Küszöbön a Radeon R9 380X rajtja?

Érkezett némi információ az R9 380X videokártyák várható paramétereivel kapcsolatban, plusz az XFX megoldásáról is felbukkant néhány fotó. Közel a rajt?

Küszöbön a Radeon R9 380X rajtja?

A Radeon R9 380X érkezésére már régóta várunk, hisz eddig is biztosnak tűnt, hogy a vállalat piacra dob majd egy ilyen videokártyát, a kérdés csak az volt, hogy mikor, illetve milyen paraméterekkel érkezik. Az EXPreview jóvoltából most néhány új információra derült fény, amelyek egyelőre csak pletykaszintűeknek tekinthetőek, mégis eléggé reálisnak tűnnek.

Az AMD a Radeon R9 380X segítségével a 300 dollár alatti szegmensben próbálhat szerencsét, ahol a GeForce GTX 960 és a GeForce GTX 970 bajszát fogja egy picit megcibálni, ha minden a terveknek megfelelően alakul.

A friss adatok alapján úgy tűnik, hogy a Radeon R9 380X fedélzetén egy 28 nm-es csíkszélességgel készülő Tonga GPU kap helyet, amely harmadik generációs Graphics CoreNext architektúrára támaszkodik. A GPU paramétereit illetően van még egy kis homály. Egyes feltevések szerint 2048 stream egységgel, 128 textúrázóval és 32 renderelő egységgel érkezhet az újdonság, memória-alrendszer terén azonban van némi bizonytalanság. Az egyik teória 384-bites adatsínről és 3 GB-nyi vagy 6 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriáról szól, míg a másik szerint marad a Radeon R9 380 esetében megismert 256-bites adatsín és a 4 GB-nyi GDDR5-ös VRAM (igazából mióta megjelent az R9 285, azóta találgat mindenki, hogy a teljes chipnek milyen memória vezérlője van).

Bizonytalanságok ide vagy oda, a jelek szerint sikerült az XFX Radeon R9 380X videokártyáját lencsevégre kapni, amely egyedi hűtést alkalmaz. Az új videokártya egy új generációs Double Dissipation Edition hűtést kapott, ami négy darab 8 milliméteres hőcső segítségével vezeti el a GPU által termelt hőt az alumínium lamellákhoz. A hűtőtömb felett két darab 100 milliméteres átmérőjű ventilátor található, amelyek könnyedén leszerelhetőek, így el lehet távolítani az alattuk felgyülemlett port.

Az iparági információk szerint a Radeon R9 380X gyártása már megkezdődött, arról azonban egyelőre nincs hír, hogy a hivatalos bemutatóra pontosan mikor kerülhet sor. Nincs kizárva, hogy az új videokártya sokkal hamarabb bemutatkozik, mint azt gondolnánk – akkor aztán vége a találgatásnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward