Lencsevégen a következő nagy Windows 10 frissítés újításai

A legújabb Windows Insider build már elég sok újítást tartalmaz, amelyek mindannyian elérhetőek lesznek az Őszi Alkotói Frissítésben.

Lencsevégen a következő nagy Windows 10 frissítés újításai

A következő Windows 10 frissítés a Fall Creators Update névre keresztelt csomag lesz, amit idehaza Őszi Alkotói Frissítésként fogunk emlegetni az elkövetkező hetek és hónapok során. Az új csomag természetesen számos extrát kínál majd, amelyek közül néhányat már ki is próbálhatnak mindazok, akik jelentkeztek a Windows Insider Preview Programba. A 16215-ös build – amit úgy lehet beszerezni, ha a Windows Update beállításainál a Slow Ring helyett a Fast Ring opciót választjuk – már nagyon sok érdekességet tartalmaz, de még csak az újítások töredékét kapta meg.

Galéria megnyitása

A BUILD konferencián már szó esett róla, hogy az Őszi Alkotói Frissítés számos dizájnbeli változást hoz majd, amelyek közül a kissé módosított Start Menu, valamint az átdolgozott Action Center már megtekinthető az említett buildben. Mindkét összetevő az új, „akril hatású” dizájnt használja: a Start Menu pluszban még át is méretezhető, az Action Center pedig jobban tagolja a friss értesítéseket.

Galéria megnyitása

A vállalat továbbra is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy Internet Explorerről Microsoft Edge-re terelje át a felhasználókat, így a friss webböngésző dinamikusan fejlődik, viszont még mindig elég sok apróság hiányzik belőle. Most már van teljes képernyős böngészési mód, ami az F11 billentyű lenyomásával érhető el, a gyakran látogatott oldalak pedig kitűzhetőek a Windows tálcára is, ha szükséges. Fejlődött a webböngésző kommentár funkciója is, így a PDF fájlokhoz több szín közül választhatunk, ha kiemeléseket készítünk, valamint most már az EPUB fájlok esetében is elérhető e funkció.

A Cortana, azaz a digitális személyi asszisztens szintén fejlődött. Képes például arra, hogy a fotók között található képeken lévő esemény időpontok alapján emlékeztetőket hozzon létre, amennyiben a felhasználó erre engedélyt ad. Az Ink kompatibilis érintőceruzával bekarikázott eseménnyel kapcsolatban akár frissítéseket is adhat a digitális személyi asszisztens, ha erre van igény.

Galéria megnyitása

Kézírás terén fejlődött a karakterfelismerő funkció, így most már a beírt szavak gyors felismerésére is van lehetőség, a felismert szöveget pedig szerkeszteni is lehet. Amennyiben a rendszer a kézírás alapján nem, vagy nem jól ismer fel egy szót, akkor akár egyes karaktereket is átírhatunk, illetve javíthatunk – a kérdéses karaktert csak felül kell írni az újjal úgy, hogy konkrétan ráírunk. A kézírás-alapú szövegbevitelnél négy új gesztus is rendelkezésre áll, így a szavakat összehúzással egyesíthetjük, függőleges vonallal szétválaszthatjuk, de a szavak beillesztésére és áthúzásukra is van mód. Rajzolásra és írásra már ujjal is van mód, a megjelenő írópanel pedig lebegő módban jelenik meg ott, ahol elkezdtünk írni, rajta a szükséges szimbólumok és hangulatjelek ábráival, hogy ezeket könnyebb legyen beszúrni. A tartalom görgetése most már egyszerűen, görgetősáv nélkül is működik, a szöveg kijelölése pedig hatékonyabb lett.

Galéria megnyitása

A szoftveres billentyűzet ugyancsak fejlődött, így a szókiegészítő funkció hatékonyabban dolgozik, a gyakran használt mondattípusok pedig már beépítve is rendelkezésre állnak a gyorsabb írás érdekében. A gépelés esetében egykezes, akár tollal is használható opció is elérhető, így gesztus-alapú szövegbevitelre is van mód. Aki inkább a diktálást részesíti előnyben, megteheti, ugyanis végre az asztali eszközöknél is elérhető ez a funkció.

A fentiek mellett új beállítási lehetőségek is rendelkezésre állnak, így például új videó lejátszást érintő beállításokkal és HDR, valamint fejlett színbeállításokkal egyaránt találkozhatunk. Egyszerűbb lesz a helyi hálózattípus módosítása is, így a publikus és a privát mód között sokkal gyorsabban lehet váltani, a WiFi hálózatok esetében pedig végre kontextus menü is elérhető lesz.

A Windows Insider Program résztvevői már letölthetik a 16215-ös buildet, további információt pedig itt találnak vele kapcsolatban.

Neked ajánljuk

arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward