Lefektette a 100Gb-es flash alapjait a Toshiba

Egész pontosan egy olyan új tervezési eljárással, ami nagyban növelheti a jövőbeli flash memóriák tárkapacitását. Az új technológia a dupla alagútréteg névre hallgat, lényege pedig az eddigieknél is kisebb gyártási folyamatok (akár 10 nm-es) lehetővé tétele; így értelemszerűen sokkal több adatot tárolhatunk el ugyanakkora helyen, valamint az adatírás és -törlés sebessége is felgyorsul.

Lefektette a 100Gb-es flash alapjait a Toshiba

Egész pontosan egy olyan új tervezési eljárással, ami nagyban növelheti a jövőbeli flash memóriák tárkapacitását. Az új technológia a dupla alagútréteg névre hallgat, lényege pedig az eddigieknél is kisebb gyártási folyamatok (akár 10 nm-es) lehetővé tétele; így értelemszerűen sokkal több adatot tárolhatunk el ugyanakkora helyen, valamint az adatírás és -törlés sebessége is felgyorsul.

A technika a következőképp működik: a memória tárolását elősegítő szilikon nanokristály-réteget két, alagútoxid-réteg közé zár (ez utóbbiak funkciója a szilikon rétegbe folyó és az onnan kiáramló elektromos áramfolyam vezérlése). Mivel az alagutak mindössze 1 nm-es vastagságúak, így teszik lehetővé a fent említett még kisebb gyártási folyamatokat.

A memória elektromos tisztaságának fejlesztésével együtt ez az alagútfolyamat olyan flash memóriák előállítását teszi lehetővé, amelyeg akár 100 gigabitet (12,5 gigabájtot) is képesek eltárolni egyetlen egyrétegű chipben. A cég elmondása szerint az áttörés ugyan még korai fázisában tart, de várhatóan - a technológia jelenlegi állásától számítva - négy flash memória-nemzedék múlva már elérhető lesz.

A jelenleg is használt (például az iPodokban is) NAND flash memóriák 16 gigabites folyamattal készülnek, és a gyártók általában több egyes chip és chiptömb kombinálásával érik el a nagyobb tárkapacitást. Napjainkban a flash memória nemzedékek durván évente egyszer léptek előre és minden alkalommal megduplázódott a kapacitásuk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward