Lencsevégen a GeForce GTX 770 és 780

Körvonalazódik, hogy nagyjából mire készül az Nvidia.

Lencsevégen a GeForce GTX 770 és 780

Az Nvidia következő generációs videokártya sorozatának első tagjai a pletykák szerint még ebben a hónapban megjelenhetnek, így abszolút nem meglepő, hogy elkezdtek kiszivárogni az újdonságokkal kapcsolatos részletek, sőt, már néhány fotó is érkezett, amelyeken a GeForce GTX 770 és a GeForce GTX 780 pózol.

GeForce GTX 780

Az új videokártyák hasonló dizájnnal érkeznek, mint az 1000 dolláros csúcskártya, a GeForce GTX Titan, ami jó hír, hiszen a Titan hűtése meglehetősen jóra sikeredett. A két új videokártya közül a GeForce GTX 780 egy GK110 alapú megoldás lehet, amely jó eséllyel ugyanarra a nyomtatott áramköri lapra épül majd, mint amit a GeForce GTX Titan is használ. Komoly különbség lesz, hogy a GeForce GTX 780 GK110-es GPU-ja már csak 2496 CUDA magot tartalmaz, memória-adatsínből pedig csak egy 320-bites példány áll rendelkezésre, amelyen keresztül 5 GB-nyi GDDR5-ös VRAM kapcsolódik a GPU-hoz. A GeForce GTX 780 elkészítéséhez jó eséllyel azokat a GPU-kat alkalmazza majd az Nvidia, amelyek a hibás SM tömbök miatt nem jók a GeForce GTX Titánhoz, de egy szinttel lejjebb még gond nélkül eladhatóak, hiszen működik rajtuk annyi SM tömb, amennyi egy karcsúsított GeForce GTX Titan gyártásához elegendő. Az új videokártya pontos technikai paraméterei nem ismertek, a pletykákból csak annyi tudható, hogy a termék nagyjából 20%-kal lesz lassabb a csúcskártyánál, a GeForce GTX Titánnál.

GeForce GTX 770
GeForce GTX 770

A második GeForce GTX 700-as sorozatú modell a GeForce GTX 770, ami tulajdonképpen egy felturbózott GeForce GTX 680-nak minősül. Ez a példány GK104-es GPU-t alkalmaz, amely 1536 CUDA maggal és 256-bites adatsínnel gazdálkodik. Fedélzeti memóriából 4 GB-nyi áll rendelkezésre. A megemelt órajelek - és valószínűleg a GPU Boost 2.0 támogatás - jóvoltából a GeForce GTX 770 valamivel gyorsabb lesz, mint a GeForce GTX 680. Itt 5-10% körüli növekményre számíthatunk, természetesen alkalmazástól függően. Az új videokártya hűtőnek köszönhetően várhatóan a hűtés hatásfoka is jobb lesz.

A kínálatban a GeForce GTX 760 Ti is jelen lesz, ami egy átnevezett, megemelt órajeleken üzemelő GeForce GTX 670-nek tekinthető. Ez a modell elődjénél néhány százalékkal gyorsabb lesz.

GeForce GTX 770
GeForce GTX 770

Árazás tekintetében elég nagy a fejetlenség, ugyanis a pletykák egy része azt állítja, hogy a GeForce GTX 780 valahol a 800 dollár körüli árkategóriában kaphat helyet, ami meglehetősen irreálisan hangzik, hiszen várható teljesítménye miatt a 700-800 dollár közötti helyett inkább az 500-600 dollár közötti szegmensbe illene pozícionálni. A GeForce GTX 770 elődjének, a GeForce GTX 680-nak az árpozícióját örökölheti, a GeForce GTX 760 Ti pedig a GeForce GTX 670 helyét veheti át.

Az alsóbb régiókba érkező termékekről egyelőre nincsenek információk. Túl nagy meglepetést persze azok a kategóriák sem jelenthetnek, hiszen jó eséllyel ott is átnevezett, a korábbinál magasabb órajeleken ketyegő, így néhány százalékkal magasabb teljesítményt kínáló videokártyák tűnhetnek fel.

Furcsa, hogy a teljes értékű GK110-es GPU-t alkalmazó csúcskártyával kapcsolatban hatalmas a titkolózás - reméljük, idővel róla is érkeznek friss információk, jó lenne egy ilyet látni működés közben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward