Lencsevégen az ASUS különleges R9 290X videokártyája

Az új videokártya egyedi hűtéssel és egyedi felépítésű nyomtatott áramköri lappal kerül forgalomba.

Lencsevégen az ASUS különleges R9 290X videokártyája

Az ASUS műhelyében egy meglehetősen érdekes, egyedi felépítéssel büszkélkedő Radeon R9 290X videokártya készül, amelyen DirectCU II-es hűtés teljesít szolgálatot. A 28 nm-es csíkszélességgel készülő Hawaii GPU, illetve az egyéb komponensek stabil tápellátásáról a Super Alloy Power technológiára alapozó VRM áramkör gondoskodik, ami a fotók szerint egy hattűs és egy nyolctűs PCI Express tápkábel alkalmazását követeli meg. A stabil tápellátás jóvoltából persze tuning tekintetében is lesz némi mozgástér.

A GPU és a GDDR5-ös memóriachipek órajele egyelőre nem ismert, de az szinte teljesen biztosra vehető, hogy a GPU nem ússza meg tuning nélkül. Az egyedi nyomtatott áramköri lapra támaszkodó újdonság egy DirectCU II-es videokártya hűtőt kap, ami négy darab hőcső segítségével vezeti el a GPU által termelt hőt. A hőcsövek közül kettő 10 milliméter vastag lesz.

A hőcsövekből és alumínium lamellákból álló hűtőtömb felett két darab ventilátor dolgozik, amelyek közül az egyik a CoolTech technológiára alapoz, ami például a GeForce GTX 670 DirectCU Miniről lehet ismerős. A technológia lényege, hogy a hagyományos ventilátoroknál koncentráltabb légáramot biztosít, ami jótékonyan hat a hűtés hatásfokára.

Az új videokártya jelenleg is készül, így a végleges változat eltérhet majd a fenti fotókon látható modelltől. Érthető hát, ha a gyártó az órajelekkel kapcsolatban sem kíván részletekbe bocsátkozni.

Az egyelőre nem derült ki, hogy a végleges kiadás pontosan mikorra készül el, de a dolgok jelenlegi állása szerint december közepe vagy vége előtt alig van rá esély, hogy debütáljon.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward