Shop menü

LÉKET KAPOTT AZ IOS 17 (IS)

Az Apple-lel kapcsolatos pletykák tengerében most éppen a következő generációs operációs rendszerről érkeztek hírek.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Léket kapott az iOS 17 (is)

Néhány napja annak, hogy az Apple bejelentette az iOS 16.3-at, és jó eséllyel már készül az iOS 16 következő nagyobb frissítése is. De ilyenkor a fejlesztők már sokkal inkább a következő, 17-es iOS kiadásra koncentrálnak, ennek kapcsán pedig most beszámolhatunk némi érdekességről.

Az iOS 17 ősszel érkezhet majd az iPhone 15 szériával együtt, szóval kicsit odébb van a bevetésre kerülése. Először hivatalosan valószínűleg az Apple fejlesztői konferenciáján hallhat erről az újításról a nagyközönség. A WWDC kereti között a vállalat előre láthatólag megosztja majd a nagyérdeművel a következő iOS (és iPadOS) jelentősebb újításait, addig viszont borítékolható, hogy nagy lesz a csend az Apple háza táján.

Egy belső forrás azonban most elárult némi információt annak kapcsán, hogy mire kell számítani. A grafikus felhasználói felület esetében ezúttal nem kell arra várni, hogy nagy újítások lesznek. Az Apple az iOS 16-nál teljesen átdolgozta a lezárt képernyőt és bevezette a folyamatosan aktív képernyős módot, amit a cég "Mindig bekapcsolt kijelző" néven biztosít. Az iOS 14-nél pedig jelentősen átalakult a Főképernyő, és megjelentek például a widgetek. Most ilyen szintű módosítások nem lesznek, más irányú fejlesztésekre helyezi majd a hangsúlyt az Apple.

Galéria megnyitása

A vizuális átalakulás helyett az alkalmazások szintjén történő fejlődés: a stabilitás és a megbízhatóság növelése, valamint új szolgáltatások megjelenése kerülhet előtérbe. Az iOS 17 állítólag Dawn kódnév alatt készül az Apple-nél. Az új operációs rendszerrel egy jelentősen átalakuló ökoszisztémát hozhat majd el. Nagy frissítésen eshet át az Emlékeztetők alkalmazás, változni fog a Lokátor, a Fitness, és ami ennél lényegesen érdekesebb, hogy a Fájlok applikáció is átalakításra kerül.

Frissítésnek néz elébe a Tárca alkalmazás is, melynél az Apple új fizetési lehetőségeket vezethet be. Ezen a téren valószínűleg az Apple Pay Later szolgáltatáshoz kapcsolódó fejlesztésre kell számítani a forrás elmondása alapján. Az Apple egyre összetettebb fintech lehetőségeket nyújt az iOS keretei között, szinte minden frissítésnél vannak újítások ezen a téren, így nem meglepő, hogy az iOS 17 is tartogat majd fejlesztést a Tárcán belül.

A zenestreamingről gondoskodó Apple Music is változni fog, egyszerűbbé válik a használata, az alkalmazáson belüli navigációt fogja alakítani a fejlesztői csapat. A Mail esetében is számítani lehet kisebb újításokra. A vállalat az Otthon applikációt is frissíteni fogja az operációs rendszer érkezésével együtt, itt az okosotthonokkal kapcsolatos jobb eszköztámogatásra és egyéb újításokra kell számítani. A cég beállt a Matter szabvány mögé, és ennek jegyében is számítani lehet fejlesztésekre.

Galéria megnyitása

A grafikus felhasználói felület esetében a Dynamic Islandhez kapcsolódó fejlesztések dominálhatnak. Ezt az egységet biztosan új szintre próbálja majd emelni az Apple, mivel már nemcsak az iPhone 15 Pro modelleknél számítanak ennek a megjelenésére, hanem az iPhone 15 és 15 Plus párosnál is. Az új okostelefonok C-típusú USB csatlakozóval léphetnek a színre, és ehhez kapcsolódó újítással is készül az Apple. Olyan új applikációk megjelenésére is számítani kell, ami már a vállalat virtuális és kiterjesztett valóság szemüvegeihez kapcsolódik.

Galéria megnyitása

Előre láthatólag az Apple az alkalmazások telepítésénál is előáll változtatásokkal. Mivel a cégnek már muszáj lesz alkalmazkodnia az új európai törvényekhez, amik kimondják, hogy engedni kell az alternatív piactereket levegőhöz jutni, sőt mi több, a sideloading tevékenységet is lehetővé kell tenni. A cég a CarPlay szolgáltatás esetében is változásokat eszközölhet. Ezen a téren már korábban komoly fejlesztésekről számolt be, de itt hosszabb időbe telik, hogy az autógyártók is biztosítsák a hátteret az újítások számára.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére