Lemaradt a Nokia az új mobilőrületről

Lemaradt a Nokia az új mobilőrületről

A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a finn Nokia még csak tárgyal a hollywoodi stúdiókkal arról, hogy okos telefonjaira letölthetők legyenek azok mozi- és tévéfilmjei, miközben versenytársainál beindult az új őrület - írja a Bloomberg. Az Apple iPhone-jának tulajdonosai 5000 filmből álló katalógusból választhatnak és a Samsung, illetve a Sony Ericsson is kínál hasonló szolgáltatást.

Ahogy a telefonok képernyője nagyobbá és élesebb képet nyújtóvá válik, továbbá nő a készülékek tárolókapacitása, a felhasználók egyre szívesebben néznek videókat telefonjukon. Az új technika új tartalmakat igényel, de megéri utánamenni a keresletnek, mert az okos telefonokon elérhető árrés tíz százalékkal nagyobb, mint amit a standard készülékek kínálnak. Emellett aki lemarad, az piaci részesedése csökkenését kockáztatja.

Az okos telefonok piaca gyorsabban bővül bármely más telefonénál, a Gartner Group informatikai piackutató becslése szerint idén 27 százalékkal, 170 millió készülékre nő értékesítésük, ami összesen 57 milliárd dollárt hoz a gyártók szütyőjébe.

A filmnézés hasonlóan szép karrier előtt áll: a Sony Ericsson adatai szerint európai felhasználói havonta 100 ezer videót töltenek le, már ahol elérhető a szolgáltatás. Az emberek a buszra várva vagy utazás közben néznek filmeket, tévésorozatrészeket.

A Nokia máris megszenvedi lemaradását, ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy részvényárfolyama idén 20 százalékkal csökkent, miközben az Apple-é duplájára nőtt. A társaság egyebek mellett a Foxszal és a Paramount Picturessel tárgyal, aminek eredményeként mobilrészek kerülhetnek a videotárába a 24 című tévésorozatból.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward