LCD piac: a Samsung kivásárolja a Sony-t

A Sony és a Samsung újfajta üzleti modell bevezetésén dolgozik az LCD panelek piacán: a váltás értelmében a 2004. április 26-án közösen alapított S-LCD teljes egészében a Samsung tulajdonába kerül. A felek szerint ez a lépés mindkét gyártó versenyképességére pozitív hatással lesz.

LCD piac: a Samsung kivásárolja a Sony-t

A Sony és a Samsung újfajta üzleti modell bevezetésén dolgozik az LCD panelek piacán: a váltás értelmében a 2004. április 26-án közösen alapított S-LCD teljes egészében a Samsung tulajdonába kerül. A felek szerint ez a lépés mindkét gyártó versenyképességére pozitív hatással lesz.

Az S-LCD-ben a Samsung Electronics-nek eddig 50%-nyi plusz egy részvénye volt, a Sony pedig a fennmaradó részvény mennyiséget birtokolta. Ez a helyzet a közeljövőben megváltozik, ugyanis a Samsung a Sony összes S-LCD részvényét felvásárolja, így az S-LCD teljes egészében a cég tulajdonába kerül. Ezzel együtt természetesen a két vállalat továbbra is együttműködik majd az LCD panelekkel kapcsolatos technológiák fejlesztésében, legalábbis a hivatalos közlemény erről árulkodik.

A stratégiaváltásra az LCD panelek és a televíziók piacán tapasztalható változások miatt volt szükség: az utóbbi időben a túltermelés miatt az LCD panelek árai esésnek indultak, ami a gyártókat érzékenyen érintette. Erre a helyzetre reagálva hozták meg a döntést a vállalatok illetékesei. A Samsung ennek értelmében 1,08 billió koreai wont fizet a Sony-nak az S-LCD-ben lévő tulajdonrészéért cserébe, így az S-LCD teljes egészében Samsung érdekeltséggé válik. A 3,3 billió koreai wonos alaptőkével rendelkező S-LCD-nek Dél-Korea mellett Mexikóban is van egy LCD panel készítő üzeme.

A Sony a fenti lépéssel éves szinten hatalmas költségeket spórolhat majd meg, igaz, a cégnek a tranzakció során az árfolyamváltozásból fakadóan egyszeri, 66 milliárd jenes veszteséget kell majd elkönyvelnie. Ezután éves szinten 50 milliárd japán jent spórolhat majd meg a cég azzal, hogy nem kell többet gyárüzemeltetéssel kapcsolatos költségekre költenie. A Sony tulajdonrésze eladása után is az S-LCD-től szerzi majd be a különböző LCD paneleket, a stratégiaváltással felszabadult összeget pedig befektetheti.

A tranzakció a tervek szerint 2012. januárjának végéig lezárulhat, amennyiben az illetékes szervek is jóváhagyják a Sony S-LCD-ből történő kivásárlását.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward