Lenovo ThinkPad Edge E420: Úton az üzlet felé

A Lenovo nemrég dobta piacra a kezdetben fiataloknak szánt divatos Edge család harmadik generációját, amely egyre inkább közelít az üzleti szériákhoz, sőt...

Lenovo ThinkPad Edge E420: Úton az üzlet felé

1. Bevezető és specifikáció

A Lenovo úgy látszik, képtelen hibázni, ha ThinkPadekről van szó. Mostani tesztünk alanya is ebbe a lassan szűknek nem mondható családba tartozik, egyedül az Edge utótag különbözteti meg a klasszikus szériától. A kis- és középvállalkozásoknak szánt E420 egyértelműen előrelépést jelent a korábbi családhoz képest, nem véletlen, hogy a cégnél már ezt a szériát is bevették a betűjellel és számokkal rendelkező termékcsaládok közé.

Bár a korábbi modellekkel sem volt komolyabb gond, a Lenovo tudta, hogy melyek azok a területek, ahol változtatni kell és lehet ahhoz, hogy a széria még sikeresebb lehessen a felhasználók körében. Talán a legfontosabb, hogy az E420 immáron matt kijelzővel és teljesen matt burkolattal kerül forgalomba, amely üdítő színfolt a 150-200 ezer forint közötti kategóriában.

Első ránézésre az ár az, ami emelkedett, de ez csak azért tűnhet így, mert a kifutó darabokat már jelentős kedvezménnyel árulják ki a nagykereskedések is. Így fordulhat elő, hogy az előző generációs Arrandale magos Intel processzorral szerelt gép azonos ár mellett kétszer annyi memóriát és operációs rendszert is tartalmaz. Az újdonság viszont kárpótol az előd modellhez képest borsosabb árcéduláért, hiszen nagyobb kapacitású akkumulátort tartalmaz és a már említett külsőségeken felül másban is túlmutat bátyján. Sajnos alap kiépítés szerint továbbra is egy év garanciát kapunk, melyet ugyan meghosszabbíthatunk viszonylag jó áron, de érdemes lenne elgondolkodnia a Lenovo-nak azon, hogy ez az időtartamot legalább a duplájára növelje, ugyanis a Dell és a HP ilyen téren többet nyújtanak. A korábbiakhoz hasonlóan az E420 sem kérhető dedikált grafikus kártyával, így be kell érnünk az Intel leggyorsabb integráltjával.

A készülék mellé leírást és tápegységet kapunk. A Windows telepítéshez szükséges meghajtó programokat nekünk kell letölteni előre a gyártó weboldaláról, ugyanis se a vezetékes, se a vezeték nélküli hálózati kártyát nem ismerte fel alapból a Windows 7. A 65W-os táp viszonylag gyorsan töltötte fel a mezei hatcellás telepet, két óra elég volt a teljes töltöttség eléréséhez.

2. Hardver

Az előző generációs modell zajszintjével nagyon meg voltunk elégedve és ezt a jó tulajdonságot sikerült átörökíteni az utódra is. A teszthelységben ugyanolyan meleg volt, mint annak idején, amikor a 14 és 15”-os Edge-eket teszteltük, így jó hasonlítási alapot jelentettek az ott kapott eredmények. Üresjáratban most valamivel melegebbnek bizonyult az új Sandy Bridge architektúra, ami a gyakorlatban 49 fokos processzort jelentett, viszont maximális terhelés mellett a helyzet fordított volt: 71 foknál nem sikerült jobban felmelegíteni a központi egységet. Fontos megjegyeznünk, hogy az előző generációs példányoknál tapasztalt melegedés (a bal felső sarokban) már szintén a múlté, az E420 minden porcikája, amely érintkezik a külvilággal maximum langyos.

Főleg a processzor és a videokártya ereje nőtt a korábbiakhoz képest, ráadásul a tesztalanyban a kérhető leglassabb CPU dolgozott az új generációból.

A merevlemez szerepét immáron egy 7200-as fordulatszámmal rendelkező egység tölti be, az ennél lassabb példányokat a vállalat száműzte a palettáról, ugyanakkor SSD továbbra is csak a drágább ThinkPadekhez rendelhető. A Toshiba fél terás HDD-je notebook fronton félelmetesen gyors volt, erre inkább a második, mintsem az első grafikon világít rá. Jó hír továbbá, hogy az előd modellnél tapasztalt túlzott melegedés visszafogottabbá vált, még úgy is, hogy egy gyorsabb meghajtó dolgozik a fedél alatt. Persze a kitűnő eredménytől még így is messze van az E420, de legalább már nem kell aggódnunk, hogy kibírja-e károsodás nélkül a vinyó a legforróbb nyári napokat.

A hangszóró továbbra is tisztán és hangosan szól, de még hangszínszabályzóval is nehéz olyan minőséget előcsalni belőle, amire az ember bátran mondja azt, hogy átlagon felüli. Alapvetően inkább filmnézésre ajánlható.

3. Ergonómia

A legnagyobb változás kétségkívül a külsőt érintette, ez főleg a gép kinyitása előtt figyelhető meg. A korábbi csillogó fekete, illetve piros fedőlap teljesen matt feketévé változott (bár hasonló opció az előző generációnál is létezett), amely nem csak a minőségérzetnek tett jót. Változtattak ugyanis a kasztni merevségén is, így kategóriájában ritkának számít az E420 robusztussága. A zsanérok ezúttal is fémből vannak és érzésre tartósnak ígérkeznek. Se mágneses, se mechanikus zárral nem találkozunk, ettől függetlenül fejjel lefelé is bátran szállíthatjuk a gépet, gyakorlatilag nulla az esélye, hogy az alsó és felső burkolat eltávolodjon egymástól és a készülék kinyíljon. Díjaztuk továbbá azt is, hogy könnyedén ki tudtuk nyitni a gépet anélkül, hogy az alsó burkolatra rá kellett volna támaszkodnunk a folyamat közben. Egész egyszerűen csak meg kell fogni a kijelző feletti kávát és végrehajtani a műveletet – mint a drágább üzleti gépek esetében. Bár a készülék alja elrendezését tekintve megváltozott, ettől függetlenül mindent ugyanúgy tudunk cserélni, mint korábban.

Az előd modell azon részein, amelyeket szerettünk szerencsére nem változtattak, így megmaradt a remek billentyűzet is. Az alátámasztás továbbra is tökéletes, a gombok nyomáspontja remek, egyedül a PgUp és PgDown gombok azok, amelyek a süllyesztés miatt nehezen elérhetők az ujjak számára. Az Fn-t és a Ctrl-t a BIOS-ban megcserélhetjük, illetve itt állíthatjuk be az F1-F12 gombok elsődleges funkcióját is. Újdonság, hogy opcionálisan ugyan, de rendelhető háttérvilágítás a billentyűzethez, melynek ki-bekapcsolását az Fn+szóköz párossal tudjuk állítani.

A touchpad se változott, ugyanolyan nagy és könnyen kezelhető a felülete, mint korábban volt, a bal és jobb egérgombok halkan és pontosan járnak, a multi-touch műveleteken felül minden sarokban találunk egy zónát is, amelyet szabadon programozhatunk. A TrackPoint továbbra is alap kiépítés szerint jár, a lojális ThinkPad tulajok legnagyobb örömére.

A gép oldala is tartogat újdonságokat, hiszen egyrészt teljesen eltűnt az ezüst díszítés, másrészt végre hátra került a vezetékes hálózati csatlakozó, illetve most is kaptunk egy kikapcsolt állapotban is töltésre alkalmas (sárga) USB aljzatot.

A kijelző enyhén sárgás képvilággal rendelkezik, de még ezzel együtt is kiváló képminőséggel bír. A szövegmegjelenítés kellően éles, a látószögek elfogadhatók, mégis a matt panel az, ami miatt legjobban kedveltük az E420 megjelenítőjét. A fényerő tartomány nagyon tág és a legkisebb, illetve legnagyobb értékek is rendben vannak, ráadásul a fényerőt egyenletesen lehet szabályozni a két szélsőérték között, nincsenek furcsán nagy ugrások. A kávában lévő webkamera megbirkózik a HD felbontással is, viszont önmagában csak a Lenovo Communication Center telepítése után használható. Képvilága átlagos, a mellette lévő mikrofon viszont remekül használható.

4. Teszteredmények

A szokásos teszteket elvégezve látható, hogy az E420-ban szolgálatot teljesítő Core i3-2310M processzor hozza a tőle elvárható szintet. A PCMark 7 úgy néz ki, hogy magára talált, ugyanis a Core i5-2410M-hez viszonyítva reális eredményeket kaptunk – ellentétben a korábbi i3-2310M-nél.

Az integrált videokártya félúton volt a hasonló VGA-val mért legrosszabb és legjobb teljesítmény között, vélhetően két RAM modullal egy fokkal szebb számokat kaptunk volna.

Ahol egyértelműen sokat fejlődött a korábbi generációhoz képest a 14”-os Edge, az az akkumulátoros üzemidő. Az előd modellt még négycellás teleppel kaptuk meg tesztre, amellyel alig két és fél óráig volt működőképes a gép. A vele együtt érkezett 15”-os verzió már hatcellás akksit tartalmazott, azzal kereken négy órát értünk el legjobb esetben, ehhez képest az E420 ugyanezzel az akkumulátorral majdnem hat és fél óráig bírta szuflával, amely ma már inkább átlagos eredménynek mondható, de mindenképpen figyelemreméltó különbség a korábbiakhoz képest.

5. Értékelés

Viszonylag egyértelműnek tűnhetett az előző négy oldalt végigolvasva, hogy mennyire tetszett nekünk a Lenovo legújabb Edge szériájának 14”-os tagja. Az E420 a korábbi generációhoz képest csak előnyére változott, ami eddig bevált, azon a cég szerencsére – ellentmondva a mai trendnek – egyáltalán nem változtatott. Kézbe véve a Lenovo legújabb termékét elmondható, hogy egyre közelebb próbálják húzni – legalábbis érzésre – a korábban csak trendinek tervezett Edge családot a komolyabb (L és T) ThinkPad szériákhoz, amely a lehető legjobb dolog volt, ami a sorozattal történhet. Remek anyagminősége, halk működése, kiváló billentyűzete, jó kijelzője és átlagos üzemideje meggyőzött minket arról, hogy nemcsak, hogy létjogosultsága van a piacon, de kifejezetten ajánlható vétellé nőtte ki magát. Aki nem tudja, vagy nem akarja megfizetni az L420-as ThinkPadet vagy például a 6460-as HP Probookot, annak tökéletes társa lehet a mindennapokban egy Edge E420 – cserébe le kell mondanunk a klasszikus értelemben vett dokkolhatóságról és a nagyfelbontású kijelzőről.

[italic][bold]

A Lenovo ThinkPad Edge E420-at a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük![/bold][/italic]

Pro:

+ jó minőségű, matt anyagok

+ halk működés

+ remek billentyűzet

+ jó touchpad

+ kikapcsolt állapotban is tölteni képes USB port

+ remek matt kijelző

+ jó üzemidő

+ tartósnak ígérkező váz

Kontra:

- 1 év garancia

- a Windows nélküli változatokhoz előre le kell töltenünk a meghajtó programokat

Hivatalos oldal: Lenovo

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward