Lencsevégen a várva várt R9 285-ös videokártyák

Három gyártó R9 285-ös videokártyáiról érkeztek fotók.

Lencsevégen a várva várt R9 285-ös videokártyák

Az AMD a korábbi pletykák alapján rövidesen bemutat egy új videokártyát, amely 28 nm-es csíkszélességgel készülő Tonga GPU-ra támaszkodik, és az Nvidia GeForce GTX 760-as videokártyájának piaci pozícióját próbálja majd egy picit rontani.

A napokban több gyártó R9 285-ös videokártyájáról is érkeztek fotók: ezek között egy Sapphire, egy HIS és egy XFX modell lapul. Közös tulajdonság, hogy mindannyian 28 nm-es Tonga GPU köré épülnek, amely a Tahitinél szűkebb, 384-bit helyett csak 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a GDDR5-ös fedélzeti memóriához. Az új GPU a dolgok jelenlegi állása szerint GCN 2.0-s architektúrára támaszkodik, stream egységeinek pontos száma azonban egyelőre nem ismert. A különböző források szerint arra számíthatunk, hogy a stream egységek száma valamelyik Tahiti GPU-éval egyezik majd meg. Az egyelőre nem derült ki, hogy az új videokártyák pontosan milyen órajeleket alkalmaznak, illetve az sem tudható, hivatalosan hogyan alakul a referencia GPU- és memória-órajel. Az viszont biztos, hogy fedélzeti memóriából 2 GB-nyi áll rendelkezésre.

A jelek szerint a Sapphire a közeljövőben piacra dob legalább egy olyan R9 285-ös videokártyát, amelyen a vállalat jól ismert Dual-X videokártya hűtője teljesít szolgálatot. Az extra hűtőteljesítmény alapján várható, hogy az újdonság a referenciánál magasabb órajeleket alkalmaz majd.

Az XFX kínálatában szintén lesz legalább egy olyan R9 285-ös modell, amelyen a vállalat saját fejlesztésű, Double Dissipation névre keresztelt kétventilátoros videokártya hűtője lapul. Itt is elképzelhető, hogy a referenciánál magasabb órajelekkel találjuk majd szemben magunkat.

Természetesen a HIS sem akar kimaradni a sorból, így a gyártó ugyancsak egy combosabb, egyedi hűtéssel ellátott R9 285-ös videokártyával készül. A kétventilátoros IceQ X² hűtésnek köszönhetően ennél a modellnél is van esély rá, hogy gyárilag megemelt órajelekkel kerül az üzletek polcaira.

A jelek szerint az R9 285-ös videokártyák rajtja már nincs messze, így nem kell sokat várni arra, hogy kiderüljön, pontosan milyen új fegyvert készítettek az AMD szakemberei az Nvidia megoldásai ellen.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward