Lencsevégen néhány R9 285-ös videokártya

Az ASUS egy Strix sorozatú, a Sapphire pedig két kompakt, kifejezetten Mini-ITX rendszerekbe szánt példánnyal várja a rajtot.

Lencsevégen néhány R9 285-ös videokártya

Az AMD az elmúlt hétvégén egyebek mellett a Radeon R9 285-ös modell érkezését is bejelentette, méghozzá egy nagyszabású show keretén belül, ahogy arról a rendezvényről szóló hírünkben már beszámoltunk.

A bemutatott diák alapján már nagyjából láthattuk, milyen új Radeon R9 285-ös videokártyákkal készülnek az AMD partnerei, most azonban két újdonságot egy kicsit közelebbről is megtekinthetünk, hála a róluk készült friss fotóknak.

Az első újdonság az ASUS műhelyében készült, és a Radeon R9 285 Strix nevet viseli. Az egyedi felépítéssel rendelkező, két ventilátort használó videokártya hűtő egy előre meghatározott GPU hőmérséklet értékig passzívan dolgozik, azaz teljesen hangtalan, de működés közben is rendkívül halkan végzi a feladatát.

A hűtő alapját tulajdonképpen a jól ismert DirectCU II-es megoldás adja, amely a nikkelezett réz talpazattól néhány hőcső segítségével próbálja minél gyorsabban, minél hatékonyabban elvezetni a GPU által termelt hőt. A hatásfok és a hőelosztás javítása érdekében még hátlapi hűtőlemez is található a terméken.

A némi tuningon is átesett videokártya 28 nm-es Tonga GPU köré épül, amely 1792 GCN 1.1-es stream egységgel, 112 textúrázóval, illetve 32 renderelő egységgel rendelkezik. A 2 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódik.

A másik különlegesség egy kompakt Radeon R9 285-ös modell, ami a Sapphire műhelyében készült. A Radeon R9 285 ITX Compact Edition ugyanarra az ösvényre lép, amelyet az ASUS és az MSI már kitaposott kompakt GeForce GTX 760-as megoldásaival, azaz ez a termék is a Mini-ITX alapú rendszereket veszi célba a maga 17 centiméter hosszú nyomtatott áramköri lapjával.

A kompakt PCB 17*11 centiméteres, a videokártya hűtő pedig két slot magas. A kompakt felépítés miatt itt nem kettő, hanem csak egyetlen ventilátor fért el, de az legalább 100 milliméteres átmérővel rendelkezik.

A Sapphire megoldása nem csak felépítése miatt különleges, hanem azért is, mert ez a modell elsők között alkalmaz majd két BIOS-t – egyelőre még az sincs kizárva, hogy ez lesz az egyetlen két BIOS-szal ellátott R9 285-ös videokártya. A normál BIOS mellett egy UEFI GOP alapú BIOS is rendelkezésre áll, ezek között pedig egy kapcsoló segítségével lehet majd váltani. Mindkét BIOS ugyanazokat az órajeleket kínálja, azaz a GPU 918 MHz-en, a 2 GB-nyi GDDR5-ös VRAM pedig 5500 MHz-en ketyeg.

A Sapphire az újdonságból egy OC jelölésű kiadást is készít, ami megemelt GPU órajelet alkalmaz, a tuning mértéke viszont arcpirítóan szerény: az OC modell 918 MHz helyett 928 MHz-es GPU órajelet alkalmaz, ha hihetünk az előzetes információknak. Az OC modell várhatóan ugyanúgy néz majd ki, mint referencia órajeleken üzemelő társa.

Az új videokártyák szeptember másodikán válnak elérhetővé, áraik pedig valamivel magasabbak lehetnek majd a 249 dolláros listaárnál, ami egyébként a referencia modellekre vonatkozik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward