Lenovo Ideapad S12: Szemben az árral

Régóta nem járt nálunk netbook, most a Lenovo 12"-os generációjának első tagja kavarta fel az állóvizet, amely 100 ezer forintos árával kedvelt lesz.

Lenovo Ideapad S12: Szemben az árral

I. Bevezető és specifikáció

A Lenovo első bemutatkozása a netbookok világában nem sikerült rosszul, de kiemelkedőt nem igazán tudtak alkotni, egyedül árban voltak versenyképesek a konkurenciával. Az S12 szintén követi ezt a hagyományt, ám némileg letérve a megszokott ösvényről, ezúttal a Via Nano platformját vették alapul a cégnél.

Processzor: Via Nano 1,60 GHz 1 MB cache 800 MHz FSB

Memória: 1 GB DDR2-667 CL5-3-3-15

Chipset: Via VX800

Videokártya: Via Chrome9 HC3

Hangkártya: Realtek ALC269 HD Audio

Kijelző: 12” (1280x800, Glare-Type)

Merevlemez: Western Digital WD1600BEVT-22ZCT0 (160 GB, 5400 RPM, SATA)

Optikai meghajtó: nincs

Hálózati kártya (LAN): Broadcom NetLink (TM) Fast Ethernet

Hálózati kártya (WLAN): Broadcom 802.11g hálózati adapter

e-SATA: nincs

HDMI: nincs

Mobil internet: nincs

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 52 Wh

Operációs rendszer: Windows XP Home SP3

Tömeg: 1,2 kg

Ár (a cikk megjelenésekor): 103 ezer forint

Mindenképpen impresszív a lista első ránézésre, főleg, ha az árcédulára pillantunk. Bár a hálózati adapter nem gigabites és a WLAN is csak 54 MBites tempóra képes, a Bluetooth és a hat cellás akkumulátor mindenkit kárpótol majd.

Galéria megnyitása

Természetesen Windows XP Home csücsül előtelepítve a 160 GB-os merevlemezen, ám a Lenovo-nál okos döntést hoztak akkor, amikor a drivereket a D: meghajtóra tették, ráadásul mappaszerkezetbe rendezve. A magyar nyelvű kézikönyv rendkívül hosszú és kidolgozott, nem vagyunk ehhez hozzászokva, piros pont jár érte.

II. Hardver- és teljesítménytesztek

Sajnos akaratunk ellenére sokat várunk minden Lenovo géptől, főleg, ami a minőségérzetet és a hűtési rendszert illeti. Az előbbivel - mint majd látni fogjuk - nincs gond, ám az utóbbi hagy némi kívánnivalót maga után. Ugyan a hőfokok nem szöknek az egekbe (üresjárat: 46, terhelve: 61), sajnos ez annak tudható be, hogy az egy szem ventilátor keményen dolgozik. Egy csendes szobában sosem lehet igazán halknak érezni az S12-őt, igaz akkumulátoros üzemmódban van olyan helyzet, amikor nagyon közel áll hozzá. Terhelésre már távolabbról is érezhető a megnövekedett zajszint, annak viszont örültünk, hogy a burkolat nem igazán vette át a meleget (egyedül a billentyűzet bal oldala volt némileg melegebb az átlagnál).

A terhelés alatt mért zajszintnek azért is van kiugróan nagy jelentősége, hiszen a Via Nano processzora nagyon nehezen bírkózik meg a HD tartalmakkal. A H.264-es formátumot a VX800-as chipset integrált videokártyája egyáltalán nem gyorsítja, így minden az 1,6 GHz-es egymagos processzorra marad. Ennek ellenére a 720p felbontású mkv filmekkel egy ideig elboldogul, de csak az alacsonyabb bitrátás anyagoknál várjunk sikert, a 8-10 GB-os állományok egy idő után vagy hangban vagy képben késni fognak. Üresjáratban nagyon keveset eszik a központi egység, ami a nagy akkumulátor mellett bizakodásra adhat okot, terhelésre viszont sokkal többet is kérhet, mint egy kétmagos Atom, ami filmnézés szempontjából szintén nem jó. A Youtube HD részlegét simán elfelejthetjük, ahogy a Gametrailers HD videói se mentek teljesen folyamatosan. Sajnálatos tény, hogy a nem sok mindenre alkalmas integrált videokártya fixen 256 MB RAM-ot eszik a csekély 1 GB-os központi memóriából és ennek átállítására a BIOS-ban sem nyílik lehetőség.

A gépen ettől függetlenül érezni a potenciált, hiszen egy tipikus Atom N270-nél fürgébbnek hat, böngészés közben viszont a sok flash tartalom iszonyú mértékben lassítja a rendszert.

Az előtelepített rendszeren a Lenovo energiasémái is helyet foglalnak egy külön alkalmazás keretében. A kifejezetten energiatakarékos módnál szokás szerint minden hálózati kapcsolatot lelőnek, amit csak lehet, ezzel spórolva pár percet az üzemidőnél. A legnagyobb probléma ezzel az egésszel viszont az, hogy amíg az alkalmazás fent van a gépen, az energiabeállításokat nem tudjuk módosítani. Ez azt jelenti, hogy a hibernálás, a merevlemez és a kijelző kikapcsolásának idejét képtelenek vagyunk megváltoztatni, magyarul igazodni kell hozzájuk. Ez nehéz döntés, hiszen legfeljebb 5-10 percekről van szó még Balanced üzemmódban is.

A 667 MHz-es memória az Everest szerint picit nagyon sávszélességgel rendelkezett az Intel chipsetes Atomos gépeknél, kétcsatornás vezérlésről ettől függetlenül szó sincs. A kapott eredmények elég felemásak voltak, a szintetikus tesztekben többnyire az Atom 230 volt a gyorsabb azonos órajel mellett.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A beépített merevlemez méretét tekintve megfelel a sztenderdnek, annak viszont örültünk, hogy a Lenovo a Western Digitalt választotta, a Scorpio Blue még mindig az egyik legkiegyensúlyozottabb széria. A HDD hőmérsékletével most sem voltunk megelégedve, a sebesség pedig inkább az átlagos szintet ütötte meg, mintsem a kiemelkedően jót (legalábbis ha a sorozat többi tagjához hasonlítjuk). Zajszintje szerencsére minimális volt, igaz a szabályozhatatlan energiasémák miatt sűrűn került parkolópályára a fej, ami hosszútávon nem biztos, hogy jót tesz a mágneses meghajtónak.

III. Ergonómia

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Külsejét tekintve a Lenovo megpróbálta a 3000-es szériához közelebb vinni az S12-őt, hiszen az S9e és S10e modellek túlságosan baltával faragott netbookok voltak. A 12”-os újdonság kifejezetten szép, de ez akkor látszik csak igazán, ha kinyitjuk. A bővíthetőséget nem gátolták meg a cégnél, a memóriát és a merevlemezt bármikor upgrade-elhetjük egy csavarhúzó segítségével.

Galéria megnyitása

A billentyűzetet gyakorlatilag átmentették a 3000 N500-ból, csak picit összenyomták. Remek nyomáspontjával és nagy gombjaival szinte bármire használható, talán még az Acer Aspire One 751h-ban debütált új Acer klaviatúránál is jobb (abban legalábbis biztos, hogy ez nem csillog). Gyorsgombokból ötöt kapunk, ebből egy a rendszervisszaállításért, három a hangerőszabályzásért, egy pedig a Lenovo saját QuickStart rendszerének elindításáért felel. Ez egy Linux alapú operációs rendszer, nagyon hasonló ahhoz, amit az Asus az Express Gate-tel elkezdett. Pár másodperc alatt betöltődik a gép bekapcsolásától számítva, így ha nem kell komolyabb dolgokat elvégeznünk a masinával, nem szükséges megvárnunk a Windows - amúgy nem túl lassú - felállását.

Galéria megnyitása

A touchpad minimálisan ugyan, de nagyobb, mint a kategória többi modelljénél, ez a 16:10-es képarány miatti panel nagyobbodás eredménye. A bal és jobb egérgombok viszonylag halkan üzemelnek, a felület anyagminősége jó, az érzékenységgel sincs gond, a függőleges görgetősávot pedig kényelmesen lehet használni. Az egyelen furcsaságot talán az jelenti, hogy a gombok rettenetesen közel vannak a notebook széléhez.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Kimenetekből a szokásos repertoárt kapjuk, amit kiemelnénk, az a 34 mm-es ExpressCard foglalat.

A 12”-os kijelző szembe megy a trendekkel, így a jó öreg 16:10-es képarányt követi. A LED-es háttérvilágítás nagyon jót tett a képminőségnek, a panel homogenitása, fényerőtartománya, színvilága és látószöge is parádés, nem csak a hasonló, de a jóval magasabb kategóriában versenyző gépekkel szemben is. Minimális fényerőnél a gép lekapcsolja a háttérvilágítást, így sok mindent nem látunk, a 10 lépcsőfokból talán a 3-mas lesz az, amit reális minimumnak lehet tekinteni.

Galéria megnyitása

A fényes kávában megbújó webkamera 1,3 MPixeles, de nagyon homályos képet produkál, így jobban járunk, ha csupán mikrofonos használatra törekszünk vele kapcsolatban.

IV. Üzemidő és értékelés

A hat cellás akkumulátor végülis meghozta a gyümölcsét, bár egy Poulsbo chipsetes netbook ugyanekkora teleppel legalább másfélszer ennyit elmegy. Az olvasós teszt 1-es fényerőn 5 óra 15 percig, 3-mason pedig 4 óra 25 percig ment. 100%-os terhelés alatt 4-es fényerőnél ne számítsunk többre 2 óránál (lásd HD filmnézés).

Galéria megnyitása

Összességében meg voltunk elégedve a Lenovo S12-vel, de sajnos az apróbb negatív dolgok miatt nehéz rásütni a kifejezetten ajánlott plecsnit. A bő 4 órás üzemidő bármennyire is jól hangzik, majdnem fele annyi, mint amennyit a hasonló árban lévő Acer Aspire One 751h illetve az Asus eeePC 1101HA tudnak. Bár utóbbit még nem teszteltük, az előbbi sokkal-sokkal halkabb, mint az S12, igaz sebességben nem annyira fürge. Ergonómiailag a Lenovonál van az előny, így ha ez az egyik legfontosabb szempont, ami nekünk számít, akkor nincs más dolgunk, mint betenni a kosárba. Jó hír azoknak, akiknek maga a konstrukció tetszik, viszont a Via platformtól idegenkednek, hogy hamarosan érkezik a sima Atomos, később pedig az Ionos változat is, melyek hosszabb üzemidővel kecsegtetnek és utóbbi esetében a videó gyorsítás is meg lesz oldva (de az áruk is magasabb lesz).

A Lenovo Ideapad S12-őt a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:

+ letisztult dizájn

+ jó anyaghasználat

+ remek kijelző

+ jó billentyűzet

+ QuickStart Linux

+ Bluetooth

+ 4-5 órás üzemidő

Kontra:

- 4-5 órás üzemidő

- lehetne halkabb is

- az energiamenedzsmentet nem lehet testreszabni

- HD tartalmakhoz ritkán elég a processzor

- VGA-nak fix 256 MB RAM

Hivatalos honlap: Lenovo

Vásárlás: iPon webáruház

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap