Lencsevégen a Zen processzor, elrajtoltak az új mobil APU-k

Az AMD hajnali bemutatóján megtekinthettük azt is, hogy néz ki egy Socket AM4 tokozással érkező Summit Ridge asztali CPU, ami már a Zen architektúrát használja.

Lencsevégen a Zen processzor, elrajtoltak az új mobil APU-k

Lencsevégen a Summit Ridge család egyik tagja

Az AMD a hajnali show alkalmával a Radeon RX 480 mellett egy másik különlegességet is mutatott, ami egy Zen architektúra köré épülő processzor volt. Erről a termékről sajnos túl sok konkrétumot nem árultak el, de ami tudható, azt az alábbi pár sorban tálaljuk.

Galéria megnyitása

A Zen ugye idén érte el az úgynevezett „tape out” fázist, azaz a tervezőasztalról a gyártósorra került, ahol kézzel fogható lapkákká váltak a tervek. Mára ezekből a lapkákból korai mérnöki tesztpéldányok készültek, amelyek közül egyet az AMD első embere, Dr. Lisa Su magával hozott a Computexre. A szóban Summit Ridge sorozatot erősítő processzor egy nyolcmagos megoldás, amely az AMD új, egységes processzorfoglalatát, a Socket AM4-et használja. Ez a processzorfoglalat nem csak a klasszikus processzorokat, de az APU egységeket is fogadja, így letisztultabb lesz a kép, nem kell majd sok-sok CPU foglalat közül válogatni.

Galéria megnyitása

A Summit Ridge processzorral, illetve a Zen architektúrával kapcsolatban eléggé szűkszavúra sikeredett az előadás. Dr. Lisa Su szerint az új processzorok 40%-kal több utasítást tudnak végrehajtani egy órajel alatt, mint elődeik, ami ígéretesnek hangzik. A processzorok még készülnek, de a vállalat az elkövetkező hetek folyamán már elkezdi szállítani az első tesztpéldányokat legnagyobb partnerei számára, a többi OEM partner pedig az év harmadik negyedévében juthat hozzá az első tesztpéldányokhoz. Ez persze nem jelenti azt, hogy a harmadik negyedév folyamán a Zen is elrajtolhat, hisz az OEM-ek rendszerint a tervezett kereskedelmi rajtnál sokkal-sokkal előbb megkapják a tesztpéldányokat.

Galéria megnyitása

A Zen architektúrának az AMD nagyon komoly szerepet szán, hiszen ez nem csak az új asztali processzorok, de a nyolcadik generációs APU egységek alapját is képezi majd, sőt, idővel a beágyazott termékek szegmensét, valamint a szerverpiacot is célba veszi.

Elrajtoltak a hetedik generációs mobil APU egységek

A harmadik fontos téma, ami a bemutató alkalmával szóba került, az a noteszgépek szegmensét érinti, ugyanis hivatalosan is elrajtoltak a hatodik generációs Carrizo APU egységek utódaiként érkező hetedik generációs Bristol Ridge és Stoney Ridge családok, amelyek 28 nm-es gyártástechnológiával készülnek, de már második generációs Excavator alapokon nyugszanak. A Bristol Ridge két processzormodult, azaz négy CPU magot tartalmazó lapka lesz, ami az iGPU-t is beleszámolva 250,4 négyzetmilliméteres felülettel rendelkezik, tranzisztorainak száma pedig 3,1 milliárd. A Stoney Ridge ezzel szemben már csak egyetlen processzormodult, azaz két CPU magot vet be, így iGPU-val együtt is csak 124,5 négyzetmilliméteres lapkát használ, amelyben 1,2 milliárd tranzisztor lapul.

Galéria megnyitása

Az alapokat a hatodik generációs Carrizo dizájn adja, ami átesett néhány frissítésen annak érdekében, hogy az energiahatékonyság és a teljesítmény javulhasson. Az előrelépés főleg a DDR4-es memóriatámogatás bevezetésének köszönhető, ami az R sorozatú beágyazott AMD APU egységek térfeléről már ismerős lehet, de gyártástechnológiai fejlesztések is történtek, valamint az AVFS (Adaptive Voltage Frequency Scaling) algoritmusok is segítenek az előrelépésben. Ezekkel együttesen egy 2014-es 15 wattos Kaveri APU egységhez képest 56%-kal nagyobb nyers processzorteljesítmény érhető el egy Bristol Ridge APU esetében, a tavalyi Carrizo modellhez képest pedig 10% az előny.

Galéria megnyitása

Az élettartam alatt elérhető lehető legjobb teljesítmény érdekében a hetedik generációs APU egységeknél bevezetésre kerül egy új megoldás, ami a Shadow Pstates nevet viseli. Ennek lényege, hogy az APU egység fedélzetén szolgálatot teljesítő AVFS algoritmust felkészítik a lapkák közötti különbségekre, amelyek eleinte a gyártásból fakadnak, később pedig az üzemi körülmények, illetve az elektronikai komponensek öregedéssel kapcsolatos változásai befolyásolják a működést. A Shadow Pstates funkcióval kiegészített AVFS a POST folyamat részeként egy tesztet végez, amellyel ellenőrzi az adott lapka aktuális minőségét, majd működését a processzor tulajdonságaihoz igazítja, így sokkal hatékonyabban dolgozhat a rendszer, ugyanis az AVFS működési görbéje jobban idomul az adott processzor karakterisztikájához – nem egy általános profilt húznak rá minden központi egységre. Ez felhasználói szemmel nézve azt jelentheti, hogy a jobb minőségű lapkák tovább maradnak majd boost állapotban, ha viszont alacsonyabb terhelés éri őket, akkor a korábbi megoldáshoz képest energiahatékonyabbak lesznek.

Galéria megnyitása

Fontos újítás, hogy végre AMD fronton is elérhetővé válik a „Skin Temperature Aware Power Management” funkció, amelynek keretén belül I2C csatolón keresztül maximum 5 hőszenzor csatlakozhat az APU egységhez, így monitorozható lesz az adott mobileszköz házának hőfoka. Ez azért jó, mert hűvösebb ház esetén tovább maradhat boost állapotban az APU egység, melegedő háznál pedig módosul a karakterisztika, így nem forrósodik fel egy adott hőmérsékletnél jobban a ház.

A hetedik generációs APU egységek rajtja kapcsán fontos kiemelni, hogy az AMD stratégiát váltott. Korábban a belépőszintet alacsony fogyasztású, alacsony teljesítményű „cat” processzormagokkal ellátott SoC egységek szolgálták ki – például Bobcat –, mostantól viszont az alsóbb régiókban is ugyanazt a processzormag típust használják majd, mint feljebb. Ez ugye az Excavator lesz.

Galéria megnyitása

A belépőszintet a Stoney Ridge család veszi célba, amelyben kétmagos A9-es, A6-os és E2-es sorozatú modellek lesznek, amelyek többnyire 15 wattos TDP-vel rendelkeznek, de A9 fronton 25 wattos maximális cTDP-vel gazdálkodó modell is lesz. Itt DDR4-2133 MHz-es órajelig terjed a memória-támogatás, de csak egy memóriacsatorna áll rendelkezésre. A GCN 1.2 alapú iGPU 50%-os teljesítménynövekedést kínál a legutóbbi „cat” sorozatú megoldáshoz képest, fedélzetén pedig új videó dekódoló motor is lesz, így a VP9-es és a HEVC tartalmak lejátszásának hardveres gyorsítása is menni fog. Ezzel együtt PCIe 3.0 támogatásra, illetve HDMI 2.0 támogatásra is számíthatunk.

Galéria megnyitása

Bristol Ridge fronton már négy processzormag áll rendelkezésre, az APU egységek pedig akár DDR4-2400 MHz-es memóriatámogatást is igénybe vehetnek, természetesen két memóriacsatornán keresztül. Tokozás terén nem lesz különbség, vagyis a Bristol Ridge és a Stoney Ridge APU egységek egyforma foglalattal érkeznek. Ebben a családban A10-es, A12-es és FX sorozatú modellek lesznek, típusjelzésük pedig „P” betűt is tartalmazni fog. A konfigurálható TDP-vel érkező újdonságok a 15 wattos és a 35 wattos szintet veszik célba, átfedés azonban nem lesz az egyes modellek között.

Galéria megnyitása

Az új APU egységek mellé játékcsomagokat is kínál az AMD, ám hogy ezzel az opcióval élnek-e az OEM-ek, az már csak rajtuk múlik, így gyártótól és terméktől függ majd a kínálat. Az új APU egységek köré épülő konfigurációk már most, a Computex alatt is feltűnhetnek az egyes gyártók kínálatában, később pedig az üzletek polcain is találkozhatunk velük.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap