Lencsevégen a Gigabyte Z68-as alaplapja

Az Intel Z68-as lapkakészletéről az elmúlt hetek folyamán már több információ is napvilágot látott, így tudható, hogy az újdonság a P67-es és a H67-es lapkakészletek pozitív tulajdonságait fogja ötvözni és természetesen elődeihez hasonlóan ő is az LGA-1155-ös tokozással érkező, második generációs Core i sorozatú központi egységek fogadására lesz felkészítve. Akit esetleg lemaradt volna korábbi híreinkről, itt pótolhatja a Z68-as lapkakészlettel kapcsolatos hiányosságot.

Lencsevégen a Gigabyte Z68-as alaplapja

Az Intel Z68-as lapkakészletéről az elmúlt hetek folyamán már több információ is napvilágot látott, így tudható, hogy az újdonság a P67-es és a H67-es lapkakészletek pozitív tulajdonságait fogja ötvözni és természetesen elődeihez hasonlóan az LGA-1155-ös tokozással érkező, második generációs Core i sorozatú központi egységek fogadására lesz felkészítve. Aki esetleg lemaradt volna korábbi híreinkről, itt pótolhatja a Z68-as lapkakészlettel kapcsolatos hiányosságot.

A Z68-as lapkakészlet megjelenésének tervezett időpontja egyre közelebb kerül és ezt jól szemlélteti az a tény is, hogy a tajvani üzletek már rendelkeznek kisebb-nagyobb raktárkészlettel az új alaplapokból. Az egyik üzlet jóvoltából most a Gigabyte felsőkategóriás Z68-as alaplapját vizsgálhatjuk meg egy kicsit közelebbről, amely a GA-Z68X-UD7 B3-as típusjelzést viseli. A Z68-as lapkakészlet köré épülő alaplap a P67-es lapkakészlet tuning és multi-GPU képességeit ötvözi a H67-es lapkakészlet kiváltságának számító FDI linkkel, amelynek köszönhetően kiaknázható a processzorban elhelyezkedő második generációs Intel HD Graphics videó vezérlő.

A Gigabyte új alaplapja a P67A-UD7-es modell szolgáltatásait viszi tovább azzal a különbséggel, hogy elődjével ellentétben ezen az alaplapon már grafikus kezelőfelülettel ellátott UEFI BIOS is helyet kap. Érdekesség, hogy a Z68-as lapkakészlet esetében az FDI linknek köszönhetően a processzorba épített integrált videó vezérlő működésre fogható, ám a Gigabyte mérnökei az alaplap dobozának hátulján látható ábra szerint nem helyeztek el az alaplapon videó kimeneteket, így nem világos, hogy miért esett a választás mégis a Z68-as lapkakészletre.

Maga az alaplap 24 fázisú, driver-MOSFET alapú VRM áramkörrel áll az LGA-1155-ös processzorok rendelkezésére. A termék négy darab DDR3-as memóriafoglalattal és négy darab PCI Express x16-os bővítőhellyel érkezik, utóbbiak számára a processzor PCIe vezérlője mellett egy nForce 200-as PCIe híd chip szolgáltatja a megfelelő mennyiségű PCIe sávot. A CrossfireX és háromutas SLI támogatással egyaránt rendelkező újdonságon négy darab SATA 6 Gbps-ps és hat darab SATA 3 Gbps-os portot találunk, de a hátlapi kivezetések között két eSATA/USB kombó csatlakozó is helyet kapott. USB 3.0-s portból legalább négy darab lesz a Gigabyte újdonságán, viszont egyéb információk egyelőre nem szivárogtak ki a termékről.

Reméljük, idővel végre tisztázódnak a jelenleg még igencsak homályos részletek is, már ami az alaplap várható megjelenését, végfelhasználói árát és pontos specifikációit illeti.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward