Különleges Windows, ami ARM és x86 kompatibilis?

Az ARM alapú mobil eszközök rendkívül jól szerepelnek a piacon és nagyon nincs is mitől tartaniuk a különböző gyártóknak, ugyanis jelenleg semmi sem fenyegeti az ARM alapú készülékek egyeduralmát. Az Intel időről-időre próbálkozik a térhódítással a mobil eszközök piacán, ám a gyártó termékei az okostelefonok és a kisebb méretű, könnyedén hordozható tábla konfigurációk szegmensében eddig nem tudott komolyabb eredményeket felmutatni, de ez a jövőben könnyedén megváltozhat. A szegmensbe az AMD is be fog törni a maga x86-os alapokon nyugvó Fusion egységeivel, amelyek processzormago(ka)t és ütőképes integrált videó vezérlőt egyaránt tartalmaznak majd, emellett fogyasztás tekintetében is ígéretes megoldásoknak tűnnek, egyszóval az elkövetkező hónapok folyamán komoly átrendeződésre lehet számítani a piacon.

Különleges Windows, ami ARM és x86 kompatibilis?

Az ARM alapú mobil eszközök rendkívül jól szerepelnek a piacon és nagyon nincs is mitől tartaniuk a különböző gyártóknak, ugyanis jelenleg semmi sem fenyegeti az ARM alapú készülékek egyeduralmát, de ez a jövőben változhat. Az Intel is egyre komolyabban foglalkozik a témával és az AMD is be fog törni a maga x86-os alapokon nyugvó Fusion egységeivel, amelyek processzormago(ka)t és integrált videó vezérlőt egyaránt tartalmaznak majd.

A Microsoft sem tétlenkedik, a céghez közel álló források már le is leplezték a távolabbi terveit: az MS szoftvermérnökei egy olyan Windows készítésén dolgoznak, amely kompatibilis lesz az ARM alapú eszközökkel, de ezzel egy időben az x86-os alapokon nyugvó rendszerekhez is használhatják majd a gyártók, azaz az Intel és az AMD processzoraival ellátott mobil eszközökön (pl. az egyre felkapottabb táblákon) is helyet kaphat a szoftver. A különleges operációs rendszer érkezését mind a Wall Street Journal, mind pedig a Bloomberg forrásai megerősítették, ám a szoftverrel kapcsolatban pontos információkat egyik forrás sem szolgáltatott.

Ami jelenleg biztosnak látszik, az az, hogy a rejtélyes mobil operációs rendszer nagyjából 2012 környékén jelenhet meg és mind az okostelefonokhoz, mind pedig a tábla PC-khez használható lesz. A piaci egyébként már régóta  igényel egy olyan Windows-t amely mind x86-os, mind pedig ARM alapú rendszerekkel kompatibilis, ezzel együtt pedig moduláris felépítéssel is rendelkezik, vagyis módot ad a különböző, az adott konfiguráció számára szükségtelen szolgáltatások, illetve szoftverrészek kihagyására. Egy ilyen operációs rendszert hatalmas kihívás megalkotni - állítják a források, így tulajdonképpen érthető is, hogy sokat kell rá várni, hogy elkészüljön a végleges verzió.

Egyelőre sem az Intel, sem az ARM, sem az AMD, de még a Microsoft sem kívánta kommentálni az értesüléseket. Az informátorok állításai alapján a január 5-én startoló CES 2011 alkalmával várhatóak további információk a rejtélyes Windows-ról, úgyhogy már nem kell sokat várni a Microsoft-tól származó hivatalos információkra, amennyiben az értesülések helyesek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward