Lencsevégen az AMD két GPU-s FirePro csúcskártyája

Az AMD illetékesei az AFDS (AMD Fusion Developer Summit) 2012 alkalmával bemutatták a FirePro W9000-es videokártyát.

Lencsevégen az AMD két GPU-s FirePro csúcskártyája

A szóban forgó újdonság különlegessége abban rejlik, hogy két darab, egyenként 28 nm-es csíkszélességgel készülő Tahiti GPU lapul rajta, amelyek a Radeon HD 7900-as sorozat tagjairól már ismerősek lehetnek. A FirePro W9000-es modell természetesen nem az átlagfelhasználókat és a játékosokat, hanem a professzionális szintű alkalmazások használóit veszi célba – a hírek szerint a termék a Radeon HD 7990 profi felhasználókat megcélzó változata lesz. Utóbbi alapján jó eséllyel hasonló felépítéssel érkezik majd a Radeon HD 7990 is. A Radeon HD 7990 egyébként késik, a késés oka pedig a pletykák szerint az lehet, hogy a PEX8747 típusú PCI Express 3.0-s hídchipből kevesebb készül, mint amennyire igény lenne.

Maga a FirePro W9000-es modell összesen 264,8 millió pixelt tud kipréselni magából egyetlen másodperc alatt. A két GPU-s profi videokártya egyszeres pontosságú műveleteknél 4 TFLOP/s-os, kétszeres pontosságú műveleteknél pedig 1 TFLOP/s-os számítási teljesítményt kínál. A terméken nem túl meglepő módon 6 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória lapul.

Az új FirePro csúcskártya felépítés tekintetében is szokatlan. A hőcsövekből és alumínium lamellákból álló hűtőtömb felett három darab, egyenként 90 milliméteres átmérőjű légkeverő lapul, amelyek alacsony fordulatszám és alacsony üzemi zajszint mellett dolgoznak. Meglepő tény, hogy a termék „csak” két darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozót igényel stabil működéséhez, így minden bizonnyal alacsony feszültség mellett üzemelő Tahiti GPU-kat alkalmaz. Utóbbiak valószínűleg Tahiti XT2-es GPU-k, amelyek 1,175 volt helyett beérik 1,020 voltos üzemi feszültséggel is.

A FirePro W9000-es modell Radeon HD 7990-es társaitól nagyjából annyiban különbözik, hogy minőségibb anyagfelhasználással készül és sokkal széleskörűbb szoftveres támogatás jár hozzá, mint az átlagfelhasználóknak szánt modellekhez – utóbbira a professzionális szintű felhasználás és alkalmazások miatt van szükség.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward