Scorpio Blue-ja azon kívül, hogy meglehetősen gyors, egy rendkívül halk notebook vinyó, viszont pár ezer forinttal drágább, mint a Samsung, Seagate és Hitachi modellek, valószínűleg ezért építik be ritkábban a gyártók.

Ha már szó esett a partíciókról, akkor itt jegyeznénk meg, hogy a teljes (Factory default) rendszervisszaállítás nagyságrendileg egy órát vesz igénybe, ennek legalább a felét a visszaállított Windows XP rendszerhéjon elvégzett kiegészítő műveletek (alkalmazások telepítése, stb.) teszik ki.

Lenovo Thinkpad T400 teszteredmények:

Cinebench10: 4655 (3 perc 9 másodperc)

Memória olvasás: 6683 MB/s

Memória írás: 5613 MB/s

Memória másolás: 5580 MB/s

Memória késleltetés: 82,9 ns

CPU Queen: 9575

CPU PhotoWorxx: 8170

CPU Zlib: 29387 kB/s

CPU AES: 8407

FPU Julia: 4187

FPU Mandel: 2148

FPU SinJulia: 1122

III. Ergonómia

Első ránézésre semmi szokatlant nem veszünk észre a T400-on, hátára fordítva azonban jól látszik az SL és R sorozattól való eltérés.

A Rollcage váznak köszönhetően a burkolat alatt egy masszív és merev kasztni lakozik, amely az ütéseket és zuhanásokat is jól bírja, valamint igyekszik a merevlemezt is óvni a fizikai bántalmazásoktól. A dokkoló csatlakozó természetesen alapértelmezetten ott lapul minden T400 és T500 alján, de maga a dokkoló egység külön kerül értékesítésre.

A billentyűzet semmit nem változott, most is remek nyomásponttal bír, egyedüli hibaként a szélek felé növekvő süppedési hajlamot tekintjük, ez valószínűleg a Rollcage váznak tudható be. A süppedés mértéke nem számottevő, de az eddigi Thinkpad tulajok elképzelhető, hogy fel fognak rá figyelni. A védjegynek számító trackpoint ezúttal sem maradt el a három kiegészítő gombbal egyetemben.

A touchpad szintén maradt a régi, egyetlen hibára figyeltünk csak fel, amely szintén a Rollcage-nek tudható be. Ha egy picit is hozzáérünk körömmel a hasznos felülethez, akkor fémyes zörgésre leszünk figyelmesek, amit könnyedén el tudunk tűntetni, ha picit lenyomjuk a touchpad feletti burkolati részt. Ezt leszámítva az egeret helyettesítő szerkezet még mindig az egyik legjobb a piacon.

A gép minden oldalára jutott valamilyen csatlakozó, ennek ellenére nem dúskálunk a jóban. USB-ből csak hármat kapunk, ráadásul azok is elforgatva helyezkednek el, így a vastagabb pendrive-ok kezelése problémás lehet. Egyetlen esélyünk a DVD-író melletti csatlakozónál van, ott viszont a tálca kinyitását akadályozhatjuk meg egy túlságosan nagy szerkezettel. A szokásos kimeneteken felül kapunk egy ExpressCard bővítőhelyet és egy FireWire 400 portot, viszont se egy HDMI, se egy eSATA kimenet nem fért már el a T400-on. A memóriakártya-olvasót szokatlan helyen, az ExpressCard foglalat alatt találjuk.

Érdemes megjegyezni, hogy minden T400 és T500 model 3G-előkészítéssel érkezik, azaz a SIM kártya helye és a vezetékezés már készen van, az opcionálisan megvásárolható HSDPA modem 21 ezer forintos felára valószínűleg sok embernek meg fogja érni azért, hogy ne kelljen magával vinnie a szokásos USB stick-et.

A kijelzővel meg voltunk elégedve annak ellenére, hogy látószögei nem feltétlenül emelik ki a sűrű mezőnyből. Alulról enyhén sötétedik, felülről gyorsan fakul, oldalról többnyire jó. Szemből viszont szinte tökéletes, ráadásul a matt felület sokaknak előnyt jelent majd a többi gyártó termékével szemben. Ami szokatlan lehet az az enyhén jobbra tolt panel, így a káva bal oldali része nagyobb, mint a jobb oldali. Eleinte mi is furcsáltuk (mert az alatta elhelyezkedő klaviatúr viszont szimmetrikus), de hamar hozzászokott a szemünk. Opcionálisan rendelhetünk nagyobb felbontású és/vagy LED-es háttérvilágítású kijelzőt is.

A webkamera teljesen átlagos képminpséget nyújtott, viszont ami fontosabb az az, hogy a mikrofon remek hangminőséggel és tisztasággal bír, ami konferencia-beszélgetéseknél kulcs szempont. A ThinkLamp lámpa ezúttal fehéren világít és meglepően rosszul. Gyakorlati haszna nem sok van, mert olyan szerencsétlenül helyezte el a gyártó, hogy ha szemben ülünk a kijelzővel, akkor inkább a szemünket bántja, ha pedig lejjebb hajtjuk a panelt, akkor egyrészt nézhetjük a kontrasztot vesztett képet, másrészt a billentyűzet is alig lesz láthatóbb. Ideje lenne áttérni az alulról megvilágított gombokra, az Apple után már az Asus is kezdi átvenni a technológiát, talán nem véletlenül.

IV. Üzemidő és értékelés

A meglehetősen erős hat cellás akkumulátor minimális fényerőn és kikapcsolt optikai meghajtó mellett 5 óra 45 percig tartotta életben a gépet dokumentum-olvasós tesztünkben, ami nagyon jó eredmény, teljes fényerőn a telep 4 óra 35 percig tartott ki. Opcionálisan rendelhető 9 cellás akkumulátor is, amellyel a gyártó 11 órás működést ígér LED-es háttévilágítású kijelző és SSD meghajtó megléte esetén.

A T400-hoz a szokásos opciós feltéteken kívül rendelhetünk GPS modult, a már említett mobil szélessávra képes HSDPA modemet, SSD meghajtót és LED-es háttérvilágítást is a képernyőnek. Lehetőség van két videokártyás használatra is, ezesetben az integrált Intel X4500 mellé kapunk egy Radeon HD3470-et (a gyártó honlapja szerint HD3670-ig lenne elérhető a választék), így az erősebb GPU-t igénylő alkalmazásokhoz egy gombnyomásra átválthatunk a dedikált magra.

A Lenovo a Thinkpad T400-zal ismét megmutatta, hogy minden árkategóriában tud versenyképes megoldást felmutatni a konkurenciával szemben, a 260 ezer forint környékén megvásárolható alapmodell is tartalmazza a legfontosabb biztonsági dolgokat. Vásárlásra azokat a vállakozókat és üzletembereket ösztönöznénk, akik egyetlen géppel szeretnének dolgozni otthon és irodájukban is és ehhez egy masszív, megbízható és halk gépet szeretnének könnyű dokkolási lehetőségekkel. A HD3470-es videokártyával szerelt modellekre nem érdemes többletpénzt fordítani, a LED-es háttérvilágítású kijelzőket viszont érdemes körbejárni, meggondolandó opció lehet.

A Lenovo Thinkpad T400-at a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:

+ hűvös

+ halk

+ jó ergonómia

+ teljes Rollcage váz

+ vPro és Intel AMT

+ dokkolható

+ jó akkumulátor

+ átlag feletti kijelző

+ mobil szélessáv előkészítés

+ remek szoftverkínálat

+ felhasználóra bízott OS választás

Kontra:

- néhol nem teljesen stabil billentyűzet

- jobbra tolt kijelző

- Rollcage váz miatt otthon nehézkes bővítési lehetőség

- problémás USB foglalatok

- teljes rendszer-visszaállítás csak előtelepített Windows XP esetén lehetséges

Semleges:

× HDMI és eSATA hiánya

× kis kapacitású merevlemez

× átlagos memória mennyiség

× Windows Vista-t nekünk kell beszerezni a szükséges driverekkel együtt

Hivatalos honlap: Lenovo

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward