Küszöbön lehet a GM200-as Nvidia csúcskártya rajtja

A friss infók és fotók, valamint a korábbi gyakorlat alapján nagyon valószínű, hogy rövidesen üdvözölhetjük az Nvidia leggyorsabb egy GPU-s videokártyáját.

Küszöbön lehet a GM200-as Nvidia csúcskártya rajtja

Egy fotó és némi információ tűnt fel az Nvidia különleges grafikus processzoráról, a GM200-as modellről, amelyet "nagy Maxwell" jelzővel is szoktak illetni. A fotón egy Nvidia logóval ellátott nyomtatott áramköri lap látható, amelyen egy GM200-400-A1 feliratot viselő GPU kapott helyet.

A szóban forgó grafikus processzor alapterületét tekintve nagyobbnak tűnik, mint a GeForce GTX 970-es vagy 980-as modelleken található GM204-es társa, de az is érdekes, hogy a GPU mellé nem kevesebb, mint 12 GB-nyi Hynix gyártmányú GDDR5-ös fedélzeti memóriát társítottak, ami 7 GHz-es effektív órajelen ketyeg.

A források szerint ez a videokártya ugyanaz a Quadro M6000 jelzésű modell, amely nemrégiben a Techpowerup GPU-Z adatbázisában már feltűnt. A pontos technikai paramétereket azóta sem erősítették meg, így a 3072 CUDA mag, a 96 renderelő egység és a 384-bites memória-adatsín jelenléte nem 100%-osan biztos – amennyiben ezek az adatok igazak, úgy az újdonság 50%-kal többet kínál az említett területeken, mint a GM204-es GPU. A 988 MHz-es GPU órajel ugyan alacsonyabbnak tűnik, mint a GeForce GTX 980 alap- és GPU Boost 2.0-s átlag órajelei, de azt nem szabad elfelejteni, hogy nagy és éhes GPU-ról lehet szó, amit jó eséllyel órajel- és feszültségcsökkentéssel lehet bizonyos TDP szinten belül tartani. Persze találgatni kár, előbb-utóbb úgyis kiderül az igazság.

A Quadro videokártyák alapjában véve a munkaállomásokat veszik célba, ám ezek a felsőkategóriás Titan sorozat tagjai számára is biztosítanak némi alapot – márpedig itt pont Maxwell frissítésre várunk. Érdekesség, hogy a Kepler alapú GeForce GTX Titan Black tavaly februárban debütált, elődje pedig pont egy évvel előbb érkezett.

A GM200 rajtja egy korábbi kutatói dokumentum alapján is időszerű, ugyanis a szóban forgó dokumentum 2014 végére tette az újdonság érkezését. A kiszivárgott fotók december 27-én készültek, a GPU-Z bejegyzés pedig december 24-én született. Vagyis, ha tényleg a GM200 alapú következő generációs GeForce GTX Titan szerepel a képeken és a GPU-Z adatbázisban, akkor az új VGA valóban elkészült a tervezett időre.

Amennyiben a következő generációs GeForce GTX Titan videokártya a korábbi gyakorlatnak megfelelően ezúttal is februárban érkezik, számíthatunk rá, hogy rettenetesen gyors lesz – és nagyon sokba is kerül majd. A Titan Black jelenleg közel 1300 dollárért vihető haza.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward