Lehull a lepel a Google egyik szerveréről

A Google elég szűkszavúan nyilatkozik amikor szervereiről esik szó, gyakorlatilag nem is tudjuk milyen eszközök működnek a vállalat adatközpontjaiban. A Google azonban a héten lerántotta a leplet az egyik szerveréről, valamint meglepő részleteket tudtunk meg a szerver-infrastruktúrájáról.

Lehull a lepel a Google egyik szerveréről

A Google elég szűkszavúan nyilatkozik amikor szervereiről esik szó, gyakorlatilag nem is tudjuk milyen eszközök működnek a vállalat adatközpontjaiban, ám most meglepő módon lerántotta a leplet az egyik szerveréről.

A legtöbb cég általában úgy elégíti ki a szerverek iránti igényét, hogy nagy informatikai cégektől, például Dell-től, HP-tól, IBM-től vagy a Sun Microsystems-től vásárol kiszolgálókat. A Google azonban, ami a legóvatosabb becslések szerint is többszázezer ilyen gépet futtat, saját maga tervezi és építi meg azokat. Ben Jai, aki számos Google szervert tervezett meg bemutatott egy modern darabot a szerdai Google-konferencián.

A kialakítások számos meglepetést tartogatnak. Az egyik ilyen, hogy minden szerverhez tartozik egy 12 V-os telep abból a célból, hogyha valami történik a fő energiaellátással akkor is tudjon működni a kiszolgáló. Azonban ez csak az érem egyik oldala, a másik a költségmegtakarítás, amire később visszatérünk. Emellett még arra is fény derült, hogy 2005 óta szabványos, szállításra alkalmas konténerekből állítják össze a Google adatközpontjait, ahol minden egyes ilyen konténerben 1160 szerver teljesít szolgálatot és az összteljesítményük eléri a 250 kW-ot.

Számos résztvevő a konferencián meglepetten hallgatta ezt a beépített akkumulátoros tervezést, amit évek óta titokban tart a vállalat. Jai azt is közölte egy interjúban, hogy 2005 óta alkalmazzák ezt a kialakítást a szervereknél, és jelenleg a hatodik vagy hetedik generációnál tartanak. "Ez volt a mi Manhattan projektünk." - nyilatkozott Jai a tervezésről.

Hogy miért pont most fedi fel ezeket a részleteket vállalat, és miért ilyen jólelkűen, ingyen bocsátja közre a fejlesztéseit? A Google egyik fő tervezési szempontja az energia-hatékonyság, ebben a mai gazdasági helyzetben pedig meg szeretné osztani tapasztalatait a világgal. "Eddig nem volt értelme prédikálni az embereknek, mert nem igazán érdekelte őket. Most azonban változott a hozzáállásuk." - közölte Urs Hoelzle a Google-től.

Chris Malone, aki a tervezőként és hatékonyság-ellenőrzőként dolgozik a vállalatnál, azt is elmondta hogy odafigyelnek az adatközpontok elektromosság-elosztására, hűtésére valamint arra is hogy a meleg és hideg levegők ne lépjenek egymással kapcsolatba. A Google adatközpontjai ennek a megszállotságnak köszönhetően már ma elérték azt a hatékonysági szintet, ami az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség szerint 2011-ben lesz megvalósítható. "Ezt a legjobb praktikák alkalmazásával és néhány innovációval értük el, amik közül semmi sem igazán elérhetetlen a piac többi részének." - nyilatkozta Malone.

[italic]

Miért használ a Google beépített akkumulátort szervereiben?[/italic] A válasz: elsősorban a pénz miatt, ugyanis ha egy nagy központi szünetmentes tápegység helyett minden szerverben saját akkumulátort alkalmaznak, akkor így jelentős költségmegtakarítás érhető el, ami egyenesen arányos a szerverek számával. Ugyanis a legtöbb adatközpont nagy, központi UPS-ekre támaszkodik, amik akkor lépnek működésbe amikor a fő áramellátás csődöt mond, és szükség van egy kis időre míg a generátorok beindulnak. A gond azonban az, hogy ezek a nagy UPS-ek 92-95 százalékos hatékonysággal üzemelnek, így az áram egy kicsi, de sok szerver esetén az összáram számottevő része pocsékba megy. A szerverbe épített telepek azonban jobban teljesítenek. "Méréseink szerint sikerült 99,9 százalékosnál jobb hatékonyságot elérnünk." - közölte Ben Jai. Ezt az akkumulátoros megoldást nem csak a szervereknél, hanem a hálózati eszközöknél is alkalmazza a Google.

A bemutatott Google szerver 8,9 cm vastag, azaz körülbelül 2U helyet foglal egy rack-szekrényben. A Gigabyte által gyártott alaplapon két processzor és nyolc darab memória-foglalat található. Jai állítása szerint a vállalat az Intel-től és az AMD-től is alkalmaz x86-os utasításkészletű processzorokat.

Most sokan azt gondolhatják, hogy ez a pár százalékos hatékonyság-javulás miért ilyen fontos. Azért, mert a Google rengeteg szervert üzemeltet, aminél pár százalékos javulás is hatalmas megtakarítást jelenthet, éppen ezért minden ilyen lépést alkalmaznak a tervezésben. A vállalat már szabadalmaztatta is ezt a beépített-akkumulátoros kialakítást, azonban hajlandóak licenszelni a szerver-gyártóknak.

A Google megszállottsága látszik a tápegységek kialakításában is. A tápegységek egyik legfőbb feladata a váltóáramról való átalakítás egyenáramra. A legtöbb tápegység 12 V-os, 5V-os és 3,3 V-os feszültséget szolgáltat a számítógépnek. A Google szerverekben azonban csak a 12 V-os ág létezik, ráadásul a szükséges átalakítások az alaplapon történnek meg. Így körülbelül 1-2 dollárral kerül többe az alaplap, azonban hatékonyabban is működik mivel közel csúcsteljesítményen tud futni a tápegység. Még arra is figyeltek a Google mérnökei, hogy a réz vezetékek is hatékonyabban szállítsák az áramot.

Az adatközpontok energiahatékonyságát egy szabványos mértékegységgel, a PUE-vel (Power Usage Effectiveness) szokták mérni. Ezt a szabványt a Green Grid fejlesztette ki, és tulajdonképpen azt az arányt mutatja hogy mennyi energia szükséges a számítások elvégzéséhez és mennyi kell a kiegészítő, mellékes szolgáltatásokhoz, például a hűtéshez. A legjobb eredmény az 1, ami azt jelenti hogy semmi extra energiára sincs szükség a szerverek működtetéséhez.

A fentiekből levonva a következtetéseket, már előre borítékolhatjuk a Google eredményét. A vállalat PUE értékei irigylésre méltóan alacsonyak, 2008 harmadik negyedévében 1,21 volt, a negyedik negyedévben 1,20, 2009 első negyedévében (márciusig) 1,19. A Google azonban nem elégszik meg ezekkel az értékekkel, tovább dolgozik azok csökkentésén. Az érték a szerverek életkorával egyenesen arányos, a régi létesítményeknek általában magasabb PUE-értékük van, ráadásul függ a külső hőmérséklettől is, nyáron például észrevehetőbben drágább a szerverek hűtése. Chris Malone azt is elárulta, hogy a vállalat eddigi PUE-rekordja 1,12.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward