Lejtőn a DDR3-as memória modulok árai?

Lejtőn a DDR3-as memória modulok árai?

A piaci elemzők korábban már hangot adtak azon véleményüknek, amely szerint a memóriachipek és így a memóriamodulok árai folyamatosan csökkenni fognak a globális memóriachip-túltermelés miatt. Úgy tűnik, hogy ezek a vélemények valósággá váltak: a DDR3-as memóriamodulok árai folyamatosan csökkennek és a legfrissebb hírek szerint ez a tendencia tovább folytatódik majd.

A DigiTimes munkatársai a tajvani memóriagyártó nagyvállalatoktól származó információk alapján azt állítják, hogy a jövő év elején az 1 Gb-es és 2 Gb-es DDR3-as memóriachipek – amelyek a DDR3-as memóriamodulok alapjai – még olcsóbbak lesznek: az árcsökkenés mértéke 20-30% közötti lehet, ami a memóriamodulok áraiban – még ha nem is ekkora mértékben – egészen biztosan jelentkezni fog. Hogy mi áll a dolgok hátterében? Nem túl meglepő módon a globális túltermelés.

A DRAMeXchange információi szerint napjainkban egy 2 Gb-es (256 MB) DDR3-as memóriachip 2,5 dolláros áron vásárolható meg a piacon, de ez az ár 2010 végére, illetve 2011 elejére 2 dollár körüli szintre áll majd be. Az 1 Gb-es (128 MB) DDR3-as memóriachipekért jelenleg 1,3-1,4 dollárt kérnek a gyárak, de a fent említett időszakban ezekhez a chipekhez már 1 dollár körüli összegért is hozzájuthatnak majd a memóriamodulok gyártói.

A Newegg kínálata alapján a 4 GB-os DDR3-as memória csomagok közül a legolcsóbbak jelenleg 52,99 dolláros áron érhetőek el, ám nem sokkal karácsony előtt már 50 dollár alatti összegért is elérhetőek lesznek ezek a termékek. Az árcsökkenés híre a felhasználók számára mindenképpen örömteli, de a memóriagyártók számára már felvet némi problémát. A rendkívül alacsony árak a memóriagyártók esetében végzetesek lehetnek: korábban erre már láthattunk is példát, gondoljunk csak a Qimonda esetére, aki csak kormányzati segítséggel tudott kimászni a gödörből. Ezúttal szinte biztos, hogy megpróbálják majd elkerülni a különböző vállalatok a számukra kedvezőtlen végkifejletet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward