Lencsevégen egy Ampere alapú Quadro RTX videokártya

Az új modell minden bizonnyal a csúcsot képviseli, legalábbis abból kiindulva, hogy teljes értékű GA102-es GPU és 48 GB-nyi VRAM lesz rajta.

Lencsevégen egy Ampere alapú Quadro RTX videokártya

Az Nvidia GeForce RTX 3000-es sorozata szépen lassan bővül, ám aki olyan Ampere sorozatú videokártyára vágyik, ami professzionális szintű felhasználásra is alkalmas, még egy picit várnia kell. Az Ampere alapú termékek tervezett megjelenési időpontja már nem lehet túl messze, ugyanis egyre több pletyka érkezik a család egyes képviselőivel kapcsolatban, sőt, a napokban még egy fotó is felbukkant.

A lenti képen látható Quadro RTX videokártya a klasszikus „blower” típusú hűrést alkalmazza majd, amelynél a kártya hátsó részén helyeznek el egy ventilátort, ez jellemzően felülről jut friss levegőhöz, majd a forró levegőt a hátlapi portok felett fújja ki. Ebben az esetben viszont nem csak felülről, hanem alulról is levegőhöz juthat a ventilátor, ami a hűtés hatásfokának javulását eredményezi. A tápellátásról egyetlen tápcsatlakozón keresztül gondoskodhatunk, ami a jelek szerint az új, 12 tűvel rendelkező megoldás lesz.

Galéria megnyitása
Fotó: Moore's Law is Dead

Az aktuális hírek szerint a GA102-es GPU a Quadro RTX sorozat csúcsmodelljénél várhatóan mint a 84 SM tömböt munkára foghatja, ami 10752 CUDA mag meglétét eredményezi. A GPU-hoz 384-bites adatsínen keresztül kapcsolódhat a fedélzeti memória, ami jelen esetben 48 GB-nyi GDDR6-os memórialapka formájában válik elérhetővé. Ezt a VRAM mennyiséget 16 Gb-es lapkák segítségével hozzák létre, így összesen 24 darab memóriachipre lesz szükség, azaz egy 32-bites memóriavezérlőre két darab memórialapka jut majd, csak úgy, mint a GeForce RTX 3090 esetében. A 16 GHz-es fedélzeti memória 768 GB/s-os memória-sávszélességet nyújthat, ami a GeForce RTX 3080 esetében elérhető 760 GB/s-nál alig több, a VRAM kapacitása azonban közel ötször akkora.

A dolgok jelenlegi állása szerint az Ampere alapú Quadro RTX videokártyák rajtjának időpontja attól függ majd, mikorra válnak elérhetővé elegendő mennyiségben a 16 Gb-es GDDR6-os memórialapkák – most 2021 első negyedévében esedékes rajtra van a legnagyobb esély.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap