Lemond a hálózati modemek fejlesztéséről az Nvidia

Leépítik, majd pedig amit csak lehet, értékesítenek az Icerából.

Lemond a hálózati modemek fejlesztéséről az Nvidia

Az Nvidia szekere meglehetősen jól fut mostanában, azonban a vállalat nem minden területen tud egyértelmű sikereket felmutatni, és éppen ezért átszervezéseket kell eszközölnie. Sok mérlegelést követően mostanra eldőlt, lemondanak a saját mobil kommunikációs egység további fejlesztéséről, amiért az Icera részleg felelt.

Az Nvidia és az Icera sorsa 2011-ben fonódott össze, amikor a zöldek sokak meglepetésére teljes egészében felvásárolták a brit vállalatot. Annak idején az Nvidia nagy reményeket fűzött a két cég sikeres együttműködéséhez, ám ahogy az mostanra szép lassan nyilvánvalóvá vált, szinte senkit nem érdekelt az integrált modemmel ellátott Tegra SoC.

Mikor az Nvidia az Icera bekebelezése mellett döntött, valóban ez tűnt a legjobb lépésnek, de az idő nem őket igazolta. Az Iceráért összesen 367 millió dollárt fizettek. De miért is kellett ezt meglépni? A Tegrák 2010-11-ben kezdtek elterjedni, egyre több táblagépben alkalmazták őket, viszont volt a SoC-oknak egy hatalmas hiányossága, ami miatt szinte esélye sem volt mobilokba bekerülni. Mindenféle kapcsolati egységet nélkülözött. Ezt mindenképpen meg kellett oldania az Nvidiának annak érdekében, hogy egyáltalán lehetősége legyen a partnerek figyelmét felkelteni. Kellett egy kapcsolati csomag, ami magában foglalta a hálózati modemet is, hiszen ahogy az mostanra bebizonyosodott, enélkül a tabletek szintjén megragad egy SoC, nem képes kivívni a mobilgyártók figyelmét.

Az Nvidia legérdekesebb megoldása a Tegra 4i lett, de lényegében teljes kudarcot vallott, hiszen maroknyi eszköz került forgalomba, azok is a gyártó Phoenix névre keresztelt referencia iránymutatásnak köszönhetően – Európába egyetlen „vitéz” jutott el, a Wiko Wax. A Tegra 4i-ben valóban minden megvolt ahhoz, hogy sikeres lehessen, de sajnos igencsak megkésve érkezett, ami meg is pecsételte a sorsát. Ez már magában hordozott egy rendkívül flexibilis, szoftveresen programozható Icera modemet, a teljesítményét tekintve pedig a Tegra 4 és a Tegra 3 közé sorolt be. A gond ott volt, hogy 2014-ben tette ezt, mikor már csak a középkategóriát lehetett vele megcélozni, ott pedig sokkal olcsóbb volt a MediaTek palettája.

A sok sikertelen próbálkozás után az Nvidia érthető módon feladta. Valószínűleg belátta a vezetés, hogy túl sokba kerülne ismét belevágni egy olyan chipdizájn kidolgozásába, ami okostelefonokban is biztosan megállja a helyét, hiszen a mostani Tegrák már teljesen más irányba mentek el. A Tegra X1 például már egyáltalán nem lenne alkalmazható okostelefonokban a fogyasztása miatt, az Nvidia nem is erőlteti a témát, inkább csinált vele egy SHIELD konzolt, és az autóiparban is egyre több céggel kötnek szerződést.

Az Nvidia a későbbiekben nem pénzeli az Icera részleget, és ha minden a „tervek” szerint alakul, már a nyáron teljesen lehúzhatja a rolót a vállalat. Most azon dolgoznak a cég vezetői, hogy a lehető legtöbb pénzt sajtolják ki belőle, ennek érdekében pedig vagy részegységenként (hardverek, szoftverek, szabadalmak), vagy teljes egészében próbálnak rajta túladni. Az Nvidiának persze ez utóbbi lenne a legjobb megoldás, de erre valószínűleg nem sok esély van.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward