Lekapcsolja a YouTube a televíziókra szabott felületét

Nem indokolta egyelőre a vállalat a döntést, de sok felhasználó lesz, aki nem fog ennek örülni.

Lekapcsolja a YouTube a televíziókra szabott felületét

A Google az utóbbi időben több olyan fejlesztését is leállította, ami nem volt elég népszerű, és ennek a folyamatnak a során a YouTube több funkciója is nyugdíjba vonul. Legutóbb arról számolhattunk be a videomegosztó kapcsán, hogy kikerül belőle a csevegő szolgáltatás, most pedig a televíziókra készített webes grafikus felület alól húzza ki a talajt.

Hivatalos közleményt a YouTube egyelőre nem adott ki azzal kapcsolatosan, hogy leállítja a Leanback névre hallgató grafikus felhasználói felületet. De azok a felhasználók, akik a youtube.com/tv vagy youtube.com/leanback lapokat meglátogatják, egy megkerülhetetlen figyelmeztetést kapnak arról, hogy az oldal hamarosan meg fog szűnni. A dátumot sem közli a portál a felhasználókkal, de a Variety úgy értesült, hogy október 2-ig lehet ezt használni, szóval nincs már sok hátra számára. Az amerikai lap közlése alapján ezt követően már elérhetetlen szinte mindenkinél a YouTube különleges igényekhez igazított grafikus felülete.

A Leanback alapvetően egy régi megoldás, még 2010-ben indult, és eredetileg arra lett tervezve, hogy egy automatikus lejátszást biztosító webes kliensként szolgáljon, amikor nem feltétlenül akar az ember keresgélni, böngészni a videók rengetegében. Folyamatosan fejlődve alakult ki a mostani, nyugdíjazás előtt álló megoldás, amit már távirányítóval is kényelmesen lehet vezérelni az online kapcsolattal rendelkező televíziókról, de ennek rövidesen vége.

Galéria megnyitása

A döntés hátterében valószínűleg az áll, hogy bár a Leanbackre korábban nagy volt az igény, de napjainkban már szinte minden forgalomba kerülő televízió „okostévé”, és valamilyen egyedi alkalmazáson keresztül éri el a YouTube-ot. Szóval nem kell a böngészőt használni azért, hogy kényelmesen lehessen videókat nézni az oldalon. A saját appok miatt pedig a Leanback egész egyszerűen a háttérbe szorult. Viszont ahogy arra az Android Police szaklap rámutatott, ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy ne lenne erre igény. A változatos HTPC megoldások esetében például a mai napig sokan részesítik előnyben ezt a különleges grafikus felhasználói felületet, hiszen nagyon egyszerű és kényelmes hozzáférést biztosít a TV-kről. (És az Amazon Fire TV-n is ezt használva lehetett YouTube-ot nézni, miután a Google megvonta az applikáció támogatását az Amazon platformjától egy vitát követően.)

„A videókat továbbra is meg tudod majd nézni a youtube.com webhelyen, optimális élmény azonban csak a támogatott eszközökön áll majd rendelkezésre.” – olvasható a vállalat figyelmeztetésében. A Leanback ez alapján talán néhány platform számára exkluzívan elérhető marad majd a jövőben is, de erről konkrétumokat nem tudunk. Talán az megoldott lesz majd valahogy, hogy a HTPC-kről lehessen alkalmazni, mert azon a fronton ez a döntés sokakat érinthet negatívan.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap