Lehull a lepel az Intel Braswell alapú apró PC-iről

A Braswell alapú NUC-ok aktív hűtéssel érkeznek, memóriafoglalatból pedig csak egyetlen egy lesz rajtuk.

Lehull a lepel az Intel Braswell alapú apró PC-iről

Az Intel NUC sorozatának bemutatkozása után alaposan felpörgött a kompakt asztali számítógépek piaca, és ez a fellendülés még mindig tart. Remek példa erre, hogy hamarosan érkeznek a NUC sorozat legújabb, Braswell alapokon nyugvó tagjai, amelyek ketten lesznek. Az apróságok hivatalos bejelentésére ugyan majd csak később kerül sor, de legfontosabb paramétereiket már most ismertethetjük, hála a gyártó weboldalán található dokumentumoknak.

Az új NUC sorozatú asztali számítógépek a jól bevált formulát alkalmazzák, legalábbis ami a dizájnt illeti. A Celeron modell háza egy 14 nm-es csíkszélességgel készülő kétmagos Celeron N3050-es SoC egységet rejt, ami 1,6 GHz-es alap- és 2,16 GHz-es maximális Burst órajelen üzemel. A Pentium modell házán belül egy ugyancsak 14 nm-es csíkszélességgel készülő, de már négy processzormaggal gazdálkodó N3700-as megoldás lapul, ami 1,6 GHz-es alap- és 2,4 GHz-es maximális Burst órajelen dolgozik.

Az új SoC egységek esetében ugyan eredetileg kétcsatornás memóriatámogatás áll rendelkezésére, az Intel azonban csak egy So-DIMM memóriafoglalatot biztosít hozzájuk, így marad az egy csatorna. A memóriafoglalatban maximum 8 GB-nyi DDR3L-1600 MHz-es rendszermemória kaphat helyet. További furcsaság, hogy a 6 wattos TDP-vel rendelkező SoC egységek passzív helyett aktív, ventilátorral ellátott hűtőrendszert kaptak, azaz nem lesznek hangtalanok.

Az adattárolókat egyetlen 2,5 hüvelykes bővítőhely fogadja, amelyben maximum 9,5 milliméter magas, SATA 6 Gb-os csatolófelülettel rendelkező HDD vagy SSD fér el. Az alaplapon mindkét esetben van 2230-as típusú M.2 slot is, viszont ez már gyárilag foglalt: itt lapul a 802.11ac WiFi és a Bluetooth 4.0-s támogatást biztosító Intel bővítőkártya. Ezzel együtt természetesen a Gigabites Ethernet portról sem kell lemondani, viszont az már nem Intel, hanem Realtek gyártmányú. A rendszer alapját képező apró alaplap szokás szerint kompakt, azaz mindössze 101,6 x 101,6 milliméteres alapterülettel bír.

A csatlakozók között két darab előlapi és két darab hátlapi USB 3.0-s port található – az egyik előlapi példány támogatja a gyors akkumulátortöltő-funkciót is. A sorból nem hiányzik az SD/SDHC/SDXC memóriakártya-olvasó sem, a videó kimenet szerepét pedig egy HDMI 1.4b portra osztották. A sort egy kombinált audió csatlakozó zárja, ami analóg és optikai audió támogatást egyaránt kínál.

A NUC család legújabb tagjai hivatalosan várhatóan június 8-án debütálnak. A Celeron alapú példány időközben már fel is tűnt az Amazon kínálatában, igaz, egyelőre csak előrendelésben – ára 129 dollár, de a termék ténylegesen csak 3-6 hét múlva lesz elérhető.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward