Lejárt a símaszkos bankrablók kora

A svédországi Nordea bankot választották az eddigi egyik legnagyobb online pénzrablás célpontjául. A bankot körülbelül 7-8 millió svéd koronával rövidítették meg (ami kicsivel több mint 1.1 millió dollár) az internet kalózok, akik az elmúlt majd másfél év alatt készítették elő az akciót – jelentette a brit ZDNET

Lejárt a símaszkos bankrablók kora

A svédországi Nordea bankot választották az eddigi egyik legnagyobb online pénzrablás célpontjául. A bankot körülbelül 7-8 millió svéd koronával rövidítették meg (ami kicsivel több mint 1.1 millió dollár) az internet kalózok, akik az elmúlt majd másfél év alatt készítették elő az akciót – jelentette a brit ZDNET. A „bankrablók” különböző e-maileket küldtek a bank ügyfeleinek, amelyek „raking.zip” vagy „raking.exe” csatolmányokat tartalmaztak. A csatolt fájlokról azt állították, hogy spam szűrő szoftverek, valójában azonban a „haxdoor.ki” típusú trójai vírusok voltak.

Galéria megnyitása

A bank közel 250 ügyfelét károsították meg ily módon. A hírek szerint a felhasználóknak nem volt semmilyen vírusirtó program a gépükön. A hatóságok szerint feltehetően orosz bűnözők állnak a bűncselekmények mögött. Nem kevesebb, mint 121 ember került fel a gyanúsítottak listájára. Ami még bonyolultabbá teszi az ügyet az, hogy a svéd rendőrség kiderítette, hogy a számítógép szerverek nyomai először az Amerikai Egyesült Államokba vezetnek, majd onnan Oroszországba.

A „haxdoor.ki” jellemzője, hogy észrevétlenül telepíti az olyan programokat, amelyek rögzítik a billentyűzetkódokat. Amikor a felhasználó be akart lépni a Nordea oldalára, a trójai ezt felismerte, és egy ál-honlapra irányította az ügyfeleket. Miután itt megadták a személyes adataikat, beleértve a bankszámlaszámot és a jelszót is, megjelent egy hibaüzenet, miszerint az oldal átmeneti technikai problémák miatt szünetel. A tettesek ezután felhasználva a megszerzett adatokat a bank valódi honlapján keresztül leemelték a pénzt az ügyfelek számlájáról.

A skandináv bank azt állítja, hogy gyanúsnak találták az átutalások egy részét, mert szokatlan volt az ügyféltől ez efféle tranzakció. Azonban a hamis átutalások többsége kisebb összegről szólt, így nem tudták megállapítani, hogy valóban az ügyfél kérte-e a szolgáltatást, vagy sem. Boo Ehlin, a bank szóvivője elmondta, hogy a csalások túlnyomó része valóban kis összegről szólt, amelyet átlagos tranzakcióknak ítélt meg a bank.

A rendőrség nyomozást indított a bűncselekmény felderítésére. A bank pedig elkezdte átvizsgálni a biztonsági rendszerét.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap