Lencsevégen a 3dfx működő Rampage GPU-ja, ami sosem került forgalomba

A prototípus mellé drivert is szereztek, így számos régi játék és alkalmazás indult el a sokak által várt, de aztán soha meg nem jelent videokártyán.

Lencsevégen a 3dfx működő Rampage GPU-ja, ami sosem került forgalomba

A DSO Gaming csapata egy igazi csemegével rukkolt elő, ugyanis megkereste őket valaki, aki rendelkezik egy különleges, a 3dfx által gyártott videokártyával, amin a cég utolsó fejlesztése, a Rampage GPU teljesít szolgálatot. Ez a GPU eredetileg a GeForce 3-as sorozat ellen szállt volna harcba, fejlesztése még 1997-ben megindult, ám végül már nem került piacra a 3dfx csődje miatt. Néhány Rampage GPU-val szerelt tesztkártya persze így is készült, amelyek közül párat végül gyűjtők szereztek meg – egyik-másik modellért később akár 11 000 dollárt is sikerült elkérni a piacon, hiszen ritka, gyűjtőknek szánt portékáról van szó

Galéria megnyitása
Az említett adapter

Galéria megnyitása Ritkaságok A DSO Gaming munkatársaival Martín Gamero Prieto vette fel a kapcsolatot, aki néhány képet is mellékelt egy működő 3dfx Rampage kártyáról. Elmondása szerint Oscar Barea tulajdonában két ilyen kártya is van, a harmadikat pedig elcserélte egyéb prototípusra. Mindkét termék átalakítót használ a színkezelés hibái miatt, ám ettől eltekintve tökéletesen működnek – mindkettőt a 3dfx laborból sikerült megszerezni a cég megszűnése előtti utolsó napokban.

A cég szellemi tulajdonát egyébként a nagy riválisa, az Nvidia vásárolta fel. A 3dfx technológiáit a gyártó végül a GeForce FX sorozatban el is kezdte használni. 2003-ban kiszivárgott a 3dfx kártyák driverének forráskódja is, így egy rajongó friss drivereket készített, amelyekhez új funkcionalitás is járt. Az aktuális tesztben valószínűleg éppen ilyen drivert használtak, ami persze béta státuszú, hiszen hivatalos gyártói támogatás már nem lehetett mögötte.

A fotókon néhány nosztalgikus alkalmazás fut a 3dfx különlegességén: láthatunk egy 3DMark 2001 eredményt, a sokak által kedvelt Unreal Tournament egyik pályáját, valamint egy képkockát a Max Payne című játékból – mindegyikre szívesen emlékezünk vissza, és ezzel biztosan nem vagyunk egyedül.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az ex-rajongók számára érdekes lehet, hogy a Kicstarter virtuális hasábjain éppen egy új, a 3dfx történetét feldolgozó könyvre gyűjtenek közösségi támogatást, ami a tartalomjegyzék alapján igazi különlegességnek tűnik, igaz, csak angolul és spanyolul jelenik majd meg.

A könyvhöz háromféle csomag formájában lehet hozzájutni. A standard csak a könyvet és az exkluzív porvédő borítást tartalmazza, míg az SLI változatnál már választható pólót is kapunk, a Rampage csomag pedig extraként még egy meglepetés A2-es posztert és egy limitált kiadású dobozt is tartalmaz. A könyvet egyébként pont a fentebb említett két személy írja, vagyis a Rampage bemutató nem véletlenül bukkant fel éppen most.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap