Lehullott a lepel az AMD Radeon M400-as mobil VGA-iról

Az új sorozat a Polaris rajtja előtt érkezett, így nagyrészt átnevezett termékekből áll össze a kínálat. később azonban Polaris alapú termékek is érkezhetnek.

Lehullott a lepel az AMD Radeon M400-as mobil VGA-iról

Az AMD szépen csendben, minden különösebb hírverés nélkül indította hódító útjára legfrissebb mobil videokártya sorozatát, amely a Radeon M400 névre hallgat. Mivel az OEM/ODM partnerek termékfrissítési rutinja sokszor nem esik egybe a friss hardverek fejlesztési ciklusaival, így a gyártók sokszor termékátnevezésekre is folyamodnak, mikor kiszolgálják az igényeket. Ez rendszerint új és régi modellekkel egyaránt rendelkező sorozatokat eredményez, ami nem könnyíti meg a felhasználók tájékozódását.

Most is hasonló történt, ugyanis az AMD bemutatta Radeon M400-as videokártya sorozatát, amelynek tagjai a noteszgépeket és az egybegépeket veszik célba. Mivel a Polaris architektúra köré épülő termékek majd csak később rajtolnak el, így a jelenlegi kínálatban átnevezett termékekkel találkozhatunk, amelyek valószínűleg a később érkező Polaris alapú mobil videokártyáknak megfelelően lettek pozícionálva. Igaz, esetenként a termékek pontos paramétereit homály fedi, de idővel tisztulni fog a kép.

A felsőkategóriát az R9 M400-as sorozat képviseli, amely jelenleg háromféle tagot számlál. Az M485X modell gyakorlatilag az R9 M395X alapjaira támaszkodik, így GCN 1.2 alapú Tonga GPU-t használ, ami 2048 stream egységgel dolgozhat. Az M470-es sorozat már az M3800-as sorozatból ismert GCN 1.1-es Bonaire GPU-t használja: az M470 fedélzetén 768 stream egység dolgozik, míg az M470X mind a 896 stream egységet munkára foghatja.

Az R7-es sorozatot ötféle példány veszi célba, ebből pedig leginkább az R7 M465X tűnik ki, amely a jelenlegi információk szerint nem rendelkezik közvetlen utóddal. Az újdonság az R9 M370-es sorozat alapjaira támaszkodik, azaz Cape Verde GPU köré épül, de nincs rajta engedélyezve az összes stream processzor.

Az R7-es család M460-as és M440-es szintjén érdekes megoldásokat találhatunk, amelyekről hivatalosan elég keveset lehet tudni. Az M465 esetében a Oland GPU alkalmazása a legvalószínűbb, méghozzá kétféle konfigurációban: az egyik 128-bites, a másik pedig 64-bites memória-adatsínt alkalmaz. A fura termék az R7 370 alapjait követheti, azaz 384 stream egységgel ellátott GPU-ról lehet szó, amelynek különböző példányai eltérő memória-sávszélességgel gazdálkodnak. Az M460 esetében már egy M360 átmatricázott kiadásáról lehet szó, azaz Oland sorozatú GPU adja az alapokat, méghozzá 64-bites memória-sávszélesség és DDR3-as fedélzeti memória kíséretében. Az R7-es sorozat végén az M440 és az M445 helyezkedik el, amelyek GPU szintjén egy 320 stream egységgel ellátott Hainan modellel gazdálkodnak. A különbség, hogy az M445 64-bites GDDR5-ös memóriatámogatással dolgozik, míg az M440 esetében már 64-bites DDR3-as memóriatámogatás áll rendelkezésre.

A sort az R5 M400-as család tagjai zárják, amelyek mindannyian 320 stream egységgel ellátott GPU-t kaptak. A GPU valószínűleg Oland alapú, az újdonságok pedig jó eséllyel APU egységek mellé készültek, azaz leginkább DualGraphics alapú rendszerek építését segíthetik. A sorban az R5 M435 a legfurább, ugyanis 320 stream egységgel és 64-bites GDDR5-ös memóriatámogatással érkezik, ilyesmi pedig eddig nem volt az AMD kínálatában. A termék nagyon hasonlít az R7 M340-re, direkt elődje azonban nincs. Az R5 M430 és az R5 M420 esetében már világosabb a helyzet, ugyanis ezek az M330 és az M320 átmatricázott leszármazottai.

Hogy ebbe a kínálatban hogyan illeszkednek majd a Polaris alapú megoldások? Remélhetőleg rövidesen ez is kiderül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward