Lehetséges kémfotó és infómorzsák az AMD Radeon 8970 XT-ről

Sok érdekesség szivárgott ki a témával kapcsolat, kérdés, mennyi belőle az igaz és mennyi a kacsa.

Lehetséges kémfotó és infómorzsák az AMD Radeon 8970 XT-ről

A forrás szerint az AMD következő generációs csúcskártyáját, a Radeon HD 8970-et ábrázoló képet és az elég részletes specifikációt a 4Channak köszönhetjük. Mivel innen már elég sokféle valóságtartalmú tartalom napvilágot látott, kéretik fenntartásokkal kezelni a következő sorokat. Egyébként az sem elképzelhetetlen, hogy az AMD a tervekkel ellentétben korábban, már az E3 2013 alkalmával lerántja majd a leplet az új sorozatról.

Az első feltevés, hogy az új csúcskártya a Radeon HD 8970 nevet kapja majd, ehhez mondjuk nem kell túl nagy kockázatot bevállalni. A kártya 28 nm-en gyártott Curacao XT kódnevű maggal dolgozik, mely 2304 darab stream processzort tartalmaz 48 darab ROP és 3 GB GDDR5 memória mellett, melyek 384 bites csatolón kapcsolódnak a GPU-hoz. A GPU kerek 1000 MHz-en, míg a RAM-ok 6500 MHz-en teszik a dolgukat. A TDP értéke némileg nagyobb, mint az előd Radeon HD 7970-nél, 210-ről 250 wattra nő, mely betudható az egységnyi területen lévő több árnyalónak, nagyobb tranzisztorszámnak (a csíkszélesség nem csökken), stb. Az új zászlóshajó Radeon HD 8970 a híresztelések értelmében 550 amerikai dolláros kezdő áron, azaz nagyjából 100 dollárral olcsóbban startolhat, mint az NVIDIA-féle GeForce GTX 780.

A fotón látható hardver kissé meglepő, a kártya rövidebbnek tűnik a HD 7970-nél, ráadásul a hűtés is teljesen megváltozott, a Radeon HD 7990 "Malta"-n látott megoldáshoz nagyon hasonló példányt figyelhetünk meg rajta. Az AMD hatékonyabb és csendesebb hűtésekről beszélt a következő generáció kapcsán, melynek az előszele a HD 7990 volt. Kétségtelen, a cooler sikert aratott, amellett, hogy hatékonyan hűti a két GPU-s szörnyet, megsüketülni sem kell mellette.

Könnyen lehet, hogy az AMD a "Malta" hűtésének sikerén felbuzdulva komolyabban összehasonlította a "szélcsatornával" és "kiömlőnyílással" kialakított rendszert a hagyományos ventilátorelrendezésű variációval, és az utóbbi mellett döntött. A nyomtatott áramkörön két darab CrossFireX felület látható, így akár 4-utas CrossFireX rendszer is kiépíthető. A PCB tápellátása egy 8 és egy 6 tűs tápcsatlakozón keresztül történik. Reményeink szerint ez E3-on már megtudhatjuk, hogy ezen a képen tényleg a HD 8970-nel álltunk-e szemben.

Az előd
Az előd

AMD Radeon 8970 XT

[list type="unordered"]

[*]Mag: 28 nm Curacao XT

[*]Stream processzorok: 2304

[*]ROP: 48

[*]TMU: 144

[*]Memória: 3 GB GDDR5

[*]Memória csatoló: 384 bit

[*]Kezdő ár: 549 dollár

[/list]

AMD Radeon 7970

[list type="unordered"]

[*]Mag: 28 nm Tahiti XT

[*]Stream processzorok: 2048

[*]ROP: 32

[*]TMU: 128

[*]Memória: 3 GB GDDR5

[*]Memória csatoló: 384 bit

[*]Kezdő ár: 549 dollár

[/list]

A hírben szereplő információk egyelőre pletyka jellegűek, így azt kőbe vésettnek semmiképp sem érdemes tekinteni. A kép is lehet gondos photoshopos kezek munkája, de az sincs kizárva, hogy valóban ő lesz az új csúcs-Radeon. Bár egyelőre az AMD felől nem mozdult meg semmi, reméljük hamarosan megtörténnek majd a hivatalos bejelentések is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward