Légies megoldás

Légies megoldás

A Budapest Airport Zrt. feladatkörébe tartozik a Budapest-Ferihegy nemzetközi repülőtér fejlesztése, felújítása, karbantartása, üzemeltetése, ezen belül a repüléssel összefüggő földi kiszolgáló létesítmények építése és üzemeltetése. A vállalat végzi továbbá a légi járművek, illetve utasaik közlekedéséhez és földi kiszolgálásához szükséges építmények üzemeltetését, utasszállítási és árukezelési, raktározási, valamint más kereskedelmi tevékenységek, repülőtéri utastájékoztató és információs szolgálat, műszaki mentési feladatok ellátását - mondta Weiszbart.

Előzmények

A Budapest Airport Zrt. széles körben használja az IFS Applications integrált vállalatirányítási rendszert. A beszerzés, a szolgáltatásértékesítés, az épületek, létesítmények, járművek karbantartása, a humánerőforrás-menedzsment, a repülőgépek üzemanyaggal való kiszolgálása, valamint a felsorolt tevékenységekhez kapcsolódó pénzügyi-számviteli folyamatok mind az IFS Applications támogatásával működnek. Az említett tevékenységeken belül jócskán akadnak speciális, úgynevezett repülőtér-specifikus feladatok is - ilyen például a légiforgalmi díjak számlázása -, az ezeket támogató funkciók testreszabása fejlesztést igényelt a bevezetés során, különösen hogy az ERP-rendszer egységes nemzetközi légiforgalmi információs rendszerekkel való kommunikációját is meg kellett oldani. Amikor 2008 májusában a Budapest Airport úgy döntött, hogy frissíti integrált rendszerét, egyben azt is elhatározta, hogy jelenlegi működését, folyamatait áttekintve hozzáigazítja a megoldást az első bevezetés óta eltelt öt évben megváltozott igényekhez.

Upgrade

A rendszerfrissítés előkészítése során különös hangsúlyt kapott annak vizsgálata, hogy az IFS Applications friss változatának új funkcióival ki lehet-e váltani korábbi adaptációkat, azaz egyedi fejlesztéseket. A Budapest Airport törekedett arra, hogy csak a legszükségesebb adaptációk kerüljenek átvezetésre a frissített rendszerbe, új adaptációkat szintén csak különösen indokolt esetben engedélyeztek.

A legnagyobb változást az igénylési folyamat teljes átalakítása jelentette. A korábban alkalmazott módszer adaptációt igényelt, azonban az új folyamat már az IFS Applications standard funkcióira épül. A beruházások és beszerzések igénylési folyamata kulcsfontosságú a társaság működése szempontjából, ugyanis a menedzsment ez alapján állítja össze az üzleti tervet. Korábban úgynevezett keretgazdai rendszert működtettek, melynek lényege az volt, hogy minden szakterület rendelkezett egy olyan felelős személlyel - úgynevezett keretgazdával -, aki költségkeretet igényelhetett azokhoz a beruházásokhoz, beszerzésekhez, melyek a felelősségi körébe tartoztak. Az új folyamat az IFS Applications szabadon definiálható költséghelyeit használja a költségkeretek csoportosítására. Az új működési mód a jogosultsági rendszer átalakítását is megkövetelte, mely az IFS Applications új verziójában lényegesen könnyebben volt elvégezhető a korábbiakhoz képest. Értékhatárfüggő, háromszintű jogosultsági rendszert határoztak meg jóváhagyói csoportokkal, ahol a csoport tagjai között is meghatározott prioritásokat állítottak be. Az új igénylési folyamat legfőbb előnye, hogy a költségek jobban tervezhetők, így a menedzsment megbízhatóbb adatok alapján végezheti az üzleti tervezést.

Az upgrade során jelentős adattisztítást is végrehajtottak, a frissített adatbázisba csak a feltétlenül szükséges adatok kerültek áttöltésre.

További fejlesztések

A Budapest Airportnak a légiforgalmi díjak mellett a reptéren lévő ingatlanok hasznosításából, bérbeadásából származik bevételének döntő része. Az ingatlanokat, létesítményeket, berendezéseket már az IFS Applications karbantartási moduljának bevezetésekor részletesen leképezték a rendszerben, így a megoldás természetes továbbfejlesztési irányát jelentette ezek bérleti díjainak automatikus, meghatározott időszakonként történő számlázása. Mivel a létesítménystruktúra az ingatlanok berendezéseit is tartalmazza - például klímaberendezés -, lehetőség van e felszerelések többletköltségét is érvényesíteni a bérleti díjban. A rendszer továbbá lehetőséget biztosít mért értékek - például áramfogyasztás - díjának, vagy üzletek, vendéglátóegységek esetében bizonyos forgalomtól függő díjtételek érvényesítésére az időszaki számlán. Ezenkívül az inflációs hatás miatti és egyéb árváltozásokkal is könnyedén korrigálhatók a létesítmények bérleti díjai. A Budapest Airport Autodesk MapGuide alapú térinformatikai rendszere, valamint az IFS Applications között létesített kétirányú kommunikáció lehetővé teszi az objektumok térképen történő nyomon követését - tette hozzá az IFS magyarországi ügyvezetője. n

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward