Különleges pendrive-ok, gyors külső HDD-k

Érdekes pendrive-okat és gyors külső merevlemezeket teszteltünk

Különleges pendrive-ok, gyors külső HDD-k

A mezőny

Az utóbbi időben már teszteltünk néhány adattárolót, amelyek a Silicon Power kínálatából érkeztek, igaz, akkoriban csak és kizárólag külső merevlemezekkel foglalkoztunk. Azóta jártak nálunk Samsung adattárolók is, sőt, a Kingston WiFi-s SSD meghajtóját is vendégül láttuk, ami egyelőre csak iOS alapú eszközökhöz használható, de a későbbiekben az androidos alkalmazás is megjelenik majd hozzá.

 

Legfrissebb tesztünkben ismét helyet kap néhány külső merevlemez, de mellettük néhány különleges pendrive is feltűnik a tesztasztalon, amelyek közül mindegyik másért érdekes. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a külső merevlemezek sem mindennapiak: USB 3.0-s csatolófelületük miatt gyors adatátvitelre képesek, dizájnjuk miatt pedig figyelemfelkeltőek. A termékek - egy kivételtől eltekintve - a Silicon Power műhelyében készültek.

Ahogy a fenti fotón is látszik, meglehetősen színes mezőny jött össze, így valószínűleg mindenki talál majd olyan terméket, amely számára vonzó lehet – akár személyes célra, akár családtagnak, jó barátnak karácsonyi ajándékként. Az alábbi táblázatban összeszedtük, hogy milyen specifikációkkal rendelkeznek az egyes szereplők. A táblázatban szereplő árak azt tükrözik, hogy a cikk kimenetelekor mennyibe kerültek a termékek, de mivel a merevlemez piacon manapság óriási ingadozás van, érdemes leellenőrzni az aktuális árat, ha kiszemeltünk magunknak valamit.

Most, hogy már nagyjából tisztában vagyunk az adattárolók tulajdonságaival, valamint áraikkal is, nézzük meg őket egy picit közelebbről is. Elsőként a pendrive-okkal ismerkedünk meg, majd a rá következő oldalon a két külső HDD-t vizsgáljuk meg tüzetesebben.

Pendrive-ok

Ötféle pendrive-ot teszteltünk, amelyek között voltak USB 2.0-s és USB 3.0-s modellek egyaránt. A termékek között egy titkos favorit is szerepel, ami papíron elég erősnek tűnt és még az ára is a helyén volt, de nem szeretnénk lelőni előre semmit a tesztekből.

Inkább nézzük milyen tulajdonságokkal rendelkenek az egyes modellek. Járnak hozzájuk kiegészítők? Hasznos szoftvereket kapunk? Mennyire karcolódnak? Mennyire strapabíróak? Ezekre a kérdésekre minden modellnél választ adunk.

[bold]Blaze B10 – 16 GB (USB 3.0)

[/bold]

A Blaze B10-es családból származó 16 GB-os példány USB 3.0-s csatolófelületen keresztül kapcsolódik az adott noteszgéphez, illetve asztali géphez (természetesen visszafelé kompatibilis).

A 72,4 x 17,4 x 10 milliméteres mérettel rendelkező hordozható adattáró súlya nem több, mint 9,5 gramm. A pendrive USB 3.0-s csatolója a gyártó állítása szerint nagyjából 10000 csatlakoztatási ciklust visel el, maga az adattároló pedig élettartam-garanciával rendelkezik.

Hogy mitől különleges a pendrive? A dizájn és az USB 3.0-s csatolófelület már alapból is sokak érdeklődését felkeltheti, de ha megemlítjük, hogy a termék különleges mintája hőre színt váltó festékkel készült, akkor még többen felkaphatják a fejüket. Alap esetben főleg kék mintát látunk a pendrive-on, amelynek élein piros csíkok futnak végig. Ahogy a termék üzem közben melegszik, úgy kezd el a kék minta pirosba átmenni: a folyamat 31 Celsius fok feletti üzemi hőmérsékleten indul el, kis idő eltelte után pedig a pendrive kék mintája teljes egészében pirosra vált. A színváltás kezünk melegével is megindítható. Ha elkezdjük fújni a "kipirult" mintát, akkor az szépen lassan ismét elkékül.

A pendrive egyébként fényes műanyag házzal érkezik, az USB 3.0-s portot pedig kupak védi. A kupak kismértékben átlátszó, ahogy erősebb fény hatására a pendrive háza is. A ház sajnos érzékeny az ujjlenyomatokra és a karcokra is, így nem árt rá vigyázni. Ezen a modellen szoftvert nem találunk, de a gyártó hivatalos weboldalára ellátogatva beszerezhetjük hozzá a hasznos és ingyenes SP Widget alkalmazást, amiről korábbi cikkünkben már írtunk.

[bold]

Marvel M01 – 16 GB (USB 3.0)[/bold]

A Marvel M01-es sorozatból szintén egy 16 GB-os adattároló kapacitással rendelkező, USB 3.0-s csatolófelületet alkalmazó pendrive járt nálunk. A termék strapabíró, alumíniumból készült házzal érkezik, amely különleges, szemcsés festést kapott. Az alumínium burkolatnak és a különleges festésnek köszönhetően a pendrive-on nem látszanak meg az ujjlenyomatok, sőt, a termék még a karcolásoknak is ellenáll.

Magán a pendrive-on alap esetben egyetlen egy szoftvert sem találunk, de a gyártó hivatalos weboldaláról természetesen ingyenesen beszerezhetjük az SP Widget szoftvert, amely számos hasznos szolgáltatást kínál.

A pendrive 60,6 x 18 x 8,1 milliméteres mérettel és mindössze 10 grammos súllyal bír. A termék egy átlátszó, műanyagból készült kupakot használ, a másik végén pedig szintén átlátszó műanyag borítást találunk, amit a működésről árulkodó piros LED szépen megvilágít. A jégkék színben pompázó, élettartam-garanciával rendelkező újdonság USB 3.0-s csatolója a gyártó szerint 10000 csatlakoztatási ciklust bír ki.

Lux Mini 322 Limited Edition – 16 GB (USB 2.0)

A Lux Mini 322 személyében ismét egy dizájnos pendrive-ot köszönthetünk. A termék 65,3 x 18,3 x 8,4 milliméteres mérettel és 9 grammos súllyal bír. A műanyag ház polírozott felülettel rendelkezik, amelyen speciális minták is találhatóak. A felület – mivel polírozott műanyagról van szó – rendkívül érzékeny az ujjlenyomatokra, a karcokra és a porra, így a szokásosnál is sokkal jobban kell rá vigyázni.

Az USB 2.0-s csatolófelületet egy ugyancsak polírozott felülettel büszkélkedő kupak védi, amire duplán kell vigyázni: egyrészt figyelni kell, nehogy elhagyjuk, másrészt pedig óvni kell a karcoktól és a szennyeződésektől.

A dizájnos felülettől eltekintve ennél a terméknél semmi egyéb érdekességet nem találunk, ha csak azt nem, hogy az akasztója, amellyel kulcstartóra, vagy nyakpántra aggathatjuk, arany színben pompázik. Szoftver gyárilag nincs az adattárolón, de az SP Widget hozzá is könnyedén beszerezhető. A pendrive élettartam-garanciával kerül forgalomba.

Touch 850 Limited Edition – 16 GB (USB2.0)

Ez az USB 2.0-s pendrive rendkívül kompakt, hála a COB (Chip On Board) technológiának. A pendrive nyomtatott áramköri lapja egy kis műanyag lapon helyezkedik el, amit egyszerűen is gyorsan kicsúsztathatunk a termék házából. A 31,6 x 16,3 x 6 milliméteres mérettel, illetve 6,3 grammos súllyal érkező adattároló cinkötvözetből készült házban kap helyet, ami nem csak strapabíróvá, de tetszetőssé is varázsolja a pendrive-ot.

A Touch 850 Limited Edition dizájnja az amerikai katonák által használt "dögcédulákat" idézi, csak azúttal karácsonyi témával. A pendrive viszont nem csak kompaktsága és dizájnja miatt különleges, hanem azért is, mert rezgésálló, porálló és vízálló felépítéssel érkezik. Ezek után az már csak hab a tortán, hogy a Touch 850 Limited Edition kupak nélküli felépítéssel rendelkezik – legalább nincs mit elhagyni.

Az élettartam-garancia erre a termékre is jár, az oly sokszor emlegetett SP Widget szoftvert pedig hozzá is ingyenesen letölthetjük.

[bold]

Platinet PMF08 – USB 2.0 8 GB[/bold]

A mezőny legkülönlegesebb darabja kétségkívül ez a sörnyitó formájú modell lehet, amely nem csak strapabíró, de hasznos is. Nagyjából mindegy, hogy éppen adatainkhoz szeretnénk-e hozzáférni, vagy csak egy sört kívánunk felpattintani – a Platinet pendrive mindig kéznél van.

 

Viccet - és marketing jellegű szöveget - félre téve, a különlegesség egy strapabíró, karcálló edzett acél házban foglal helyet és akár kulcstartóra is könnyedén felfűzhető, ha erre van igényünk. Az adatátviteli sebességek szerények, ugyanis ez a modell csak USB 2.0-s csatolófelülettel bír, de hát nem lehet mindent egyszerre.

 

Az adattárolón egy ingyenes kis szoftvercsomagot találunk, az eegot. Ez használható online adatmentések létrehozására, de kontaktjainkat, könyvjelzőinket, dokumentumainkat, fényképeinket és zenéinket is elhelyezhetjük a terméken. Az alkalmazások között világóra, valuta átszámító, internetes rádió, Skype szoftver, webes kereső, Twitter app, néhány játék, valamint határidőnapló funkcióval ellátott naptár és számológép is van. A fejlesztők még online térképet is beillesztettek, de ez sajnos nem működött. Csak az alkalmazás kezelőfelülete alapján sejthetjük, hogy a Google térképét kéne látnunk. Érdekesség, hogy az eego kezelőfelületén, a jobb felső sarokban egy zöld sávot is van, ami a pendrive szabad kapacitásáról árulkodik.

Jó hír egyébként, hogy az eego ingyenes és bármilyen pendrive-val használható. A szoftver pendrive-on tárolt része PIN kóddal levédhető, az online adatmentő alkalmazás használatához pedig egy gyors regisztrációra van csak szükség.  A regisztráció alkalmával a rendszer elkéri a bankkártyaszámunkat is, igaz, kiemeli, hogy amíg az alkalmazás-áruházban nem vásárolunk, nem terhelik meg a bankszámlát. Mi regisztráltunk ugyan, de a bankkártyaszám megadásától eltekintettünk, így az online adatmentő szolgáltatást nem próbáltuk ki. Igazság szerint a szoftver ingyenes, regisztráció nélkül is elérhető alkalmazásai jók, így mindenképpen érdemes őket kipróbálni, ha az online adatmentő szolgáltatásra nem is regisztrálunk. Aki esetleg szeretné beszerezni, illetve kipróbálni az eego-t, látogasson el ide.

 

HDD-k

Merevlemezek

Ezúttal merevlemezekből csak egy szűkebb mezőny áll rendelkezésre, de így is tudunk különlegességet mutatni. A lentebb látható termékek USB 3.0-s csatolófelülettel, 2,5 colos mobil merevlemezzel és 750 GB-os adattároló kapacitással érkeznek, de itt véget is ért köztük a hasonlóságok sora. Lássuk, mit érdemes tudni az egyes modellekről. 

Diamond D05 Limited Edition – 750GB (USB3.0)

Ennek a külső merevlemeznek fedlapja ugyanolyan dizájnnal érkezik, mint amilyen az előző oldalon bemutatott Touch 850 Limited Edition pendrive házának felső részén is látható. A karácsonyi motívum rendkívül aktuálissá teszi a külső adattárolót. Maga a termék 500 GB-os és 750 GB-os változatban érhető el és 124,8 x 75,8 x 13,6 milliméteres mérettel, valamint 155 grammos súllyal bír.

A három év garanciával érkező mobil külső merevlemezhez egy gyors üzembehelyezési útmutatót, valamint egy USB 3.0-s adatkábelt kapunk – ezzel ki is veséztük a kellékek sorát. A Diamond D05 Limited Edition esetében a fedlap különlegessége nem csak abban rejlik, hogy díszes motívumokkal rendelkezik, hanem abban is, hogy alumíniumból készült, így ellenálló a karcokkal szemben, sőt, még az ujjlenyomatok sem igazán látszanak meg rajta. A külső merevlemez házának alsó része műanyagból van, amelyen már könnyebb észrevenni az ujjlenyomatokat. Érdekesség, hogy a műanyag ezúttal pici "lábakat" nem tartalmaz.

A különleges dizájnnal büszkélkedő újdonsághoz beszerezhetjük az SP Widget-et, így adatainkat könnyedén menthetjük, személyes fájljainkat pedig biztonságosan tárolhatjuk.

Stream S20 – 750 GB (USB 3.0)

A Stream sorozat S20-as családjának tagjai formás, sportautókat idéző dizájnnal rendelkeznek – állítja a gyártó. Tény, hogy a vonalvezetésben itt-ott tényleg tetten érhetünk egy-két autós motívumot, de az „i”-re a pontot mégsem ez, hanem a minőségi festés teszi fel.

A dizájnos adattárolóhoz a gyors üzembehelyezési útmutató, valamint az USB 3.0-s adatkábel mellé kapunk egy tokot is, amit stílusosan lila cérnával varrtak.

A metál hatású "fényezéssel" ellátott ház műanyagból készül és fentebb említett társával ellentétben már pici lábakkal is rendelkezik. A ház felülete az ujjlenyomatokra nem érzékeny, de a karcokkal azért érdemes vigyázni, mivel műanyag felületről van szó. Az USB 3.0-s csatolófelülettel ellátott adattároló 142,4 x 80,1 x 21 milliméteres mérettel rendelkezik, súlya pedig 160 gramm – 5 grammal nehezebb, mint Diamond D05-ös sorozatú társa. A termék 500 GB-os, 640 GB-os, 750 GB-os és 1 TB-os változatban érhető el kereskedelmi forgalomban, de szín tekintetében az összes modell azonos tesztünk szereplőjével.

 

A termék három év garanciával kerül a boltok polcaira. Szoftvert alap esetben ezúttal sem kapunk – az SP Widget-et magunknak kell beszereznünk a gyártó hivatalos weblapjáról.

Most, hogy az összes szereplőt ismerjük, nézzük meg mire képesek!

Tesztek

Szokásunkhoz híven most is kétféle tesztet végzünk el az adattárolóknál. Először megnézzük, hogy a szintetikus alkalmazások, azaz a Crystal DiskMark és az ATTO DiskBenchmark névre keresztelt alkalmazások hogyan jellemzik az egységek teljesítményét, majd ezután megvizsgáljuk, hogy különböző másolási feladatok alkalmával, vagyis valós körülmények között hogyan teljesítenek a versenyzők. Annak érdekében, hogy a tesztek átláthatóak legyenek, külön vesszük a pendrive-ok és a merevlemezek teszteredményeit.

Pendrive-ok

A szintetikus eredmények alapján az USB 3.0-s mezőnyből a Blaze B10 volt a leggyorsabb, míg a második helyre a Marvel M01 futott be. Előbbi inkább olvasásban, míg utóbbi írásban remekelt. Az USB 2.0-s pendrive-ok közül a Platinet és a Lux Mini 322 nagyjából azonos szinten helyezkedett el, viszont a Touch 850 Limited Edition már kilógott a sorból. Olvasási sebesség tekintetében ez a modell volt a leggyorsabb USB 2.0-s pendrive, írási sebesség tekintetében azonban a maga 5,907 MB/s-os tempójával nagyon csúnyán kikapott a többiektől.

A valós tesztek alkalmával nagyot villantott az M01: a mezőny legolcsóbb USB 3.0-s pendrive-ja leiskolázta drágább társát, legalábbis kis fájlok másolásakor, amikor egy nagy képfájlt kellett a merevlemezről a pendrive-ra mozgatni, akkor körülbelül ugyanúgy teljesítettek. Az USB 2.0-s mezőnyből a Lux Mini 322 lett a legjobb, míg a legrosszabb teljesítményt a legkisebb hordozható adattároló, a Touch 850 Limited Edition mutatta fel. Az említett pendrive eredményei túlzás nélkül csapnivalóak, cink ötvözetből készült ház ide vagy oda. A sörnyitó pendrive meglepően jól teljesített, így a Lux Mini 322 mögött a második helyet foglalta el az USB 2.0-s mezőnyben.

Merevlemezek

A pendrive-ok után nézzük, mire képesek a mobil külső merevlemezek, amelyektől papíron jóval komolyabb adatátviteli sebességekre számíthatunk. Első körben most is a szintetikus alkalmazásoké a főszerep.

A tesztekben a Stream S20-as modell bizonyult jobbnak, igaz, 4K olvasás alkalmával a Diamond D05 beelőzte. 512K írásnál viszont a Diamond D05 vérzett el, méghozzá igen csúnyán. Hogy ezek alapján mire számíthatunk a másolással kapcsolatos tesztek alkalmával? Az az alábbi diagramból kiderül.

A szintetikus tesztek eredményei beigazolódtak, azaz arányaiban nagyjából ugyanakkora különbség mutatkozott a termékek között valós írási tesztek alkalmával is, mint amire a szintetikus eredmények alapján számíthattunk. Az abszolút legjobb a Stream S20-as modell lett, eredményei magukért beszélnek.

Végszó

A tesztben szereplő pendrive-ok közül különlegesség tekintetében talán a sörnyitós modellt, a Platinet PMF08-at emelnénk ki, ami nem csak szép, de hasznos ajándék is lehet a sört szerető, kissé kocka barátainknak. Mellette szól még az ütőképes - jelenleg még béta fázisban lévő -, jól használható eego szoftver, amely hasznos alkalmazásokat kínál. Ebben a kontextusban, azaz érdekesség szempontjából a másik említésre méltó termék a színváltós mintával ellátott Blaze B10 lehet, a többiek közül pedig személyes szimpátiánk alapján érdemes választani.

Sebesség és ár tekintetében az abszolút tesztgyőztes a Marvel M01, amely rendkívül szép eredményeket mutatott fel, amikor írni kellett rá, márpedig általában ez viszi el egy pendrive-nál az idő nagy részét. Olvasási sebesség tekintetében inkább a Blaze B10 felé billen a mérleg nyelve, de véleményünk szerint még így is a Marvel M01 a jobb választás. Ezt az adattárolót emiatt egyértelműen ajánlott vétel címmel látjuk el.

A merevlemezek közül a karácsonyi mintával ellátott Diamond D05 Limited Edition érdekességként, pontosabban különlegességként jó választás lehet, de ha a praktikusságot és a sebességet részesítjük előnyben - és mondjuk szeretjük a lila színt - akkor nem kérdés, hogy számunkra a Stream S20-as modell lehet a legjobb választás, amihez még egy tokot is kapunk. Árban pedig kb. ugyanott van a két megoldás.

A tesztben szereplő pendrive-ok és külső merevlemezek a Computer Emporium-tól érkeztek, a teszt idejére. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani értük![bold]

Hasznos hivatkozások

Diamond D05 Limited Edition: Hivatalos weboldal | Webshop

Touch 850 Limited Edition: Hivatalos weboldal | Webshop

Platinet PMF08:  Webshop

Lux Mini 322: Hivatalos weboldal | Webshop

Stream S20:  Hivatalos weboldal | Webshop

Marvel M01: Hivatalos weboldal | Webshop

Blaze B10: Hivatalos weboldal | Webshop

[/bold]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward