Laptophűtés ventilátorzaj nélkül

Az idei IDF egyik legérdekesebb fejlesztése az itt bemutatásra kerülő fedél-alapú laptophűtési technika a Compal-től, amely a képernyő hátoldalát használja hőleadó felületként.

Laptophűtés ventilátorzaj nélkül

Az idei IDF egyik legérdekesebb fejlesztése az itt bemutatásra kerülő fedél-alapú laptophűtési technika a Compal-től, amely a képernyő hátoldalát használja hőleadó felületként.

A hagyományos laptopok esetében a CPU hőjét - csövek közvetítésével - egy ventilátor szívja el és fújja ki nagy sebességgel a hűtőbordán. Ahogy azonban a laptopok egyre vékonyabbá és forróbbá válnak, úgy lesz a légáramlás is egyre gyorsabb, a hőbordák egyre kevésbé hatékonyak, a zaj egyre hangosabb, a fokozódó áramfogyasztás miatt pedig az akkumulátor-élettartam is egyre rövidebb.

A Compal ezért egy teljesen új megközelítést választott: a hőt a laptop képernyőjének hátoldalán található terjedelmes alumínium- vagy szénlemezbe vezetik, ami kívülről teljesen szokványosnak látszik, viszont teljes igénybevétel esetén valóban felmelegszik. Mivel a hőt a csuklópánton vezetik át, így annak maximálisan megbízhatónak és hőállónak kell lennie. Nem csekély a technikai kihívás, de a Compal ezek szerint sikeresen megoldotta.

Ezzel a hűtési technikával egy 17W-os CPU teljes hője eloszlatható, ami így nagyjából a felét teszi ki egy csúcstechnikájú 35W-os mobil CPU-chip abszolút csúcsjáratású fogyasztásának. A TDP tanúsága szerint azonban normál igénybevétel esetén a CPU soha nem éri el a maximális fogyasztást - amiből pedig az következik, hogy ezzel a hűtési eljárással akár teljes egészében is nélkülözhetővé válhatnak a belső ventilátorok. Szükség esetén természetesen lehet használni egy támogató-ventillátort, de ha a 17W-os határ alatt tartjuk a fogyasztást, akkor tökéletesen zárt laptopunk is lehet, ami a belső porosodásnak is hatékonyan elejét veszi.

A képernyő elvileg 50 fokot bír ki maximum. A két mintapéldány, amit a Compal az IDF alkalmával bemutatott, csak közepesen volt meleg. A technika következő nemzedékénél a Compal konvekció-alapú hűtést is alkalmaz majd. Ahelyett, hogy szigetelő műanyaggal látná el a hőlemezt, elhelyez majd egy nyílást a fedlap és a lemez közé, ami így lefelé és fölfelé is tud majd szellőzni; amikor a laptop működik, a hőáramlatok alulról beszívják a hideg levegőt, a meleget pedig felül fújják ki. Az eredmény egy teljesen ingyenes légkondicionáló-rendszer plusz egy szigetelő levegőnyílás a fedélhez.

A nagyüzemi használat szintjére ugyan még nem jutott el ez a technika, de már csak néhány apróbb módosítás, tesztelés és igazolás választja el ettől. A lehetőségei mindenesetre rendkívül ígéretesek - egészen új távlatokat nyithat a laptopok energiahatékonysága, megbízhatósága, tisztasága, mind kisebb mérete, és természetesen hűvössége terén.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward