Különös kütyük kerültek lencsevégre a Sony standján

Kiállításra került az Xperia Ear headset, az Eye kamera, az Xperia Projector és az Agent is, ami egy "otthonfelügyelő" eszköz lesz.

Különös kütyük kerültek lencsevégre a Sony standján

A Sony néhány egészen érdekes eszközt is bemutatott Barcelonában. A japán vállalat leleplezte az Xperia Ear, az Xperia Eye, az Xperia Projector és az Xperia Agent termékeket. Ezek némileg eltérő feladatokat fognak ellátni az életben, de a Sony hangsúlyozta, hogy egy valami mindegyikben közös, méghozzá az intelligens működés. Lássuk mit értenek ez alatt.

Sony Xperia Ear

A friss termékek közül először az Xperia Ear fog kereskedelmi forgalomba kerülni (nyáron várható). Az Xperia család tagjaként útnak indított eszköz nem más, mint egy hagyományos headset, ami meglehetősen jó szoftveres háttérrel érkezik.

Az Xperia Ear esetében az eredeti felhasználási terület, tehát a mobilhívások bonyolítása, már a háttérbe szorult, ez az eszköz a modern információáramlás részét képezi. A Sony elmondása szerint hangutasítások sorát fogja ismerni, és a hozzá csatlakozó okostelefonnak köszönhetően egész nap hasznos információkat tud a viselője fülébe suttogni. A bejövő hívásoknál beolvassa a hívó nevét vagy telefonszámát, az új üzenetek teljes tartalmát felmondja (és akár válaszüzenetet is lehet küldeni), sőt mi több, szólni tud a közelgő találkozókról, és még akár időjárás előrejelzést is mond az ember fülére amellett persze, hogy a hangutasítással feltett kérdésekre is megpróbál válasszal szolgálni. Az Xperia Ear tehát valóban megkönnyítheti az emberek életét, és ha a tényleg minden flottul fog menni, akkor bizony a létjogosultsága is vitathatatlan.

A kiegészítő rendkívül kicsi lett, így semmibe sem fog beleakadni, nem ránthatja ki véletlenül a füléből a viselője. A mikrofonokról nem esett szó, így nem derült ki, mennyi egységgel dolgozik, illetve milyen zajszűrést alkalmaz, de remélhetőleg a Sony ügyelt arra, hogy kiváló hangminőséget nyújtson minden körülmények között. A kapcsolat kiépítése az okostelefon és az Xperia Ear között egy NFC chippel történik majd, a kapcsolattartásról pedig egy Bluetooth modul hivatott gondoskodni. A kiegészítő IPX2 védelemről tett tanúbizonyságot, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az esőtől és az izzadságtól nem kell félteni, de azért érdemes távol tartani a víztől.

Sony Xperia Eye

Hírünk következő alanya egy apró kamera, amit talán kémkameraként is lehetne aposztrofálni. A Sony arra tervezte, hogy az emberek viseljék, mindenhova magukkal vigyék (még vízálló tok is készült hozzá), és önálló életet fog élni, szóval magától készít majd fényképeket (vagy akár videókat?). Az elkészült tartalmakat nem őrizgeti a szerkezet, azonnal továbbítja a felhasználó okostelefonjára, de akár közvetlenül a felhőbe is utazhatnak ezek.

Az Xperia Eye tehát egy felcsíptethető kamera, ami ösztönösen arra törekszik majd, hogy a legfontosabb és legjobb pillanatokban készítsen képeket, amik az évek múlásával remek emlékeket idézhetnek fel, vagy éppenséggel megnevettetik majd a felhasználót. Rendkívül fejlett arcfelismerővel dolgozik, így akár arra is képes, hogy a közösségi oldalakon megosztott képek alapján beazonosítsa a személyeket. A vezérlése hangutasításokkal történik, egyáltalán nem kel hozzányúlni.

Az Xperia Eye lelke egy nagy látószögű lencserendszer, és persze a szenzor, ami mögötte helyezkedik el. Sajnos az utóbbiról semmi nem derült ki, az előbbiről viszont megtudtuk, hogy olyan széles látószöggel szolgál, hogy senki nem menekülhet előle. Gyakorlatilag a teljes eléje táruló teret belátja, és vélhetően fixfókuszos.

Alig nagyobb, mint egy kulcscsomó.

Az Xperia Eye egy kicsit akciókamera jelleggel bír, azonban a Sony ezt egyáltalán nem terepre, hanem sokkal inkább az otthonokba, esetleg irodákba szánja. Olyanoknak az érdeklődését keltheti fel az apróság, akik sokat videóblogolnak, esetleg előszeretettel megörökítenék az egész napjukat is (kérdés persze, hogy ennek mások mennyire örülnek).

Sony Xperia Projector

Az Xperia Projector egyértelműen a jövőt idézi. Ez a szerkezet már a Sony jövőképének a része, egy olyan kivetítőről van szó, ami a falra „festi” azokat az információkat, amelyek relevánsak lehetnek a felhasználó számára. Az Xperia Projector is okostelefonhoz kapcsolódva szerzi majd be a legfontosabb adatokat, amiket nem tart magában, hanem vagy a falra (vagy más sík felületre) vetíti, vagy pedig felolvassa, ugyanis erre is képes az integrált hangszórónak hála.

Mint az eddigi kiegészítőket, ezt is hangvezérlésűre tervezte a Sony, de itt már nem állt meg ennyinél. Az Xperia Projector a beépített érzékelői segítségével azt is képes érzékelni, ha a tulajdonosa megérinti a falra felvitt kép valamely pontját. A készüléknek semmilyen specifikációja sem ismert, de a bemutatóján kiderült, hogy kellő fényerővel rendelkezik ahhoz, hogy ne csak este, hanem nappal is jól látható legyen az általa megjelenített kép.

Sony Xperia Agent

Végül lássuk, mit tartogat az érdeklődőknek az Xperia Agent. Ez már egy rendkívül komplex, összetett feladatkört betöltő masinának ígérkezik, és valóban olyan, mintha egy Hollywood-i filmből lépett volna elő. Az Xperia Agent feladata a lakások információs középpontjának lenni. Rendelkezik rengeteg szenzorral (pl. mozgásérzékelő), kamerával, ami képes körülnézni – bármilyen irányba át tud fordulni –, van benne mikrofon, hangszóró és mindenféle kapcsolati megoldás a Wi-Fi-től a helymeghatározásra szolgáló GPS-ig. Az Xperia Agent felismeri azokat, akik belépnek a felhasználó lakásába, rengeteg interakcióval szolgál és képes lesz felügyelni az okosotthon szinte minden elemét. Vezérelhető hangutasítások tömkelegével és akár gesztusokkal is, melyek felismeréséről a kamera gondoskodik majd.

Ez az újdonság az, aminek az érkezése legtávolabb van, de remélhetőleg néhány éven belül már nem csak mint koncepció beszélhetünk majd róla.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward