Lélegzetelállítóan néz ki a Sharp Corner R mobil

A Sharp szinte keret nélküli mobilt alkotott a Free-Form kijelző demonstrálására.

Lélegzetelállítóan néz ki a Sharp Corner R mobil

A Sharp igazán kitett magáért a CEATEC Japan 2016 szakmai kiállítás alkalmával. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a vállalat a rendezvény elején bemutatott egy lenyűgöző megjelenítőt, ami a 8K felbontástól kezdve a HDR-en át a 120 Hz-ig minden jóval meg lett fűszerezve, valamint egy elképesztően éles képet biztosító, 3 hüvelyk alatti panelt is leleplezett, ami VR headsetekben lesz hasznosítható. És ezekkel még nem volt vége az újításoknak.

A japán vállalat szakemberei több példányban is kiállították a Free-Form technológiás megjelenítőjüket, ami így eltérő formákban is megcsillogtathatta a benne rejlő lehetőségeket. Mindenekelőtt érdemes azt tisztázni, hogy mit is takar a Free-Form megoldás? Nos, ezek a termékek abban térnek el az átlagos panelektől, hogy a formájuk nem feltétlenül szabályos téglalap, így különlegesebb helyeken is feltűnhetnek. A mezei kijelzőkkel szemben tehát a Free-Form technológiára alapozottak elvileg bárhogyan lehetnek vágva.

A Sharp három különböző koncepciót villantott a CEATEC Japan 2016 keretében. A legalapvetőbb egy „szimpla” kör alakú megjelenítő volt, amelyet a gyártó példának okáért személygépjárművek fedélzeti rendszerébe vizionált. Erre a panelre egyszerűen csak Circle néven hivatkozott a Sharp, a termék átlója 2,5 hüvelykes, a felbontása pedig mindféle szabványtól elrugaszkodva 824 x 824 képpontos lett. A második Free-Form technológiás kijelzőre Oval-ként hivatkozik a Sharp, és ez értelemszerűen ovális vonalvezetéssel bír. Az Oval és a Circle ugyanarra a panelre épül, ezáltal mind a kettő 328 PPI-s pixelsűrűséget vonultat fel. A különbség az, hogy az Oval már 1280 x 720 képpontos felbontással dolgozik és 4,5 colos – persze minden adat csak a legtávolabbi pontjain értendő, mivel ugye nem négyzetes az alakja.

A CEATEC-en az igazi érdekesség viszont nem az Oval vagy a Circle volt, ha már a Free-Form Displayről van szó, hanem a Corner R okostelefon. A Corner R koncepciónak a neve arra utal, hogy a panelnek lekerekítettek a sarkai (rounded), és a Sharp azt is megoldotta, hogy oldalt és felül szinte egyáltalán nincs káva, csak alul van egy jelzésértékű sáv. A Corner R látszólag egy valóban működő mobil, ám arról nem esett szó, hogy milyen hardver található benne. A megjelenítő 5,2 hüvelykes átlóval rendelkezik a felbontása pedig 1920 x 1080 képpontos, ennek megfelelőn 425 PPI-s pixelsűrűségről lehet beszélni, szóval komolyabb minőséget nyújt, mint a másik két társa. A japánok arra nem tértek ki, hogy hány százalékos a telefon hasznos felületének aránya, de nem volna meglepő, ha nem lenne vetélytársa a piacon. Minden Free-Form eljárással készülő megjelenítő IGZO technológiára épül, amit a Sharp hosszú évek óta használ előszeretettel. A megváltoztatott összetevőkre (Indium-Gallium-Zink-Oxid) épülő kijelzők számos előnnyel rendelkeznek, a hagyományos TFT-khez képest, például az alakjukat is könnyebb igények szerint szabni.

Arról egyelőre a Sharp nem beszélt, hogy a Corner R-hez hasonló okostelefon mikor kerülhet a boltokba. Valószínűleg nagyon népszerű lenne a japán vásárlók körében egy ilyen formavilágú Aquos modell, de erre még egy ideig várni kell.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward