Lenovo Thinkpad SL300: Csendes LED-es

Nagy ritkaságnak számítanak kis hazánkban a 13,3"-os noteszgépek, ezért külön öröm volt számunkra, hogy az igazán kiváló Thinkpad SL500 után a kettővel kisebb testvér is tiszteletét tette szerkesztőségünkben.

Lenovo Thinkpad SL300: Csendes LED-es

I. Bevezető és specifikáció

Napra pontosan egy hónappal ezelőtt járt nálunk a Lenovo egyik új Thinkpad szériájának normál méretű tagja (SL500) és már akkor elhatároztuk, hogy feltétlenül begyűjtjük a 13,3”-os változatot is, hiszen ebben a méretben nagyon szegényes a hazai választék. Az akció sikeres volt, a tapasztalatok a következő pár oldalon olvashatóak.

 

Processzor: Intel Core 2 Duo T5670 1,80 GHz (800 MHz FSB, 2 MB cache)

Memória: 2 GB DDR2-667 CL5

Chipset: Intel GM45

Videokártya: Intel GMA X4500HD

Hangkártya: Conexant Cx20561 HD Audio

Kijelző: 13,3” (1280x800, Glare-Type)

Merevlemez: Fujitsu MHZ2160BH G1 (160 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA-II)

Optikai meghajtó: Matshita UJ870A DVD-RW

Hálózati kártya (LAN): Realtek RTL8168C(P)/8111C(P) Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel Wireless WiFi Link 5100 max. 108 Mbit/s

Mobil internet: nincs

Modem: HDAUDIO Soft Data Fax Modem with SMartCP

TV tuner: nincs

Webkamera: van

FireWire: van

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 6 cellás 52Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Business SP1 (Windows XP SP2 downgrade opció)

Tömeg: 2,1 kg (a gyári akkumulátorral)

Kijelző, merevlemez és optikai meghajtó. Ezen a három ponton tér el az SL300 az SL500-tól, a többi egy az egyben ugyanaz mindkét gépben. Sajnos jelenleg ebben az egy kiszerelésben kapható a termék itthon, de már ez is egy igencsak fullos verzió, ha végignézzük a listát. A cég továbbra is lehetőséget biztosít a Windows XP-re való váltásra, ha a frissebb operációs rendszer nem jönne be.

A kellékek is pontosan ugyanazok, de a rend kedvéért elmondjuk, hogy akkumulátor, hálózati tápegység+kábel, helyreállító és drivereket/programokat tartalmazó lemezek, továbbá egy kézikönyv lapul a dobozban.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Déja vú érzésünk volt az SL300 elindításakor, hiszen ugyanolyan csendben kelt életre, mint nagyobb testvére, aminek mi szívből örültünk, hiszen a hűtésre felhasználható hely viszont jóval kisebb jelen esetben. Terhelésre szintén nem nagyon változott a hangerő, csak a processzor hőmérséklete meghaladta a 63 Celsius fokot, amire kizárólag 3-4 percnyi folyamatos 100%-os terhelés után volt példa. Egyébként internetezés alatt 38, folyamatos izzasztás alatt pedig 68 fokot méretünk, ráadásul úgy, hogy a gép egyik fele sem volt langyosnál melegebb. Az egyetlen meleg közeg a bal oldalt kiáramló levegő volt.

A Vista értékelési rendszere szerint a két gép (SL300 vs. SL500) sebessége minden téren megegyezik, ezen mondjuk nem lepődtünk meg, hiszen ilyen téren csak a merevlemez tesz különbséget köztük, de a rendszer szerint sebességüket tekintve azok is hasonlók.

 

A processzor továbbra is a T7100-ról átkeresztelt T5670, amely 1800 MHz-es órajelével  és 2 MB cache memóriájával lassan a középkategóriából is kiszorul, de minden probléma nélkül állta a sarat a tesztidőszak alatt. A videokártya is ugyanaz a G45-ös chipsetbe integrált GMA4500MHD, amely az SL500-ban volt, sok fajta videogyorsítást ismer, és fullHD felbontású médiák is lejátszhatók vele.

A merevlemez ismét érdekes volt. Ezúttal a hőmérsékletek körül-belül tíz fokkal voltak jobbak, mint az SL500-ban található Seagate-é, viszont az olvasási grafikon nagyon csúnya képet festett. Ettől függetlenül mind a PCMark05, mind az Everest, mind a Vista szerint a vinyó gyors, szerintünk még viszonylag halk is. A teljeskörű védelmet mozgásérzékelő biztosítja, amely elmozdulásnál parkolópályára állítja a fejet.

 

Lenovo Thinkpad SL300 teszteredmények:

 

Cinebench R10: 3385 (4 perc 21 mp)

PCMark05 CPU: 4728

PCMark05 VGA: 2019

PCMark05 HDD: 4830

Memória olvasás: 5450 MB/s

Memória írás: 3589 MB/s

Memória másolás: 3932 MB/s

Memória késleltetés: 83,2 ns

CPU Queen: 7654

CPU PhotoWorxx: 5428

CPU Zlib: 23458 kB/s

CPU AES: 6645

FPU Julia: 2243

FPU Mandel: 1125

FPU SinJulia: 835

III. Ergonómia

Ami a külsőt illeti, az SL300 kiköpött mása a nagy tesónak, ugyanazt az ujjlenyomat-gyűjtős fekete fedőlapot kapta. A gép többi része továbbra is matt - szerencsére.

A billentyűzet a megszokott Thinkpad klaviatúra, annak minden előnyével (remek nyomáspont, nagy gombok) és hátrányával (középen a navigyűrű zavaró lehet, továbbá az Fn és Ctrl billentyűk szoftveresen nem cserélhetők meg). Annak érdekében, hogy a billentyűzetet ne kelljen összenyomni az SL500-on látotthoz képest, a gyorsgombokat közelebb hozták a klaviatúrához és keskenyebbek is lettek, továbbá a felső szellőzőrács is fogyott egy picit (amelyben a hangszórók bújnak meg).

 

A touchpad még mindig picurka, de remekül használható, akárcsak a bal és jobb egérgombot helyettesítő gombok.

A portok elrendezése nagyban változott, először is csak három USB-t kapunk, másrészt a modem és a töltőaljzat megcserélésre került (ez szerintünk nem volt annyira jó döntés), továbbá a hang ki- és bemenetek jobb oldalról elölre kerültek. A memóriakártyaolvasó és a WLAN kapcsoló maradt ott, ahol volt. A DVD-író tálcakioldó gombja továbbra is nagyon ergonómikus, igaz nem használtuk túl sűrűn, mert nem volt mire.

 

A webkamera maradt ugyanaz, külső szoftver segítségével továbbra is elérhető anélkül, hogy videohívást kezdeményeznénk, minősége nappal remek, este kielégítő. A kijelző viszont az SL500-én is túltett. Fényereje ugyanolyan hatalmas volt (bár ez a modell állítólag még nem LED háttérvilágítású panellel rendelkezik) és kivételesen fényes bevonatot kapott, így napsütésben nehezebben olvasható talán, viszont a kontrasztra jó hatással volt. A látószög a szokásos (gyenge), a háttérvilágítás viszont árnyalatnyival egyenletesebbnek tűnt, mint az SL500 esetében, ám csoportos filmnézésre még mindig nem a legjobb. A klaviatúrát megvilágító lámpa ezúttal is fájó hiányosság, de lassan túl fogjuk magunkat tenni rajta.

IV. Üzemidő és értékelés

Az akkumulátoros üzemidő érdekes módon sokkal jobban alakult, mint az SL500-nál (ebben nagy szerepe van valószínűleg a kisebb kijelzőnek), visszafogott fényerővel internetezés alatt 4-4,5 órát hoztunk ki, maximális fényerővel és maximális CPU terheléssel maradt a szűk másfél óra.

Összességében ugyanazt tudjuk elmondani az SL300-ról, mint az SL500-ról, annyi különbséggel, hogy az SL500 a tucattermékek között indul, ami akijelzőt illeti, az SL300 pedig az itthon ritkaság számba menő 13,3”-osok között. A Rollcage védelem ezúttal is egy nagy kérdőjel, mert egymásnak ellent mondó információkat találunk a gyártó különböző nyelvű oldalain. Ami biztos, hogy az SL300 egy halk, jól használható és több, mint 4 órás üzemidőre képes könnyen hordozható notebook, amely árához képest remek szolgáltatásokkal és képességekkel rendelkezik, ráadásul ehhez a szokásos Thinkpad érzés is párosul. Nincs mese, különösen ajánlott vétel.

 

A Lenovo Thinkpad SL300-at a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre.

 

Hivatalos honlap: Lenovo

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward