Lencsevégen egy Socket AM4-es AMD alaplap

Az AMD a Computex alkalmával egy Socket AM4-es alaplapot is bemutatott, igaz, ezt a különlegességet élőben csak a partnerek láthatták, zárt ajtók mögött.

Lencsevégen egy Socket AM4-es AMD alaplap

Az AMD a Computex alkalmával tartott egy érdekes előadást, amelynek keretén belül bemutatkozott a Radeon RX 480-as videokártya, valamint a Zen architektúra köré épülő Summit Ridge processzorsorozat egyik AM4-es tagját is megcsodálhattuk. Extraként még a hetedik generációs APU egységek is elrajtoltak.

Az idei tervek

Ez volt a publikus része az AMD mondandójának, de a jelek szerint zárt ajtók mögött egyéb érdekességekről is lehullott a lepel. Ilyen érdekesség volt egy speciális alaplap, amelyen Socket AM4-es processzorfoglalat lapul. A nem túl éles fotó alapján úgy tűnik, egy HP gyártmányú, HP Desktop PC konfigurációkba szánt alaplapról van szó, amely egyedi felépítéssel rendelkezik, tápellátása pedig szokatlan, ugyanis a 24-tűs ATX csatlakozó helyén PCIe tápcsatlakozók láthatóak. Az új alaplap tartalmaz minden szükséges portot és csatlakozót, fedélzetén pedig egy 1331 érintkezős AM4-es processzorfoglalat található, ami a korábbi hírek szerint nem csak a Zen architektúra köré épülő asztali processzorokat, de az új APU egységeket is fogadja, hiszen az AM4 érkezésével egységesség válik a CPU foglalat.

A Socket AM4-es (HP?) alaplap

Szokatlan a processzorfoglalat körül elhelyezett rögzítő furatok pozíciója is, ugyanis a téglalap alapú megoldással ellentétben, amit a Socket 754 óta használ a gyártó, most négyzet alapot adnak ki a furatok. Erre az újításra a Noctua már egészen biztosan felkészült, sőt, a vállalat szokásához hűen most is ingyen ad rögzítő kereteket az új processzorokhoz a meglévő Noctua processzorhűtők mellé, amennyiben számlával igazolni tudjuk a vásárlás tényét.

A Zen alapú Summit Ridge asztali processzorok és Bristol Ridge APU egységek szakítanak az eddigi gyakorlattal, ugyanis a lapkakészlet teljes egészében a központi egység fedélzetére kerül, így a klasszikus értelemben vett északi híd mellett a déli híd is a tokozáson belülre kerül, vagyis az alaplapokon csak a portok és a különböző foglalatok lesznek jelen. Újítás lesz még az is, hogy a friss központi egységek már kétcsatornás DDR4-es memóriatámogatással érkeznek, fedélzetükön pedig PCI Express 3.0-s sávokkal dolgozó PCIe hub kap helyet.

AMD A12-9800-as APU volt a demó rendszerben

A dolgok jelenlegi állása szerint úgy tűnik, hogy első körben a Socket AM4-es APU egységek rajtolnak el, majd később a Zen architektúra köré épülő Summit Ridge asztali processzorok is tiszteletüket teszik a piacon, amelyek előző generációs társaikhoz képest órajelenként 40%-kal több művelet végrehajtására lesznek képesek. Az első tesztekből kiderül, hogy ez a gyakorlatban pontosan mekkora teljesítménybeli előrelépést jelent.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward