Leleplezte az Intel az első mobil Penryneket

Bemutatta az Intel az első Penryn laptop-processzorokat, a múlt év végén már debütált asztali Penrynek követőit, ezzel is felújítva a negyedik generációs (Santa Rosa) Centrino laptop platformot. Új laptopokban várhatóan már a jövő héttől találkozhatunk az új fő egységekkel.

Leleplezte az Intel az első mobil Penryneket

Bemutatta az Intel az első Penryn laptop-processzorokat, a múlt év végén már debütált asztali Penrynek követőit, ezzel is felújítva a negyedik generációs (Santa Rosa) Centrino laptop platformot. Új laptopokban várhatóan már a jövő héttől találkozhatunk az új fő egységekkel.

A felújított Centrino platform a Mobile Intel 965 Express Chipsetet használja, amely az új Penryn processzor mellett támogatja a vezeték nélküli komponenseket és a grafikai alrendszereket is.

Terveik szerint 2008 első negyedében állnak majd elő hardveres támogatással a Microsoft Vista DirectX 10-es grafikájához, a Montevina kódnévre hallgató fejlesztett Centrino platformot pedig valamikor később jelenítik meg az év folyamán.

Zöldebb chipek

Az öt új Penryn mobil processzor - egy Extreme és négy fővonalbeli - az Intel új, 45 nm-es architektúrát használja, amely természetesen sokkalta hatékonyabb a 65 nm-es elődjénél. Továbbra is Core 2 Extreme és Duo márka alatt futnak, 2.1-től 2.8 GHz-ig terjedő órajelekkel - amelyek ugyan nem sokkal gyorsabbak a jelenlegi, Merom kódnevűeknél, az L2 gyorsítótár néretét azonban az öt processzorból háromban 6 MB-ra növelték a korábbi 2-ről és 4-ről.

A Penryn új, Streaming Single Instruction, Multiple Data Extensions 4 (SSE4) névre hallgató új utasításkészlete nagyban felgyorsítja számos alkalmazás feladatvégzését. Az Adobe például már SSE4-támogatással frissíti a Premiere Pro videoszerkesztő alkalmazásának a soron következő verzióját.

Így tehát az SSE4-re optimizált új alkalmazások nagyban profitálhatnak majd a megnövekedett sebességből. Connie Brown szóvivő elmondása szerint "hatalmas" teljesítménynövekedést tapasztalhatunk, ha összevetjük a Merom és a Penryn eredményeit.

A mobil Penrynek emellett több power-down állapottal rendelkeznek, így például a különösen energiahatékony "Deep Power Down"-nal. A 45 nm-es architektúra már most is ólommentes, később az év folyamán pedig megszabadulnak a halogéntől is.

[bold]Nemsokára: Penryn notebookok

[/bold]Penryn notebookokat már a jövő hét elején is kaphatunk majd - például a Fujitsu gondozásában a 15.4 hüvelykes A6120-ast, a szintén 15.4-es E8410-est és a 17-es N6470-est. Paul Moore, a Fujitsu mobil-marketing igazgatója is megerősítette a jelentős teljesítménynövekedést, amely a Penrynek nagyobb gyorsítótárjának köszönhető.

Bejelentette az AMD-is, hogy az új Puma platformja - ide értve az új Turion Ultra (Griffin) processzort is - 2008 második negyedévétől lesz elérhető, és szintén rendelkezik majd hardveres DirectX 10-támogatással is.

Az új platformhoz elindítják emellett az ATI PowerXpress-t is, ami rebootolás nélkül teszi lehetővé a dinamikus átkapcsolást az integrált és a diszkrét grafika között.

A 45 nm-es architektúra terén azonban az Intel fölényesen veri az AMD-t, mivel az utóbbi ilyennel csak jóval később tud majd előrukkolni.

Az öt Penryn processzor mellett az Intel ráadásul négy Xeon szerver-processzort, három négymagos, valamint négy kétmagos asztali processzort is bejelentett. Arról pedig semmit nem lehet tudni még, hogy az Apple is előáll-e majd Penryn-alapú Mac laptopokkal a Macworld Expo során.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward